Vive Le Voyage

De jaarlijkse migratie van gnoe’s & zebra’s

Hoefgetrappel, gesnuif, onrustig geloei, ik bevind me tussen duizenden migrerende (wildebeesten) gnoe’s & zebra’s. De jaarlijkse migratie van ongeveer anderhalf miljoen gnoes en een paar honderdduizend zebra’s wordt gezien als het meest spectaculaire en indrukwekkendste schouwspel van Afrika. De kuddes bewegen zich voort in colonnes van wel 40 tot 50 km lang. Op de voet gevolgd door roofdieren. Leeuwen, hyena’s en jakhalzen wachten op een kans om de zwakke dieren te grijpen. De migratie is een continu cyclus rondtrekkend door de Masai Mara in Kenia en de Serengeti inclusief het Ndutu gebied in Tanzania. Een instinctieve gebeurtenis waarbij de dieren de regens volgen op zoek naar jong gras. Vanwege de klimaatveranderingen verschilt het jaarlijkse patroon sterk.

Hyena en prooi

Het teamwerk van de gnoe’s en zebra’s

Wist je dat gnoe’s en zebra’s elkaar nodig hebben? De zebra heeft een beter zichtvermogen en kan daardoor roofdieren beter zien aankomen. Bovendien hebben ze ook een goed gehoor. De ogen van de gnoe zijn zo gebouwd dat hij tijdens het grazen makkelijker om zich heen kan kijken om gevaar te spotten. Gnoe’s kunnen ook goed ruiken. Samen vormen ze de perfecte match om elkaar uit de klauwen van roofdieren te houden. Veiligheid staat voorop. Het leven in grote groepen biedt ze bescherming, vanwege hun aantal.

Streepjes

Geboorte van de kalfjes – Ndutu gebied

De grote trek bevindt zich vanaf december tot half maart in de kraamkamer het Ndutu gebied. In de eerste twee weken van februari worden honderdduizenden gnoe kalfjes geboren. De kalfjes kunnen binnen 7 minuten al op hun poten staan en zijn binnen twee dagen in staat om mee te rennen met de kudde. De dieren doen zich te goed aan het sappige gras wat hier na het korte regenseizoen (half oktober/november) volop groeit. Halverwege maart zijn de vlaktes kaalgevreten waarna de eerste kuddes verder westwaarts trekken. Heb je het geluk de migratie te treffen dan laat dat een onuitwisbare indruk achter. 360 graden rondom ziet het tot aan de horizon letterlijk zwart van de beesten. Ben je in de gelegenheid om op safari te gaan, plan dan in deze periode. Het aanschouwen van de migratie is een prachtig spektakel waarbij het zien van de wankele pasgeboren kalfjes een extra bonus is !

Tip: off road rijden is toegestaan in het Ndutu gebied. Grijp je kans om het wild van zeer dichtbij te observeren.

on the move

Rivieroversteek Grumeti rivier en Mara rivier

Tijdens de grote trek komen de kuddes gevaarlijke obstakels tegen zoals diverse rivieren die ze moeten oversteken. De bekendste oversteekplaatsen zijn aan de Grumeti rivier (mei-juli) en aan de Mara rivier (augustus-september). Voor veel mensen staat de rivieroversteek symbool voor de migratie. De gnoe’s kunnen dagen bij de rivier staan zonder over te steken. Het is vooraf niet te voorspellen wanneer ze de gruwelijke oversteek wagen. Instinctief gaat er uiteindelijk één waarna de rest onherroepelijk volgt. Velen vinden de dood in de bek van krokodillen die geduldig hebben liggen wachten. Anderen worden vertrapt of raken gewond. De gelukkigen die het overleven blijven tot november in de Masai Mara te Kenia waarna de cyclus opnieuw begint.

Leeuw in Kenia

Ellie is maatwerkspecialist, zij staat altijd open voor nieuwe ervaringen en ontdekkingen. Ze heeft haar voetsporen in alle uithoeken van de wereld achtergelaten. Afrika heeft echter een bijzondere plaats in haar hart, India heeft haar het meest verwondert en Australië is waar het allemaal begon. Haar tip: Laat ruimte over voor het onverwachtse dat levert je de mooiste herinneringen op!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.