Vive Le Voyage

Johannesburg – toffe stad in ontwikkeling

Heel veel mensen vinden het maar wat eng om te reizen naar Zuid-Afrika en in bijzonder naar Johannesburg; het land en vooral de stad hebben toch een slechte reputatie opgebouwd afgelopen jaren als gevaarlijk, arm en onrustig. Als toeristen mogen kiezen, geven ze de voorkeur aan het relatief veiligere en relaxte Kaapstad en ontwijken ze Johannesburg. Maar dat hoeft helemaal niet! Johannesburg is een super mooie stad met een rijke historie en veel bezienswaardigheden.

Ik zal niet verkondigen dat het geheel ongevaarlijk is, je moet altijd je ogen open houden in Johannesburg, maar volg de volgende tips en dan kom je niet in de problemen:

  1. Ontwijk buurten zoals Alexandria en Soweto om te rijden, ook al geeft de navigatie dit wel aan. Niet doen!
  2. Altijd de deur op slot als je in de auto zit en geen waardevolle spullen in de auto laten liggen of in zicht laten als je rijdt.
  3. Als je geld gaat pinnen, geen hulp accepteren van die lieve meneer achter je; hij steelt je pasje (is ons nu al 2 keer gebeurd, 1x in Kaapstad en 1x in Johannesburg)!
  4. Neem altijd de auto of de taxi, ga niet op straat lopen om van A naar B te komen.

apartheidmuseum heineken neighbourgoodsmarket

Wat is er te doen?

Johannesburg staat bekend om zijn rijke historie en lekkere restaurantjes. Echte aanraders voor een dagje uit zijn het Apartheidmuseum, een bezoekje aan een goudmijn buiten de stad (verschillende tours en trip georganiseerd), een tour door sloppenwijk van Soweto (altijd met een gids doen), of heerlijk hangen in 1 van de parken zoals de botanical gardens.

Veel van het sociale leven vindt plaats in de shoppingmalls. Persoonlijk vind ik de Rosebank Mall, Melrose Arch en de Sandton Mall het fijnst. Hier vind je veel goede restaurants en leuke giftshops. Ook zitten de supermarkten (zoals Woolworths en PicknPay) in de malls. Als je een avondje uit eten wil, probeer dan de Grillhouse (Rosebank), Moyo (Melrose) en de Butchershop (Sandton).

Johannesburg is een stad in ontwikkeling en dat is te zien aan de vele leuke marktjes in wat vroeger niet de beste buurten waren, zoals de food markets in Maboneng (Arts on Main) en op zaterdag de Neighbourgoods market in Braamfontein. De favoriet blijft wel de kleine arts & craft market zondags op het dak van de Rosebank Mall. Wij hebben hier veel souvenirs gekocht en altijd leuk om de mensen te ontmoeten die de spullen maken. Vergeet niet te onderhandelen!

Nog een laatste tip voor fijne en ietwat luxe accommodatie, het mooie boutique hotel The Peech. Heerlijk verblijf, goed ontbijt en gelegen naast een grote gym met lekkere sapjesbar; dichtbij Melrose Arch.

Dus laat je niet afschrikken, ga naar Johannesburg en geniet van de lieve mensen, de leuke activiteiten en het lekkere eten.

Vive le Voyage is een blog over reizen, in de breedste zin des woords. Of je nu leuke tips zoekt voor een weekendje weg in eigen land, een foodie bent op zoek naar lekker restaurants op je eerstvolgende vakantiebestemming, of een fervente backpacker die de halve wereld al heeft gezien: Op Vive Le Voyage vind je altijd handige tips, locaties, apps en travel gear.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.