Vive Le Voyage

Keukenhof: de grootste attractie van Nederland!

Klompen, molens, kaas, de Nachtwacht, Anne Frank, Van Gogh, Delfts Blauw aardewerk en tulpen! Het is slechts een greep uit alle Nederlandse iconen, waar ieder jaar duizenden toeristen van over de hele wereld op afkomen. Per fiets, auto, trein of bus reizen ze van Neeltje Jans naar Volendam, van Giethoorn naar Paleis ‘t Loo en van Madurodam naar de kaasmarkt in Alkmaar. En aan het begin van de lente trekken ruim 800.000 toeristen door de Bollenstreek naar de grootste attractie van Nederland: Keukenhof!

Wat is Keukenhof?

Even voor de duidelijkheid; Keukenhof heeft niets te maken met keukens! Het is een park met zeven miljoen bloembollen en diverse paviljoens waar bloemen- en plantenshows worden gepresenteerd in combinatie met mode of kunst. Op 32 hectare Keukenhof vormen ontelbaar veel tulpen, rozen, orchideeën, lelies, hyacinten, narcissen, muscari’s en andere bloemen de grootste toeristische attractie van Nederland!

7 miljoen bollen in Keukenhof

7 miljoen bollen in Keukenhof

Keukenhof is tussen april en mei 8 weken open voor het publiek en trekt in die beperkte tijd ruim 800.000 bezoekers aan. De Efteling heeft een jaar nodig voor vier miljoen bezoekers dus verhoudingsgewijs mag Keukenhof zich de grootste attractie van Nederland noemen! 25% van hun bezoekers is Nederlands en de rest is afkomstig uit maar liefst 100 verschillende landen. Zij willen maar 1 ding: verrast worden door een spektakel van kleuren en geuren!

Rozen op Keukenhof

Achter deze bloemrijke façade gaat een zakelijke markt schuil. Keukenhof is namelijk in eerste instantie opgezet als een internationale bloemententoonstelling waar de Nederlandse sierteeltsector zijn bloembollen, bloemen, planten en laatste flora-trends presenteert aan een internationaal, vakgericht publiek (deze groep is goed voor 15% van de bezoekers). Er wordt dus keihard zaken gedaan en daar profiteert de hele Bollenstreek van! Geen wonder dat alle 7 miljoen bloembollen in het park gratis worden aangeboden door honderden kwekers, die zich geen mooier en beter platform kunnen wensen!

Rozen

Tips voor een dagje Keukenhof

Eigenlijk zou iedere Nederlander minstens eenmaal in zijn leven een bezoek moeten brengen aan Keukenhof. En als de dag aanbreekt dat jij deze Hollandse topattractie besluit te bezoeken, bedenk dan goed wat je wilt zien van de 32 hectare Keukenhof en omringende Bollenstreek. Om jou te helpen met dit lijstje zijn hier enkele praktische tips:

 • Maak een plan! Haal het meeste uit jouw dag en stippel een route uit langs diverse hoogtepunten, zoals de Engelse landschapstuin, de Japanse tuin, de Lenteweide, de natuurtuin, de beeldentuin en de historische tuin.
 • Maak foto’s! Keukenhof biedt talloze schitterende fotomomenten, waaronder de blauwe rivier, doorkijkjes door de oude bomen van het park over de bollenvelden, en kleurrijke mozaïeken.

  De Blauwe Rivier

  De Blauwe Rivier

 • Maak aantekeningen! Heb je groene vingers dan is dit het moment om kennis te vergaren en inspiratie op te doen. Er zijn zeven inspiratietuinen vol tips en er lopen 40 trotse hoveniers rond, die maar wat graag vertellen hoe ze tuinen aanleggen en onderhouden.
 • Maak een fietstocht! Keukenhof ligt in Lisse, het hart van de Bollenstreek. Spring op de fiets en geniet van een rondje door de omringende bollenvelden. Voor tien euro kan je bij de hoofdingang een fiets voor een dag huren.

  Fietsen in de Bollenstreek

  Fietsen in de Bollenstreek

 • Maak een boottocht! Net als het unieke uitzicht van een rondvaart door de Amsterdamse grachten zijn ook de vergezichten vanaf de boot over de bollenvelden adembenemend! Voor een paar euro stap je in één van de drie fluisterboten voor een ronde van 45 minuten door de Bollenstreek.
 • Maak een eigen boeket! Hiervoor heb je wel een auto nodig, maar er zijn in de omgeving enkele pluktuinen. Een aanrader is Annemieke’s Pluktuin in Hillegom, waar tientallen soorten tulpen door elkaar heen geplant zijn en een vrolijk palet vormen. Overigens kan je op Keukenhof bollen voor een goede prijs kopen en staan er in de omgeving langs de kant van de weg diverse bloemenstallen.

  Annemieke's Pluktuin

  Annemieke’s Pluktuin

Deze blog is geschreven door gastblogger Steven de Jong.

Vive le Voyage is een blog over reizen, in de breedste zin des woords. Of je nu leuke tips zoekt voor een weekendje weg in eigen land, een foodie bent op zoek naar lekker restaurants op je eerstvolgende vakantiebestemming, of een fervente backpacker die de halve wereld al heeft gezien: Op Vive Le Voyage vind je altijd handige tips en mooie reisverhalen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *