Vive Le Voyage

Koh Payam, de laatste parel van de Andamanse zee

Thailand heeft natuurlijk talloze eilanden. Eilanden waar de laatste tientallen jaren de bounty stranden en de rust, plaats hebben gemaakt voor toerisme. Phuket, Koh Phi Phi, Koh Samui….. Op al deze eilanden hebben hotels, kroegen, vliegvelden, reisorganisaties, restaurants en winkels ervoor gezorgd dat deze eilanden tegenwoordig massaal bezocht worden. Echter zijn er nog steeds eilanden te vinden in Thailand die uitsluitend door backpackers bezocht worden en waar je nog back to basic volledig kan genieten. Een van deze eilanden is Koh Payam. Overigens niet te verwarren met Koh Phangan, wat bekend staat om de full moon party’s waar maandelijks duizenden toeristen op af komen.

strandkohpayam

Koh Payam

Er wonen ongeveer 500 mensen op Koh Payam, van wie de meesten de kost verdienen met vissen of met de teelt van cashewnoten, kokospalmen en rubberbomen. Op het eiland zijn geen auto’s en er rijden alleen brommers. En de meeste wegen zijn onverhard en smal. Maar niets is ver op Koh Payam, want zelfs op het breedste punt meet het eiland maar 5 bij 8 kilometer. Er is geen eigen stroomvoorziening en alles draait dus op generatoren. Dit zorgt ervoor dat er alleen stroom is tussen 18.00 en 23.00 uur. Er zijn een paar winkels op het eiland, voornamelijk te vinden bij de pier. Let wel op, want er zijn geen pinautomaten op Koh Payam.

De grote stranden en de meeste accommodaties liggen aan de westkust bij Ao Yai en Ao Kao Kwai. Waarvan het hoofdstrand Ao Yai is. Een behoorlijk lang strand van 3 kilometer, dat bij eb zo breed wordt, dat je er met je scootertje of fiets overheen kunt crossen. Of dat ook de bedoeling is, is mij nooit helemaal duidelijk geworden, maar leuk is het wel en iedereen doet het. Een aanrader is ook zeker om een accommodatie op deze stranden te hebben, aangezien de zonsondergang werkelijk prachtig is op deze kant van het eiland!

zonsondergang

Waarom is Koh Payam zo leuk?

Op Koh Payam is het leven relaxed en puur. Je kunt wandelen door de jungle, snorkelen, zwemmen, het prachtige, lange, bijna uitgestorven strand op en neer lopen of gewoon lekker in je hangmatje liggen en lezen of luieren. Vanaf de westkust zie je in de verte Myanmar liggen en door het laagtij, lijkt het alsof je er zo heen kunt lopen. Iets wat overigens toch echt te ver is, maar wel tot de verbeelding spreekt. We hadden een fiets gehuurd, maar dit is eigenlijk niet aan te raden, aangezien het best heuvelachtig is op bepaalde delen van het eiland en een scooter is dus zeker een beter alternatief.

Een paar dagen op dit eiland zorgt ervoor dat je je helemaal in het ‘nu’ voelt. Niets moet en alles kan. Je kunt nog volop genieten van het buitenleven en van de Thaise mensen. Ineens wordt het je duidelijk waarom Thailand het land van de glimlach is. Alle Thaise mensen lopen rond met een glimlach op hun gezicht, maken er het beste van en één van hun favoriete motto’s is: ‘het maakt allemaal niet zoveel uit’. Een mentaliteit die heerlijk is om over te nemen tijdens je verblijf op Koh Payam.

fietsenkohpayam

Hoe kom je op Koh Payam?

  • Bus: Per nachtbus kun je in ongeveer 10 uur vanaf Bangkok in Ranong komen. Ook vanuit het zuiden van Thailand, bijvoorbeeld Phuket kun je een bus naar Ranong nemen. Vanuit Ranong kun je gemakkelijk met een busje/taxi in een kwartier bij de pier komen, waar de boten naar Koh Payam vertrekken.
  • Vliegtuig: Vliegen op Ranong is vanuit Bangkok. Een aanrader is (en niet alleen om de naam van de vliegtuigmaatschappij) is om met “Happy Air” te vliegen. Een aantal keer per week zijn er vluchten Bangkok-Ranong-Bangkok. Vanaf het vliegveld op Ranong is het ongeveer 20 minuten naar de pier.
  • Vanaf de pier zijn er twee keuzes: De speedboot brengt je in ongeveer een half uur naar Koy Payam. Deze vaart alleen in het hoogseizoen (November – April). Vertrektijden: 10:00u, 12:00u, 14:30u, 16:30 en 17:00u en kost ongeveer 350 Baht. De longtailboot boot duurt er ongeveer anderhalf uur over. Vertrektijden: 09:00u en 14:00u en kost ongeveer 150 Baht.

Tip voor een accomodatie:

We zijn een week te gast geweest in een hutje van Hornbill Hut. Een echte aanrader, vanwege de locatie, de vriendelijke Thaise eigenaren en het heerlijke eten en niet te vergeten de hangmatten die ze daar hebben. De hele week hebben we daar doorgebracht en alles werd op rekening gezet en aan het einde afgerekend. Ze hebben zelfs een wifi connectie daar die redelijk werkt en een bibliotheek met boeken.

Lees meer over Thailand: Bangkok of Songkran festival

hornbillhut

haveagoodtrip

Vive le Voyage is een blog over reizen, in de breedste zin des woords. Of je nu leuke tips zoekt voor een weekendje weg in eigen land, een foodie bent op zoek naar lekker restaurants op je eerstvolgende vakantiebestemming, of een fervente backpacker die de halve wereld al heeft gezien: Op Vive Le Voyage vind je altijd handige tips, locaties, apps en travel gear.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.