In een inham in de kustlijn van Montenegro ligt de baai van Kotor. Een schitterende baai tussen ruwe bergen waar je verschillende pittoreske plekjes aan het water kunt vinden. Een van die plekken is het gelijknamige Kotor, een oude havenstad die omringt wordt door een vestigingsmuur. Deze vestigingsmuur en de baai van Kotor zelf worden beschermt door UNESCO. Dit komt omdat Kotor een van de best bewaarde middeleeuwse steden is in Zuid-Europa.
Loop door de poorten van de muur en betreed de oude binnenstad van Kotor, een doolhof van middeleeuwse huisjes gemixt met de Italiaanse cultuur. Als je via de poorten aan de andere kant van de stadsmuur bent gekomen sta je meteen op een vrij grote binnenplaats. De stenen huisjes die uit de tijd van de middeleeuwen lijken te komen geven het gevoel alsof je ook daadwerkelijk terug de tijd in bent gegaan. Het valt meteen op dat er geen auto’s rijden en je eigenlijk alles alleen te voet kunt ontdekken. Door de grote buitenmuren met hier en daar een torentje is het net alsof je in een immens groot doolhof aan het rondlopen bent. Voor je de poort door gaat en de oude binnenstad betreedt staat er een kiosk met toeristeninfo. Hier kun je onder anderen een plattegrond halen om enigszins nog een beetje de weg te kunnen vinden tussen de stadsmuren.
Wil jij een perfect uitzicht over de baai van Kotor? Ik zou het je zeker aanraden want het uitzicht is verbluffend. Vanuit de binnenstad van Kotor krijg je toegang tot de klim die je naar het topje van de berg leidt. Je betaalt hier circa 3 euro voor. Zorg wel dat je de tijd neemt, want het aantal traptreden dat je omhoog moet lopen richting de top lijkt wel ontelbaar. Via zigzaggende trappen loop je langs verschillende ruïnes en kom je ook een karakteristiek kerkje tegen. Rust onderweg uit op een rots in de schaduw terwijl je ondertussen van het uitzicht geniet, en je kan er weer even tegenaan. Mocht je de klim in het zomerseizoen willen ondernemen, zorg er dan wel voor dat je ’s ochtends gaat. De temperatuur is dan wat aangenamer dan midden op de dag. Het kost je wel wat moeite, maar het fantastische uitzicht dat je er voor terug krijgt zul je niet vaker zien.
Binnen de stadsmuren van Kotor hangt er ’s avonds een gezellige sfeer. Je vindt er verschillende bars, restaurants en cafés waar je vaak de keuze hebt uit verschillende wereldse gerechten. Natuurlijk vind je ook typische Montenegrijnse gerechten op de menukaart, zoals brodet. Een soep met verschillende vissoorten, groenten en olijfolie. Deze soep wordt vaak gegeten met maïsbrood/-koek. Ik zeg, proeven! Naast het dineren is er in Kotor ook een goed uitgaansleven. Er worden in de zomer vaak optredens gehouden net buiten de vestigingsmuur en in het oude stadsdeel kan je tot in de late uurtjes dansen in discotheek Maximus.
Het lijkt misschien onmogelijk om in het oude stadsdeel van Kotor een goedkope slaapplek te vinden, maar niks is minder waar. Via Hostelworld kun je gemakkelijk betaalbare hostels boeken. Toen wij een kamer hadden geboekt bij Old Town Hostel verwachtte we een slaapzaal en een gezamenlijke keuken. Wij kwamen echter in een karakteristiek middeleeuws huisje terecht. Hierdoor hadden wij echt het gevoel even onderdeel te zijn van het dagelijkse leven in Kotor. Old Town Hostel heeft verschillende huisjes verspreid over de oude binnenstad, die ze gebruiken voor toeristen. Voor 2 personen kregen wij een huisje met keuken, woonkamer, badkamer en zelfs twee slaapkamers. Midden in het centrum en niet eens duur. Voor nog geen 10 euro per persoon, per nacht.
Tip: Reis met de bus vanuit Kotor richting andere kustdorpjes in Montenegro zoals Bar, Budva of Tivat. Of denk aan buurland Kroatië waar een bezoek aan Dubrovnik ook erg de moeite waard is.