Vive Le Voyage

Krakau, meer dan een stedentrip! Ontdek de verrassende Malopolska regio

Krakau, meer dan alleen een stedentrip. Ontdek de verrassende Malopolska regio.

Krakau, de Poolse stad die we allemaal kennen als stedentripbestemming. Maar wist jij dat de omgeving van Krakau veel meer te bieden heeft. Het is namelijk de hoofdstad van de regio Malopolska, waar je lokale wijn drinkt, kastelen bezoekt, houten kerken bewondert, door de natuur wandelt en in de spa volledig tot rust komt. Deze regio heeft maar liefst dertien bezienswaardigheden op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan.

Zelf combineerde ik een stedentrip in Krakau met activiteiten in de Malopolska regio. Een verrassende combinatie met unieke bezienswaardigheden en outdoor activiteiten, die je doen ontsnappen aan de drukte van de stad. Ik deel mijn vijf tips voor Malopolska! 

1. Proost in Malopolska met Poolse wijnen

Op zes hectare grond met veertig soorten druiven produceren ze bij Winnica Rodziny Steców ecologische wijnen. Deze wijngaard is een van de vijftig wijngaarden in dit gebied, een van de 109 wijngaarden in de Malopolska regio en een van de vierhonderd wijngaarden in heel Polen. Winnica Rodziny Steców is een jong familiebedrijf dat gestart is in 2007. De groei van de druiven duurde zo’n vier jaar. Voor vader Rodziny is het een passie naast zijn werk als makelaar. Zoonlief doet dan ook het werk op de wijngaard. Wat begon met passie, wordt nu steeds succesvoller. Ik vroeg mij dan ook af wat daarvan het gevolg is voor de kleinschalige wijngaard. Het antwoord: het blijft een familiebedrijf om het ecologische aspect waar te kunnen blijven maken. Ook al is er veel vraag naar Poolse wijnen, wat deels komt door de groei van het toerisme. Dit brengt dan ook een groei van wijngaarden met zich mee. Per jaar komen er zo’n tien à twintig wijngaarden bij en over zo’n tien à twintig jaar telt Polen meer dan duizend wijngaarden. Wat jij bij deze wijnfamilie kunt doen tijdens je bezoek aan de Malopolska regio? Je bezoekt de wijngaard en als wijnliefhebber doe je natuurlijk een proeverij van Poolse wijnen.

2. Voel je adelijk in het kasteel Nowy Wisnicz 

De oorsprong van het vier torens tellende kasteel gaat terug naar de veertiende eeuw toen de adellijke familie van Kmita’s begon met het bouwen van een reeks eigendommen in de omgeving van Wisnicz. Krakau lag in die tijd op een belangrijke handelsroute en grondlegger Jan Kmita zocht een plek om zijn handel te beschermen. Het kasteel diende dan ook als een fort voor zijn handel en landsheren. Vandaag de dag is het mogelijk om in het kasteel Nowy Wisnicz te trouwen, evenementen te organiseren en vergaderingen te houden. Als ‘gewone’ bezoeker drink je hier een kopje koffie, een glas bier of nuttig je een lekkere lunch. 

3. Hang de fanatieke hiker uit in Zakopane

Zakopane is een dorpje met een collectie aan houten huizen en het decor van de Tatra bergen – de enige alpine bergen in Polen – op de achtergrond. Het Tatra National Park ligt zowel in Polen als in Slowakije. In de omgeving van Krakau ligt de 23% van de Poolse kant, waar verschillende hike routes zijn uitgestippeld. Om in het nationale park te komen en als fanatieke hiker aan de slag te gaan, neem je eerst de kabelbaan naar boven. Deze dien je een dag van te voren online te reserveren. Good to know: de drukste maanden in Zakopane zijn mei, juni en de zomermaanden. Ben je een wintersportliefhebber? Dan word je waarschijnlijk blij van het feit dat Zakopane ook een wintersportgebied is.

Het natuurgebied Tatra wordt ook wel de ‘bergen omgeven door legendes’ genoemd. Met als hoogste berg aan de Poolse kant de Rysyberg. Deze telt zo’n 2499 meters. Wanneer je goed tussen de steile rotsachtige bergtoppen naar beneden kijkt, zie je diepe verborgen meren en talloze groten in het kalksteenmassief. Sterker nog, met gangen van in totaal zo’n 24 kilometer is de Grote Sneeuw Grot een van de grootste ter wereld. Tel daarbij op dat dit veel uniek dierenleven met zich meebrengt die jij tijdens het hiken kunt spotten.

4. Doe de Wooden Architecture Route langs 250 houten kerken

Je leest het goed: 250 houten kerken in de omgeving van Krakau. Vijf daarvan staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst. En er kan er maar een de oudste zijn en dat is The Sint Leonard Church. Die is met 500 jaar zelfs de oudste houten kerk van Polen. Een andere mooie houten kerk is The Parish Church of St. Michael the Archangel. Beide en nog vele anderen bewonder je tijdens de Wooden Architecture Route. Dit is een route van 1.500 kilometer langs de historische houten objecten van Malopolska. 

Krakau, meer dan alleen een stedentrip. Ontdek de verrassende Malopolska regio.

5. Ga zen naar huis na een bezoek aan een spa & wellness 

Omgeven door rust en natuur is het bezoeken van een spa & wellness de perfecte manier om je vakantie in de omgeving van Krakau af te sluiten. Podhale is het thermale-wateren-walhalla van Malopolska. Gelegen aan de voet van de Tatra bergen en met uitzicht op de indrukwekkende Giewont berg. Terwijl jij dus dobbert in een van de 37 graden Celsius baden, geniet je van het uitzicht over dit prachtige natuurgebied. Bedenk even hoe een sterrenhemel er boven zo’n natuurgebied uitziet. Mooi, helder en tientallen vallende sterren! Kortom, hét decor voor een rustige avond in een warm bad.

In Podhale ontspringen thermale wateren uit een diepte van 1,5 kilometer. Daarnaast is Podhale de regio rondom Zakopane en neem je vlak bij dit dorp een bad in Bukowina Tatrzańska, Bialka of Szaflary. Ben je een echte diehard spa & wellness fan, dan verblijf je natuurlijk in een hotel met thermale baden, zoals:

Krakau, meer dan alleen een stedentrip. Ontdek de verrassende Malopolska regio.

Isabel ging voor de Poolse Organisatie voor Toerisme naar Krakau en de regio Malopolska. Dit blog is gebaseerd op haar persoonlijke ervaringen. 

Isabel is co-founder van ViveLeVoyage.nl en online strateeg in de wereld van toerisme & destinatiemarketing. Met haar bedrijf Sherpa’s Stories helpt ze toeristische organisaties het strategische pad uit te stippelen en de unieke verhalen in kaart te brengen. Haar grootste passie is reizen en haar droom is om Antarctica te bezoeken. Ze neemt je graag mee naar verrassende bestemmingen en laat je de onontdekte plekjes zien.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.