Vive Le Voyage

Krakau, de stad van 500 kerken

Op zoek naar een leuke weekendtrip, Krakau heeft alle ingrediënten. Hier volgen een altijd must sees in en rondom Krakau.

Kasteel van Wawel, het koninklijk paleis

Op de oever van de Wisla ligt het Koninklijk paleis Wawel. Tot het einde van de 17e eeuw was dit de Koninklijke residentie. Vandaag de dag kan je een bezoek brengen aan een prachtige kathedraal, voormalige vertrekken van de koning en de grafkelder. De toegang tot Wawel is gratis. Wil je de kathedraal of één van de Koninklijke vertrekken bezoeken , dan moet je een ticket kopen bij één van de kassa’s.

Wawel

Rynek Główny, de Grote Markt

Met 40.000 m² is het centrale plein van Krakau één van de grootste middeleeuwse pleinen in Europa. Op en rondom het plein bevinden zich diverse bezienswaardigheden als de Mariakerk, Adalbertkerk, Raadhuistoren en de Sukiennice (Lakenhal). Het is een toeristische trekpleister en je kan dan ook niet om de vele cafés en restaurants heen of de koetsiers die je graag Krakau willen laten zien.

Het Grote Plein

Kazimierz, de Joodse wijk

Tot de 20e eeuw was Kazimierz veilig terrein voor de Joden uit heel Europa. In WO II is de wijk echter grotendeels uitgeroeid. Als je nu door Kazimierz loopt kan je je hier weinig van voorstellen. Gezellige terrasjes, goede restaurants en boetiekjes vormen het straatbeeld van deze hippe wijk. Je kan hier heerlijk  rondslenteren of neerstrijken op één van de vele terrasjes. En als je denkt, de wijk komt mij bekend voor,  de film Schindler’s List is hier grotendeels opgenomen.

Het straatbeeld van Kazimierz

Het museum van Schindler’s List

Wie heeft de film Schindler’s List niet gezien? Deze emaillefabriek werd van 1939 tot 1944 gerund door Oskar Schindler. De voormalige fabriek van Schindler is nu omgevormd tot een uniek museum dat het verhaal vertelt van de stad Krakau vanaf de jaren 1939 tot 1946.  Een absolute aanrader waar je op een interactieve manier meer leert over de Duitse bezitting en de razzia’s die in de getto’s hebben plaatsgevonden.

Wieliczka, de zoutmijnen

Op circa een half uur rijden van Krakau bevinden zich de zoutmijnen. Op 327 meter diepte ligt een gangenstelsel van maar liefst 300 km, waar zich kerken, kapellen en zoutmeren bevinden.  In een tour kan je in een paar uur tijd een kijkje nemen in de grotten die voornamelijk bekend zijn om de zoutwinning. Als je goed om je heen kijkt kan je aan de plafonds en muren nog zout zien. Vergeet niet om in de souvenirwinkel voor een paar zloty badzout te kopen.

Zoutmijnen

Nova Huta

De voormalige communistische plaats Nova Huta ligt op een half uur rijden. De leukste manier om Nova Huta te bezoeken is in een Trabant. Wil je meer weten over Nova Huta of informatie over het huren van een Trabant, lees dan Nova Huta, een bezoek aan het voormalig Oostblok.

Daniëlle is een senior consultant in de non profit sector. Ze is niet alleen nieuwsgierig in haar werk, maar ontdekt ook graag de minder bekende plekjes van de wereld. Alles legt ze vast op beeld. Want fotografie is naast reizen één van haar passies. Beelden zeggen tenslotte vaak meer dan woorden.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.