Vive Le Voyage

Lanzarote, een te gekke winterzon bestemming!

Zoek je een zonnige winterbestemming en wil je niet te ver vliegen? Dan is Lanzarote een echte aanrader. Lanzarote is een onwijs ruig eiland en bestaat bijna alleen uit vulkanen. Het eiland heeft maar liefst 300 kraters en is voor het grootste deel bedekt met lava. Van de zandstranden in het zuiden rijd je zo de inktzwarte lavavelden in. Maar Lanzarote biedt meer, het is ook nog eens een heel artistiek eiland met op elke rotonde een kunstwerk, er wordt wijn verbouwd en je kunt er surfen. Huur een auto en rijd vooral over de kleinste weggetjes van het eiland, er is ontzettend veel te zien en te doen. Combineer dit met een dagje strand en een lunch of diner met uitzicht over de oceaan en je hebt gegarandeerd een top vakantie!

Parque National de Timanfaya

Timanfaya was een dorpje in het zuidwesten van Lanzarote en werd weggevaagd tijdens de vulkaanuitbarstingen van 1730 tot 1736. Het park is open vanaf 9 uur ‘s ochtends en vanaf de ingang kun je doorrijden naar El Diablo, het heetste punt van het park. Hier kun je goed voelen dat je op een vulkaan staat; 10 cm onder de oppervlakte is het lava zand al te heet om vast te houden. Je mag niet zelf door het park rijden, maar moet helaas plaats nemen in de bus, deze rijdt een grote ronde over een speciaal aangelegde weg. Onderweg kun je niet uitstappen en je kunt alleen foto’s maken door het glas. Maar het is een fantastische rit! Neem plaats aan de rechterkant van de bus, dan heb je tijdens de rit het beste uitzicht. En ga vroeg het park in, dan is het nog relatief rustig.

El Golfo

El Golfo is een vissersdorp aan de westkant van het eiland en staat bekent om het prachtige groene meer Lago Verde. Een bezoek aan het dorp is goed te combineren met een bezoek aan Timanfaya, het ligt namelijk direct onder het park. In El golfo kun je naast het meer genieten van een lunch met uitzicht over de oceaan. Aan het eind van het dorp zijn de mooiste terrasjes te vinden, rijd gewoon helemaal door tot aan het einde, dan zie je het vanzelf.

Cesar Manrique

Cesar Manrique (1919-1992) was een kunstenaar, beeldhouwer, architect en bouwadviseur. Hij is tot op de dag van vandaag een zeer belangrijk persoon voor Lanzarote en heeft letterlijk zijn stempel op het eiland gedrukt. Hij heeft er in de jaren 60 en 70 bij de overheid op aangedrongen om hoogbouw van hotels te verbieden en dat is gelukt. Op Lanzarote mogen geen hotels of andere gebouwen hoger dan 4 verdiepingen worden gebouwd en dat maakt Lanzarote tot een uniek eiland. Waar de andere Canarische eilanden zijn volgebouwd met torenhoge hotels heeft op Lanzarote door de laagbouw altijd iedereen uitzicht op zee. Vele hoogtepunten op Lanzarote zijn het werk van Cesar Manrique, zoals Mirador del Rio, Jameos del Agua, Jardín de Cactus, Cueva de los Verdes, restaurant El Diablo, en hotel Gran Melia Salinas in Costa Teguise. Bekijk de werken van Cesar Manrique, ze zijn zeer de moeite waard en vergeet  ook niet zijn huis en atelier in Haría te bezoeken en zijn huis in Tahíche, gebouwd op 7 lavabellen die hij ondergronds met elkaar heeft verbonden. Het is een ware tijdmachine die je terug voert naar de jaren 70, echt prachtig!

hoofdfoto lanzarote

Haría

Op een mooie, warme zomerdag in november waren wij  aan het toeren over het eiland op zoek naar het huis van Cesar Manrique. In het dorp Haría bleek het feest te zijn en dat werd groots gevierd op het dorpsplein met een band, een mannenkoor en lange tafels waaraan alle mensen gezellig zaten te eten en te drinken. En natuurlijk deden wij op enige afstand van het feestgedruis gezellig mee. Een van de feestgangers zag ons staan en wenkte naar ons. Of we een drankje wilden proeven? Ja natuurlijk! En binnen een minuut mochten we plaats nemen aan een van de tafels tussen de Spanjaarden en kregen we wijn en een schaaltje met heerlijke toetjes. We hadden helaas de paella gemist, maar het mocht de pret niet drukken. We hebben zelfs nog staan dansen tussen de Spaanse dames. En dat alles in een van de mooiste dorpen van Lanzarote, het lijkt er wel een oase, zoveel palmbomen! Absoluut een must see.

Stranden

Natuurlijk is een dagje strand ook heerlijk en ook daaraan op Lanzarote geen gebrek. Het eiland heeft 9 kilometer aan zand stranden. Daarnaast zijn er nog veel kleine strandjes die je makkelijk kunt bereiken. Aan de zuidkant van het eiland heb je de mooiste standen waarvan Playa de Papagayo de bekendste is. Bezoek in het noorden Playa de Famara en geniet van een prachtig uitzicht over de oceaan.

Markt Teguise

Ik moet eerlijk toegeven dat ik niet zo’n hele grote fan ben van de zondags marktjes in Spanje. Meestal zijn het worst- en olijf kraampjes waar toeristen al puffend van de hitte langs slenteren. Zo niet de markt in Teguise! Het is sowieso een te cute dorpje met een paar schattige kerkjes en de daarbij behorende pleintjes met terrasjes. En niet alleen worst en olijven, maar ook kraampjes met echt leuke sieraden, mooie tassen, heerlijke kazen, broden, taarten en wat al niet meer. Maar waar je echt even langs moet is de cactus-burger kraam, echt ontzettend lekker. Die moet je proeven!

La Geria

Lanzarote heeft een groot wijngebied waar je een bijzondere druif vindt; de Malvasia druif. Deze wordt geteeld in het het wijngebied La Geria en dat gebeurt op een unieke manier. Er worden kuilen gemaakt die gevuld worden met picon, kleine lavasteentjes die goed vocht kunnen vasthouden. De wijnranken bevinden zich in het midden van de kuil en worden beschermd door een halve maan van grotere lavastenen. Op deze manier worden de planten beschermd tegen passaatwinden die soms hard over het eiland razen. Rijd je over de grote weg LZ-30 dan rijd je dwars door La Geria. Langs deze weg vind je vele bodega’s waar je verschillende wijnen kunt proeven. En vind je er een lekker, neem dan een fles mee, want in Nederland is de kans klein dat je wijn van het eiland tegenkomt. Proost!

Tip: Wil je niet tussen de vele Duitse en Engelse toeristen zitten die veelal vertoeven in Playa Blanca, Puerto del Carmen of Costa Teguise, boek dan een hotel in het Noorden. La Santa, Tinajo en Caleta de Famara zijn leuke kleine plaatsjes die overigens een stuk goedkoper zijn dan de grote plaatsen in het zuiden. Houd er wel rekening mee dat het in het noorden iets harder waait.

Vive le Voyage is een blog over reizen, in de breedste zin des woords. Of je nu leuke tips zoekt voor een weekendje weg in eigen land, een foodie bent op zoek naar lekker restaurants op je eerstvolgende vakantiebestemming, of een fervente backpacker die de halve wereld al heeft gezien: Op Vive Le Voyage vind je altijd handige tips, locaties, apps en travel gear.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.