Vive Le Voyage

Betoverd door een local in Leh, het noorden van India

Als ik mijn foto’s terugkijk realiseer ik me het: ‘Ik wil terug!’ De betoverende wereld in het noordelijkste deel van India heeft een onuitwisbare indruk achtergelaten. Reis mee naar Leh, een stadje in Ladakh.

Kleurrijke tempels en rammelende gebedsmolens

Ik kom aan op het kleine vliegveld in het noordelijkste puntje van India, het is half juli. Hoewel het vliegtuig vanuit Delhi vrij vol zit, is het rustig op het vliegveld. De rust blijkt voorbij als ik het kleine stad Leh in kom. Ik zie typische mensen, kleurrijke tempels, traditionele kleding en rammelende gebedsmolens. De stad barst uit zijn voegen. Wat is er aan de hand? Wat doen al deze mensen hier?

Leh wegen Leh Ladakh

De Dalai Lama in Leh

Mensen op de straat vertellen me dat de Dalai Lama in Leh is en er net buiten de stad een festival gehouden wordt. Na even rondvragen heb ik een kamer gevonden, verwissel mijn kleding en besluit zo snel als ik kan richting dit festival te gaan. Ik klim op een bepakte bus. Vanaf het dak zie ik pas hoe bijzonder de omgeving is. Hoge bergtoppen, uitgestrekte vlaktes en een strak blauwe lucht. Prachtig!

Betoverd door een gebedsketting

Ik klim van de bus en beland middenin een filmset. Een stroom mensen komt me tegemoet. Zij dragen traditionele kleding, zwaaien met gebedsmolentjes, hebben zon gebruinde wangen en groene ogen. Even sta ik stil, haal adem en ervaar wat er gebeurt. Een oude vrouw tikt me aan en begint te praten in een taal die ik niet ken. Ze haalt haar ketting van haar nek en hangt hem om die van mij. Mensen ik krijg een ketting, wat gebeurt hier? Ze kijkt me aan met haar groene ogen, probeert uit te leggen hoe ik de ketting moet gebruiken en lacht haar tanden bloot. Ik trek nog snel m’n Hollandse klompjes van mijn sleutelbos en geef die aan haar. Daarna verdwijnt ze in de menigte. Betoverd blijf ik achter. Ik lach!

Leh betoverd Leh skyline

 

Arinda is verslaafd aan reizen, gek op onderwijs en heeft een sterke ondernemingsdrang. Tijdens het reizen wordt duidelijk dat zij een sociale onderneming op wil zetten in een ontwikkelingsland. Haar grootste droom wordt werkelijkheid als ze haar baan als leerkracht in Singapore opzegt. Vanuit Cambodja deelt zij reisverhalen en handige tips van over de hele wereld!

2 Comments

 1. Yvonne

  21 september 2016 at 22:18

  Nou wil ik ook terug! Terug naar de Himalaya, maar in Leh ben ik nog niet geweest. Moesten dat tot 2 keer toe annuleren… maar ooit komen we er!! (als de kids groter zijn) Tot dan geniet ik van dit soort verhalen en prachtige foto’s. :)

  • Arinda Hoffland

   22 september 2016 at 12:21

   Even geduld dan… Het is inderdaad prachtig! Ik weet niet of jullie motor rijden maar dat is daar echt een aanrader.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.