Vive Le Voyage

Leuven: de oudste universiteitsstad van België

Leuven: de oudste universiteitsstad van België

Studenten zijn niet weg te denken uit het straatbeeld van de Belgische stad Leuven. Ruim 55.000 studenten op 100.000 inwoners maken deel uit van de oudste universiteitsstad van België. De grootste universiteit, Katholieke Universiteit Leuven, en de stad zijn al zes eeuwen met elkaar verbonden. Het historische centrum van Leuven is dan ook een verzameling van gezellige straten, restaurants, kroegen en winkels. Met als hoogtepunt het prachtige stadhuis. De stad is een combinatie van creativiteit, wetenschap, vriendschappen en feesten.

Stadhuis Leuven

Het prachtige stadhuis van Leuven

De universiteiten zijn overal in de stad te vinden, zowel in oude als nieuwe gebouwen. Vele gebouwen hebben een universiteitstuin waar de studenten tussen de colleges door samenkomen. Bezoek deze tuinen en bevind je in het studentenleven van Leuven. Niet alleen de tuinen zijn te bezoeken, ook bepaalde delen van de universiteiten binnen. Doe dit op eigen gelegenheid of met een stadswandeling van Leuven Leisure.

Drie oude colleges in Leuven

Na een lange geschiedenis werd het Atrechtcollege van 1921 tot 1977 het gebouw voor de eerste meisjesstudenten. De grote honingboom in de binnenplaats wordt sinds die tijd ‘de boom van het groot verdriet’ genoemd. De meisjes moesten om 19:00 uur op hun kamer zijn en de boom was de plek waar zij afscheid moesten nemen van hun grote liefdes.
Locatie: Naamsestraat 63

In 1523 maakte Paus Adrianus VI van een deel van zijn woning een college, het Pauscollege, voor arme theologiestudenten. Honderden jaren later stortte het gebouw in en daarvoor kwam een klassiek pand met leeuwen voor de trappen in de plaats. Deze leeuwen zijn ontworpen door Olivier Strebelle, ook de ontwerper van de fontein op het Europaplein in Moskou.
Locatie: Hogeschoolplein 3

Het Van Dalecollege was ook voor arme studenten, maar in dit geval voor filosofie- en rechtstudenten uit Antwerpen en Aalst. Een oud student richtte dit college op in 1569. Na een goede restauratie is dit nu de plek voor de sociale diensten voor studenten. Gelukkig is de prachtige gevel in renaissancestijl tijdens de restauratie intact gebleven.
Locatie: Naamsestraat 80

Groot Begijnhof

Het Groot Begijnhof was ooit de plek voor honderden ongehuwde vrouwen uit Leuven die hier samenwoonden. Vandaag de dag is dit kleine stukje land, net buiten het centrum van Leuven, in het bezit van de Katholieke Universiteit Leuven. In de ongeveer 100 gebouwen van rode bak- en zandstenen zijn nu 300 appartementen gevestigd waar studenten wonen. Deze huisjes uit de 13de eeuw zijn omringd door water en voorzien van pittoreske pleintjes, parkjes en tuinen.

Groot Begijnhof Leuven

Groot Begijnhof

Het Groot Begijnhof is een prachtige locatie om doorheen te lopen of te fietsen. Je loopt of fiets dan door één van de 12 Vlaamse Begijnhoven die behoren tot UNESCO Werelderfgoed.

De Universiteitsbibliotheek

De Universiteitsbibliotheek van Leuven heeft een heftige geschiedenis achter de rug. Tijdens de Eerste Wereldoorlog in 1914 is de bibliotheek platgebrand en zijn er 300.000 boeken verloren gegaan. In 1940, tijdens de Slag van Leuven, was de bibliotheek nogmaals beschadigd en zijn alle boeken, 900.000 stuks, in vlammen opgegaan. De honderden Amerikanen die geholpen hebben aan de heropbouw worden nog altijd geëerd in de Leuvense Universiteitsbibliotheek door teksten gegraveerd in natuurstenen.

De toren van de Universiteitsbibliotheek, de Bibliotheektoren, vormt de skyline van Leuven. Tegenwoordig is het mogelijk om de toren te bezoeken. Wat de invloed is van de Bibliotheektoren op de stad en de geschiedenis van de bibliotheek hoor je allemaal tijdens de klim van vijf verdiepingen. Een fototentoonstelling van de verschillende tijdperiodes in Leuven versterkt de woorden van de gids. Het letterlijke hoogtepunt van de klim is het uitzicht op Leuven. Tickets voor een bezoek aan de Bibliotheektoren koop je bij Toerisme Leuven op de Naamsestraat

Universiteitsbibliotheek en bibliotheektoren Leuven

Universiteitsbibliotheek & Bibliotheektoren

Oude Markt

De Leuvenaren zijn niet alleen ‘fier op hun bier’, maar ook op de langste toog van Europa die te vinden is op de Oude Markt. Dit is dan ook de plek waar de studenten op donderdagavond samen komen om onder het genot van een biertje het studentenleven te vieren. Bijna elk gebouw aan de Oude Markt is een bar, apotheek of snackbar. Volgens één van de gidsen van Leuven Leisure is dit een goede combinatie: door het drinken van bier krijg je honger, dus ga je van de kroeg naar de snackbar. Vervolgens haal je medicijnen bij de apotheek voor de kater de volgende dag.

Muntstraat & STUK

Er zijn natuurlijk nog veel meer plekken in Leuven waar studenten elkaar ontmoeten. Zo is de Muntstraat de culinaire hoofdstraat van Leuven. Het Kunstcentrum STUK had vroeger een underground sfeer, maar is nu een cultuurcentrum met dank aan verschillende architecten. Het is een combinatie van oud en nieuw en heeft een gezellige bar genaamd Stukcafé.

Lees meer over wat er in Leuven te doen is tijdens een weekendje weg en bekijk hoe de stad eruit ziet tijdens de winter!

Demi ging voor Visit Flanders naar Leuven.

Vroeger waren een reisdagboek en een fijne pen mijn twee beste vrienden op reis. Tegenwoordig is dat mijn laptop. Om de mooiste herinneringen niet te vergeten en om deze te delen met anderen. Ik heb al wat reisverhalen mogen schrijven, maar er staat nog meer op mijn bucket list, omdat de wereld zo mooi is en zoveel onontdekte plekken heeft waar ik enorm van geniet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.