Vive Le Voyage

Liefs uit Alkmaar: een heerlijk dagje uit

Alkmaar heeft een speciaal plekje in mijn hart, de stad waar ik geboren en getogen ben, het is een stad waar je heerlijk een dagje kan vertoefen. Het is een stad met een rijke historie, mooie pleinen en aardige mensen. Maar niet iedereen heeft zin om naar het noorden van Nederland te reizen. Hier een paar leuke tips waarom je juist wel naar Alkmaar moet komen:

waaggebouw kerk waagplein

De Kaasmarkt

Ja, het is de meest toeristische trekpleister van Alkmaar. Elke vrijdagochtend in de zomer is het Kaasmarkt op het Waagplein. Alkmaar staat bekend om de kaas, als je er geboren bent noemen ze je dan ook een kaaskop, en de kaasmarkt is het hoogtepunt van de week. Het is een echte happening met heel veel toeristen en heel veel kaas. Heerlijk, ook voor een Alkmaarse.

Shoppen

Alkmaar staat bekend om zijn vele winkels, boutique – mainstream en schoenenwinkels! Als je een rustig dagje shoppen wil, en dus niet naar Amsterdam of een andere drukke stad wil, ga dan naar Alkmaar. Elke zaterdag is er een grote markt met eten en kleding, heerlijk om even rond te snuffelen. Alkmaar heeft de kleine fijne kledingzaken zoals Tally-ho, Vanillia & SissyBoy maar ook de grote kledingzaken zoals Zara, H&M en Primark (iets wat je niet kan vinden in bijvoorbeeld de stad Hoorn). Ook zijn er veel schoenenzaken in Alkmaar, waarvan de meest bijzondere Passo is: voor de dames& heren met wat grotere voetjes.

Eten

En tijdens of na het shoppen wil je natuurlijk lekker eten. Nou dat kan! Alkmaar heeft een paar restaurants die al lang bekend staan om hun eten zoals ’t Stokpaardje (heel lekker & beetje duur), de Buren of de andere restaurants rondom het Waagplein. Voor de lunch is 1480 Foodbar een aanrader. Een goede Italiaan is Vito en het beste Japanse restaurant van Noord-Holland zit toevallig ook in Alkmaar: Daikichi – yummmm.

Een ijsje eet je bij ijssalon Laan (alleen open in de zomer en alleen maar vanille-ijs!) en als je gewoon lekker thuis wil eten, haal dan je vleeswaren bij Jeroen de Vries, de beste slager van Nederland.

Het centrum van Alkmaar is makkelijk te bereiken met de trein (10min lopen naar de stad) of de auto (parkeren in parkeergarage de Schelphoek, daar is altijd plek). Veel plezier!

Vive le Voyage is een blog over reizen, in de breedste zin des woords. Of je nu leuke tips zoekt voor een weekendje weg in eigen land, een foodie bent op zoek naar lekker restaurants op je eerstvolgende vakantiebestemming, of een fervente backpacker die de halve wereld al heeft gezien: Op Vive Le Voyage vind je altijd handige tips, locaties, apps en travel gear.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.