Vive Le Voyage

Liefs uit Elburg

Afgelopen november ben ik door Gelderse Streken uitgenodigd om een weekendje Gelderland te komen ontdekken. Naast verschillende activiteiten stond een bezoek aan Elburg op het programma. Nog nooit in Elburg geweest? Dit vestingstadje is het bezoeken zeker waard, ik laat je zien waarom!

Vroeger was Elburg een vissersplaatsje dat rechtstreeks op de Zuiderzee uitkeek. Het historische plaatsje van 270 bij 340 meter kreeg in 1233 stadsrechten. Elburg is vooral bekend door het volledig rechte stratenplan, mooie grachten en een oude stadsmuur. Wanneer je door Elburg wandelt waan je je even in de middeleeuwen. Oude straatjes met keitjesstoepen, schattige huisjes en alles is versierd met bloemen, planten en visnetten. Er is genoeg te zien!

Koffie bij De Plantage

Met een speciale koffie begin ik mijn dag bij De Plantage, een leuk klein winkeltje met ontelbaar veel soorten thee en koffie en een gezellige schenkerij waar je alles kunt proeven, eventueel met een heerlijk stukje huisgemaakt gebak. Ook heeft De Plantage verschillende soorten olijfolie, wijn, chocolade en vrolijke theepotten.

de-plantage-elburg

De Vischpoort beklimmen

Oorspronkelijk beschikte Elburg over vier stadspoorten, tegenwoordig staat enkel nog de Vischpoort overeind. Het gebouw is in de eerste helft van de 15e eeuw gebouwd als dichte verdedigingstoren waarna er in 1592 een doorgang in werd gemaakt. Ga zeker even naar boven, na enkele steile trappen heb je een mooi uitzicht over de stad en is de rechthoekige vorm van de vesting goed te zien. Van dinsdag tot en met zaterdag is de Vischpoort te beklimmen voor één euro.

Touwslagerij

Loop je onder de Vischpoort door, dan zie je links, vlakbij de haven, de oudste nog werkende touwbaan van Nederland. Touwslagerij Deetman verzorgt touw voor onder andere de visserij en watersport en verkoopt in het winkeltje zowat alles wat hiermee te maken heeft. Als je geluk hebt staat hier een sterke man met houten klompen zijn ambacht uit te oefenen. De gebroeders Deetman leggen je graag uit hoe de touwbaan werkt.

touwslagerij

De haven en de visafslag

De haven van Elburg is een plaatje. Prachtige botters liggen hier te wachten op een volgende vaart. Bij de haven vind je het museum van de voormalige visafslag van Elburg. Dit is een klein museum, maar ontzettend leuk om te zien. In dit pandje werd vroeger de gevangen vis gewogen en geveild. Binnen zijn lange houten bankjes met belletjes en vooraan hangt een groot afmijntoestel. Hierop zagen de bieders de prijs voor een bepaalde hoeveelheid vis, zodra ze dit een goede prijs vonden werd er op het belletje gedrukt en was de vis verkocht.

haven-en-visafslag-elburg

Lunch bij Le Papillon

In de middag stop ik voor een lunch bij Le Papillon. Dit pand werd in de 17e eeuw gebruikt als zeilmakerij, maar tegenwoordig is dit een leuke bistro met mooie karakteristieke eigenschappen. Zo heeft het een vide met heerlijke houtkachel vanwaar je een leuk uitzicht hebt over het restaurant. Ik ga voor een salade met gerookte ganzenborst en wat is die lekker! In Le Papillon hangt een gemoedelijke sfeer, de service is erg fijn en persoonlijk. Tevens vertelt de eigenaar je maar al te graag over de mooie historie van het pand.

Muurhuisjes

Op verschillende plekken in de vesting vind je tegen de stadsmuur kleine huisjes. Toen de stadsmuur zijn oorspronkelijke functie verloor als verdedigingswerk werden hier kleine huisjes voor de armen tegenaan gebouwd. Het was voordelig om dit tegen de muur aan te bouwen omdat er hierdoor een muur minder gebouwd hoefde te worden. Steen was immers duur rond dit tijdperk. Daarnaast hoefde er ook maar een helft van een dak gebouwd te worden. Bij een aantal muurhuisjes kan en mag je ongegeneerd naar binnen gluren en zie je de manier waarop de armste bewoners van Elburg zo’n 100 jaar geleden leefden.

muurhuisje

Museum en VVV Elburg

Ga je liever niet naar boven in de Vischpoort, ga dan vooral even naar het Museum van Elburg om de vesting van boven te zien. In de kelder van het museum staat een maquette van de stad en er is een kleine kapel. In het museum vind je een uitgebreide collectie voorwerpen die betrekking hebben op de geschiedenis van Elburg. Daarnaast is er voldoende informatie te verkrijgen over activiteiten in en rondom de stad aangezien het VVV kantoor hier ook gevestigd is.

Kerst in de vesting

Ieder jaar gaat Elburg rond kerst zo’n 100 jaar terug in de tijd. Alle straten en steegjes worden prachtig versierd en figuranten lopen in oude klederdracht. Onder het genot van een glühwein of warme chocomelk geniet je van een culinaire kerstmarkt, diverse voorstellingen en kinderkoortjes. Dit jaar vind Kerst in de Vesting plaats op vrijdag 9 en zaterdag 10 december. Volwassenen betalen drie euro voor de entree, kinderen tot en met twaalf jaar twee euro.

Bedankt Gelderse Streken voor dit leuke en interessante weekend Gelderland.

Student aan het NHTV in Breda. Gepassioneerd in reizen, bloggen, creativiteit en fotografie, maar ook vooral goed in luieren, terrassen en Netflixen. Gek op authenticiteit en nieuwsgierig naar alles. Ik blijf me verbazen.

1 Comment

  1. Yanine

    25 augustus 2018 at 01:22

    Bedankt voor de tips! Wij gaan morgen Elburg bekijken haha:). Geïnspireerd o.a. door dit blog

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.