Vive Le Voyage

Ljubljana, van kleurloze Oostblokstad naar moderne hoofdstad

In het midden van Slovenië ligt de pittoreske hoofdstad met de naam Ljubljana (probeer dat maar eens zo goed mogelijk uit te spreken). Met een inwonersaantal van 280.000 is de Sloveense hoofdstad niet bepaald groot. Je zult daarom ook verbaast zijn over het aantal historische gebouwen, de knusse winkelstraatjes met verschillende terrasjes en de hippe jonge ondernemingen die zich daar gevestigd hebben. Ljubljana is mede door het toenemende aantal studenten van een kleurloze Oostblokstad in een moderne hoofdstad veranderd zonder haar charme te verliezen.

Pleinen

Ljubljana kent net als andere (hoofd)steden veel verschillende pleinen. Ieder met een eigen karakter. Een klein lesje Sloveens kan je misschien helpen bij het snappen van de namen, trg betekent namelijk plein in het Sloveens. Hieronder een aantal pleinen in Ljubljana.

– Prešernov trg (Prešerenplein)
Dit plein, gelegen aan de Ljubljanica rivier, staat vooral bekend om het kenmerkende snoepjesroze Franciscanenklooster. Het plein is vernoemd naar de bekende nationale dichter van Slovenië, France Prešeren. Zijn standbeeld is midden op het plein te vinden. Het prešerenplein is te vergelijken met de Dam in Amsterdam.
– Vodnikov trg (Vodnikplein)
Op dit plein in het noordelijke deel van de stad kun je tijdens de markt verse groentes, kruiden, fruit en Sloveense specialiteiten kopen. Erg leuk om tussen de kraampjes en de lokale bevolking te lopen en wat lekkers te kopen.
– Kongresni trg (Congresplein)
In het midden van dit plein ligt het Zvezda park met daaromheen verschillende historische gebouwen. Vrij opvallend is het casino gebouw uit 1837, dat nu dient als instituut voor de hedendaagse geschiedenis.
– Stari trg & Mestni trg (Stari = oud, mestni = stad)
Deze twee pleinen, of eigenlijk straten, zijn het centrum van de stad. Je vindt hier veel historische gebouwen met barokke architectuur, maar ook gezellige winkeltjes en restaurants.

Pleinen Ljubljana

De Ljubljanica rivier en haar bruggen

Naast de historische gebouwen en unieke pleinen heeft Ljubljana ook een paar opvallende bruggen. Omdat de rivier de Ljubljanica midden door de stad stroomt zul je verschillende bruggen over moeten om van het oude stadsdeel naar het vrijwel nieuwe stadsdeel te komen. Zo heb je bijvoorbeeld de Drakenbrug die kenmerkend is voor zijn 4 draken, die de toegang tot de stad bewaken. Je hebt de Schoenmakers brug, waar een historische legende over heerst. En de meest bekende brug, de Drievoudige brug, die het Prešerenplein met de oude stad verbindt.

De kasteelheuvel

Op een hoogte van 376 meter, midden in Ljubljana, staat het Ljubljanski grad. Een middeleeuws fort dat al in de tijd van de Kelten gebouwd is en een symbool voor de stad is geworden. In het kasteel zelf bevindt zich een museum met onderwerpen over de geschiedenis van het kasteel. Verder worden er rondleidingen gehouden, kun je er zalen huren voor bruiloften of andere speciale feesten, en bevindt zich er ook een restaurant en koffiebar waar je wat lekkers kunt nuttigen.
Het kasteel is te bereiken via avontuurlijke bergpaden, maar je kunt er ook voor kiezen om via een soort glazen lift naar boven gaan, voor de lift heb je wel tickets nodig die je op locatie kunt kopen.

Kasteel Ljubljana

Tip: Ljubljana ligt op een ideale plek in Slovenië waardoor je makkelijk meer kunt ontdekken van het land. Aanraders zijn het meer van Bled en de Vintgar Kloof. Geniet van nog meer natuur in Slovenië.

Student toerisme aan de NHTV in Breda. Mensen inspireren met de mooiste onbekende plekjes op de wereld. Niet volgen, maar ontdekken. De wereld is mooi, het leven is kort. Let's go!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.