Vive Le Voyage

Loi Krathong festival

Het Loi Krathong festival in Thailand is super leuk om mee te maken. Loi Krathong is het “Festival van Licht” en is na het Thais Nieuwjaar het meest populaire feest in Thailand. De Thaise bevolking verzamelt zich langs rivieren, kanalen en meren om zo de ‘krathong’ (een bootje) te water te laten. Dit feest wordt op de avond van de volle maan in november gevierd.

Wat is de betekenis van Loi Krathong?

Loi Krathong is een feest met een oude Thaise traditie en is gebaseerd op de band die de Thaise bevolking heeft met het water. Een ‘krathong’ is een bootje in de vorm van een lotusbloem en is gemaakt van bananenbladeren. Dit bootje is versierd met (lotus)bloemen en hierop staat een kaars en wierookstokjes en ligt Thais muntgeld. Loi betekent “drijven”. De Thaise bevolking vraagt de watergeesten om geluk en om de problemen letterlijk weg te laten varen. De wegdrijvende lichtjes nemen het ongeluk met zich mee.

Wat is er te doen tijdens Loi Krathong?

Loi Krathong is een beetje te vergelijken met (in de kerk) een kaars op te steken. Als toerist kun je dus volledig meedoen aan dit festival en het ervaren. Tegenwoordig kopen de Thaise mensen een ‘krathong’ kant en klaar bij een handelaar. Dit kost ongeveer 150 Bath (€3,75).  Al deze ‘bootjes’ zijn gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal. Dit is verplicht vanuit de Thaise wet. Hou hier dus rekening mee als je besluit om zelf een bootje te maken. Alle bootjes op het water zorgen door de kaarsen voor een prachtig schouwspel. Tevens wordt op vele plekken in het land ook siervuurwerk afgeschoten. En kun je een wensballon (Khom Loi) oplaten. Dit is een speciale ervaring, mede doordat je dit altijd met andere personen moet doen.  Alle ballonnen in de lucht lijken samen vele kleine sterren te vormen. Dit is prachtig om te zien!

Loi Kratong Krabi

Wat zijn de beste plaatsen in Thailand om Loi Krathong te vieren?

  • Chiang Mai: Hier wordt het Loi Krathong bijna een week gevierd en is de meest interessante plek in Thailand.
  • Sukhothai: In de traditionele omgeving van het Sukhothai Historical Park wordt tijdens het Loi Krathong een mooie licht- en geluidshow opgevoerd.
  • Bangkok: Bij de Chao Phraya rivier wordt het Loi Krathong festival ook uitgebreid gevierd.
  • Ayutthaya: de belangrijkste Loi Krathong vieringen vinden plaats op het Beung Phra Ram, het grote meer tussen Wat Phra Ram en Wat Mahathat.
  • Alle overige plaatsen: Ik heb het zelf in Krabi gevierd en dit was ook leuk om mee te maken.

Wanneer is het Loi Krathong festival in Thailand?

  • 25 november 2015
  • 15 november 2016
Vive le Voyage is een blog over reizen, in de breedste zin des woords. Of je nu leuke tips zoekt voor een weekendje weg in eigen land, een foodie bent op zoek naar lekker restaurants op je eerstvolgende vakantiebestemming, of een fervente backpacker die de halve wereld al heeft gezien: Op Vive Le Voyage vind je altijd handige tips, locaties, apps en travel gear.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.