Vive Le Voyage

Low-budget reizen: eten

low-budget reizen backpacken

Tomislav Perko, een ervaren reiziger uit Kroatië, heeft mij geïnspireerd tijdens zijn evenement ‘How to travel the world with almost no money’. ‘Ik heb geen geld’ is vaak een reden, of eigenlijk een excuus, om niet op reis te gaan. Ook ik gebruik dat excuus, want hoe reist een bijna afgestudeerde arme student voor maanden de wereld over? Tomislav gaf veel bruikbare tips over eten, vervoer, accommodatie en geld verdienen op reis. Voor mij komt de droom van een reis naar Zuid-Amerika steeds dichterbij, dankzij zijn tips. In deze vierdelige serie ‘Zo reis je low-budget de wereld over’ maak ik een selectie van de tips van Tomislav waar ik al gebruik van heb gemaakt of nog gebruik van ga maken tijdens het reizen. Om te beginnen tips over eten tijdens het low-budget reizen.

Eten halen op een lokale markt

Waarom low-budget reizen?

Low-budget reizen is een manier van reizen waarbij je de kleinste dingen leert waarderen. Deze kleine dingen zijn voor ons in het ‘normale’ leven heel gewoon, maar niet als je de wereld over reist met weinig geld. Je kan niet elk moment van de dag eten wat jij wil, de bus nemen wanneer jou dat uitkomt en je nachtrust pakken in een zacht en warm bed. Nee, je zal genieten van die lekkere maaltijd, een zacht bed en het moment dat je, na uren in de volle zon te staan wachten, in de bus zit.

Naast de waardering leef je tijdens het low-budget reizen ook als een local en beleef je het dagelijkse leven van de lokale bevolking. Je beleeft de bestemming zoals die is, de realiteit zonder teveel toeristisch poespas.

Eten tijdens low-budget reizen

Je hebt geen geld, maar je moet wel eten. Hoe doe je dat? Dat verschilt per land. Het ene land is veel duurder dan het andere land. In dure landen, zoals de Verenigde Staten, Australië en Europa, moet je restaurants vermijden. Die zijn namelijk te duur. Tijdens een reis door dure landen koop je in de supermarkt of op lokale marktjes goedkope producten om thuis te koken. Probeer naar (super)markten te gaan die verder weg liggen van eventuele toeristische attracties. Rondom deze attracties zijn winkels en markten duurder. Met deze goedkope producten maak je een goede maaltijd klaar in het hostel of samen met de host waar jij verblijft. Mocht je van plan zijn een klein gasfornuis mee te nemen op reis dan maak je daarmee de heerlijkste gerechten klaar.

Zelf eten koken tijdens het reizen

In goedkope landen, zoals in Zuid-Amerika, Azië en Afrika, is het vaak goedkoper om uiteten te gaan dan te koken. Je gaat dan uiteten bij tentjes langs de weg of lokale restaurantjes. Zo proef je ook nog eens de lokale specialiteiten. In Azië diner je langs de weg voor nog geen twee euro.

Eten langs de weg met locals

Heb jij nog tips voor goedkoop eten op reis? Deel ze met ons!

Lees ook de andere delen van ‘Zo reis je low-budget de wereld over’: low-budget vervoer, low-budget accommodatie en geld verdienen op reis.

Vroeger waren een reisdagboek en een fijne pen mijn twee beste vrienden op reis. Tegenwoordig is dat mijn laptop. Om de mooiste herinneringen niet te vergeten en om deze te delen met anderen. Ik heb al wat reisverhalen mogen schrijven, maar er staat nog meer op mijn bucket list, omdat de wereld zo mooi is en zoveel onontdekte plekken heeft waar ik enorm van geniet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.