Vive Le Voyage

Low-budget reizen: vervoer

low-budget reizen: vervoer

Heb jij deel 1 van ‘Zo reis je low-budget de wereld over’ al gelezen? Nu lees je deel 2 over low-budget reizen, waarin vervoer centraal staat. Er zijn verschillende manieren om low-budget te reizen van bestemming A naar bestemming B. Naast last minute aanbiedingen van vliegtuigmaatschappijen zijn liften en lopen mogelijkheden. En wat dacht je van car relocation? Lees verder voor tips over low-budget vervoer!

Low-budget reizen: dure landen vs. goedkope landen

Net als bij eten is er bij vervoer een verschil in dure- en goedkope landen. Het openbaar vervoer in dure landen (Europa, Verenigde Staten, Australië) is duurder dan in goedkope landen (Afrika, Zuid-Amerika, Afrika). In dure landen vermijd je dus het openbaar vervoer en kies je voor andere alternatieven voor low-budget reizen. Deze alternatieven lees je verder in dit artikel. In goedkope landen betaal je voor het openbaar vervoer kleine bedragen voor lange afstanden. Het openbaar vervoer is in deze landen dus dé manier van low-budget reizen. Alternatieven zijn in dit soort landen vaak lastiger, omdat de lokale bevolking niet begrijpt waarom jij gaat liften. Begrijpelijk, want hé waarom zou jij westerling niet kunnen betalen voor het goedkope openbaar vervoer als de arme lokale bevolking dat wel kan.

low-budget reizen met lokale bevolking

Liften

Zelf heb ik nog nooit gelift, maar het staat op mijn (veel te lange) bucket list. Spanning en avontuur, dat lijkt mij wel wat! Heb jij ook nog nooit gelift, maar ben je het wel van plan? Tomislav Perko is dé hitchhike-koning door zo’n 50.000 kilometer gelift te hebben. Hij heeft veel tips over liften als low-budget reizen. Hij zegt dat het niet uitmaakt of je nu een man of een vrouw bent, jong of oud bent, liften is voor iedereen. Dus vrouwen, trek je stoere schoenen aan en liften maar! Een vriendin van Tomislav geeft tips voor liftende vrouwen.

Wandelen

Wandelen is niet alleen gratis, maar je neemt tijdens een lange wandeling de omgeving in je op. Je sjeest er niet langs met de auto, bus of trein. Het is een gevoel van vrijheid! Door de komst van de woorden trekking en hiking is wandelen een nieuwe manier van reizen geworden. Loop de eerste dagen niet te hard van stapel en houdt rekening met het volgende:

  • Train voor de reis om blessures te voorkomen. Maak lange wandelingen in het weekend en doe oefeningen voor het slapen gaan.
  • Bouw het aantal kilometers op. Begin met 20 á 25 kilometer per dag en bouw dit langzaam op naar 30 á 35 kilometer per dag.
  • Neem niet teveel mee in je backpack. Wees selectief en neem spullen mee die snel drogen.
  • Leg routes vast, zodat je weet waar slaapplekken zijn en waar voedsel te krijgen is. Je overnacht in een tentje langs de weg, bij locals thuis of misschien is er een hostel in het dorpje of stadje.

Car relocation

Een andere mogelijkheid voor low-budget reizen is car relocation. Auto’s van rent-a-car-bedrijven moeten soms van de ene stad weer terug naar de andere stad. Dit kan jij doen! Helemaal gratis! In de meeste gevallen wordt zelfs de benzine betaald. Hiervoor moet je wel een internationaal rijbewijs en een credit card hebben.

Maar hoe kom je bij zulke bedrijven? Een voorbeeld van zo’n bedrijf is TransferCar in New Zeeland. Typ je in Google ‘car relocation’ in met bijbehorende bestemming dan kom je nog meer websites tegen.

Heb jij nog meer tips voor goedkoop of gratis vervoer op reis? Deel het met ons!

Lees ook deel 3 over low-budget accommodatie & deel 4 over geld verdienen op reis!

Vroeger waren een reisdagboek en een fijne pen mijn twee beste vrienden op reis. Tegenwoordig is dat mijn laptop. Om de mooiste herinneringen niet te vergeten en om deze te delen met anderen. Ik heb al wat reisverhalen mogen schrijven, maar er staat nog meer op mijn bucket list, omdat de wereld zo mooi is en zoveel onontdekte plekken heeft waar ik enorm van geniet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.