Vive Le Voyage

Maak een culturele excursie in Mto wa Mbu – Tanzania

Het levendige kunst- en handelsdorpje Mto wa Mbu ligt aan de voet van de Rift vallei tussen de rijstvelden en bananenplantages. Mto wa Mbu is een voormalig Maasaicentrum, Lake Manyara National Park ligt om de hoek. De centrale ligging maakt het tot een ideale uitvalsbasis of tussenstop tijdens je safari. Verken met een lokale gids te voet het dorp en ontmoet de vriendelijke inwoners.

Kinderen Mto wa Mbu

Mto wa Mbu – Swahili voor: Rivier van muggen

Het dorp dankt zijn naam aan de aanwezigheid van vele muggen die door de talloze watertjes worden aangetrokken. In de jaren vijftig is men begonnen het gebied te irrigeren en cultiveren. Er werden groenten en fruit afkomstig uit heel Tanzania geïntroduceerd. Dit heeft geleid tot een snelle bevolkingsgroei en een smeltkroes van culturen. Mto wa Mbu telt meer dan vijftig stammen wat nergens anders in het land voorkomt. Je ziet de culturele verscheidenheid terug in de verschillende productievormen. Leden van de Chagga stam brouwen bananenbier. Pijl en boog voor het jagen op klein wild worden gemaakt door de Sandawe. De papyrusplant groeit in het meer en de rivieren en wordt door de Rangi gebruikt voor het maken van mooie matten en manden. In de omgeving van Mto wa Mbu leven de nomadische Maasai families in hun traditionele huizen genaamd boma’s. Je ziet krijgers lopen met hun vee op zoek naar gras en water.

Vrouwen Mto wa Mbu

Proef het lokale bier

De lokale bevolking leeft grotendeels van de bananenhandel. Langs de doorgaande weg zie je overal marktkraampjes en mensen met zwaarbeladen fietsen. Er zijn meer dan dertig soorten bananen. Men gebruikt de banaan om te eten, koken of om bier van de maken. Het gewas wordt verkocht in Tanzania of aan buurlanden. De gids neemt je mee naar de bananenplantages en vertelt je alles over de verbouw. In het dorp brouwen de vrouwen bananenbier in een enorme pan op het vuur. Zij vertellen je graag meer over het proces. Laat je verleiden om het bier te proeven. Na bananen is rijst het belangrijkste gewas. De iets welgesteldere bevolking gebruikt dit gewas aangezien het in verhouding hoge investeringskosten met zich meebrengt. Zodra de rijstvelden van fris groen naar geel kleuren is het klaar om te oogsten.

Rijstvelden Mto wa Mbu

Bezoek de inwoners thuis

De bevolking zegt je vriendelijk gedag, kinderen zwaaien enthousiast maar verder gaat ieder zijn eigen gang. Onderweg wordt je uitgenodigd bij mensen thuis zodat je daadwerkelijk kunt zien hoe men leeft. De persoonlijke verhalen van de gastvrije bewoners maken een huisbezoek extra leuk. Je krijgt een goed beeld van het dagelijks leven. De gids vertelt je graag over lokale gewoontes en gebruiken. Overleg je interesses vooraf met de gids. Vaak is een bezoek aan een crèche, school of weeshuis mogelijk.

Schilder Mto wa Mbu

Bewonder de lokale ambachten

Naast de landbouw vind je verschillende ambachten. Bezoek een atelier van traditionele houtsnijkunst of een schilderatelier. De makers zijn uiterst toegewijd en werken met grote precisie. Dit zie je af aan het eindresultaat, stuk voor stuk prachtige werken. Ben je van plan iets te kopen? doe het dan hier. De opbrengst komt direct ten goede aan de kunstenaar.

Tip: Sluit je wandeling af met een lokale Swahili lunch!

Ellie is maatwerkspecialist, zij staat altijd open voor nieuwe ervaringen en ontdekkingen. Ze heeft haar voetsporen in alle uithoeken van de wereld achtergelaten. Afrika heeft echter een bijzondere plaats in haar hart, India heeft haar het meest verwondert en Australië is waar het allemaal begon. Haar tip: Laat ruimte over voor het onverwachtse dat levert je de mooiste herinneringen op!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.