Vive Le Voyage

Maastricht in 7 highlights

Maastricht, de stad waar je uren kan slenteren door de kronkelige kasseienstraatjes en kunt genieten van het bourgondische leven. Op 2.5 uur rijden van Amsterdam is het net alsof je je in het buitenland waant. Het is dan ook de perfecte bestemming om er een weekend even helemaal uit te zijn. Ik heb 7 highlights voor je op een rij gezet die jij zeker niet mag missen tijdens een bezoek aan Maastricht.

Slenteren door het Jekerkwartier

Langs de stadsmuur aan de oever van de Jeker ligt het oudste stadsdeel van Maastricht. Winkelen in een boetiek van een ambachtelijke ondernemer, lunchen bij de molen of kunst kijken in één van de vele galeries. Dit kan allemaal in het Jekerkwartier.  Als je de trap omhoog gaat achter het Natuur Historisch museum bij de Heksenstraat, dan kan je een mooie wandeling maken door de stadstuinen op de stadsmuur.  Wil je hier ’s avonds dineren, dan kan dat in de Koestraat of Tongersestraat waar je een verschillende restaurants vindt.

Yek kwartier

Het Vrijthof

Ga je in het voorjaar of in de winter naar Maastricht? Het hele jaar door worden er diverse evenementen georganiseerd van de inmiddels wereldberoemde concerten van André Rieu tot de kerstmarkt. Er is voor ieder wat wils. De terrassen op het Vrijthof zijn altijd gezellig druk en ideaal om de sfeer te proeven. Als je dan toch op het Vrijthof bent, vergeet niet om een bezoek te brengen aan de boekhandel Dominicanen gevestigd in de 700 jaar oude Dominicaner kerk.

Cultuur snuiven in Bonnefantenmuseum

Maastricht heeft een aantal musea waarvan het Bonnefantenmuseum één van de bekendste is. Een museum voor oude en hedendaagse beeldende kunst. Het is een van de drie provinciale musea in Limburg waar regelmatig interessante tentoonstellingen worden georganiseerd. Koop je ticket online of breng je museumjaarkaart mee. Drink na je bezoek aan het museum een kop koffie in het museumcafé Ipanema met uitzicht op de Maas.

Koffie drinken in bij Ipanema

De leukste boetiekjes bezoeken in Wijck

Wandel je van het station naar het centrum dan kom je via de Wyckerbrugstraat in Wijck. Een chique en hippe wijk die echt in opkomst is. Er heerst hier een fijne en ontspannen sfeer waar je met gemak uren kunt doorbrengen in de vele kunst en vintage winkels of barretjes en restaurants. Volgens de locals bevinden zich hier de echte parels van de stad zoals een aantal mooie boetiekjes.

Ontspannen in Marres Kitchen

In de Capucijnenstraat bevindt zich het historische huis van Marres waar je het hele jaar door wisselende tentoonstellingen kan bekijken. Ook al ben je geen kunst liefhebber dan is het zeker de moeite waard om hier naar toe te gaan. Een aantal maanden geleden is hier namelijk Marres Kitchen geopend. Een restaurant waar je tot 19.00 uur kunt genieten van een hele goede Mediterrane keuken. In de zomermaanden is de grote binnentuin geopend waar je heel fijn in de zon kunt zitten.

Marres

Winkelen in de Stokstraatkwartier

In deze  wijk zijn de stijlvolle boetiekjes en duurdere winkels van Maastricht gevestigd. Kiki Niesten is één van de bekendste winkels die je in de Stokstraat vindt. In de smalle straatjes heerst een intieme sfeer waar je rustig kunt wandelen. Een perfecte wijk als je even weg wilt van de drukkere winkelstraten rondom het Vrijthof.

Stokkenstraatkwartier

Zondag brunch

Hoe kan je een lang weekend beter afsluiten dan met een brunch. Wijck is de plek waar je de leukste spots vindt voor een zondag brunch zoals Café Zondag of Harry’s. Bestel een Egg Benedict of een Croque Monsieur onder het genot van een glas Prosecco en je bent klaar voor de terugreis. Vergeet niet te reserveren, want het kan erg druk zijn op zondag.

Laat je weten hoe jouw weekend in Maastricht was?

Daniëlle is een senior consultant in de non profit sector. Ze is niet alleen nieuwsgierig in haar werk, maar ontdekt ook graag de minder bekende plekjes van de wereld. Alles legt ze vast op beeld. Want fotografie is naast reizen één van haar passies. Beelden zeggen tenslotte vaak meer dan woorden.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.