Vive Le Voyage

Mechelen – Bier in Vrouwenhanden

31 horeca zaken in Mechelen doen mee aan het foodpairing project Bier in Vrouwenhanden en serveren hun (streek) gerechten in combinatie met bijpassende bieren. Met de belevingsgids Bier in Vrouwenhanden en het bijbehorend proefplan weet je precies waar je moet zijn. Deze blog informeert je over de rol van vrouwen en bier.

Workshop – ‘Bier. Vrouwen weten waarom’

Cosma zorgt voor een frisse kijk op de horeca. Je treedt binnen in de traiteur-delicatessen winkel waar je wordt verleidt tot een aankoop. Vervolgens loop je door naar de smaakvolle brasserie. Elke donderdag & vrijdagavond is Cosma als avondrestaurant geopend. Wij komen voor een leuke workshop van Biersomelier Sofie Vanrafelghem. Een bevlogen dame die je een verrassende kijk geeft op de geschiedenis van bier. Heb je ook altijd gedacht dat bier een mannenzaak is? Welnee, de biergeschiedenis start bij vrouwen. Het oudste bierrecept is een eerbetoon aan de Soemerische godin Ninkasi. In de middeleeuwen was bier brouwen een onderdeel van huishoudelijke taken. Vroeger werd bier gebruikt voor het weken van harde broden. Wist jij van het bestaan van bierheksen? Voor slecht of net te goed gebrouwen bier konden vrouwen op de brandstapel belanden. De omwenteling kwam in 1600 het brouwen van bier werd uit handen van vrouwen genomen en uit de keuken verbannen. Men vond dat deftige vrouwen geen bier hoorden te drinken laat staan brouwen. Tegenwoordig zijn er nog steeds veel vooroordelen over ‘vrouwen en bier’. Deze foute ideeën helpt Sofie kundig de wereld uit.

Cosmo, brasserie, winkel en catering onder één dak

Geniet bij Cosma, Befferstraat 24. Brasserie, winkel en catering onder één dak

Clichés en vooroordelen over vrouwen en bier

Sofie Vanrafelghem maakt korte metten met een aantal clichés en vooroordelen. Zomaar een greep uit beweringen die onjuist blijken te zijn.

  • Vrouwen hebben 30% meer smaakpapillen dan mannen. Vrouwen zijn dus de ideale bierproevers!
  • Bier maakt dikker dan wijn, een hardnekkig vooroordeel. In een glas wijn, melk, yoghurt of appelsap zitten meer calorieën.
  • Bier drinken is niet elegant en sexy, wat blijkt onderzoek leert dat mannen vrouwen die bier drinken aantrekkelijker vinden.
  • De gezegden: ‘Bier na wijn is venijn’ en ‘Wijn na bier geeft plezier’ zijn onzin. Was je in de middeleeuwen van rijke afkomst dan dronk je wijn, was je een gewone man dan dronk je bier.
Luister naar de melodie van de klokken van de Sint-Romboutstoren

Luister naar de melodie van de klokken van de Sint-Romboutstoren

Mechels stadsbier – de Maneblusser

Brouwerij Het Anker heeft in 2009 een eigen stadsbier voor Mechelen gemaakt genaamd: de Maneblusser. Het verhaal erachter is vermakelijk. Op een mistige nacht in 1687 geeft de maan haar gloed af aan de Sint-Romboutstoren. Een man komt de kroeg uit en roept ‘brand! Brand!’ Men luidt de noodklok en uit alle hoeken en gaten komen mensen aanrennen om de brand te helpen blussen. Nog voor dat de mensen met hun emmers de toren bereiken breekt de maan door de nevel en weg is de vuurgloed. Sindsdien hebben Mechelaars de bijnaam Maneblussers.

Proef de bieren van brouwerij Het Anker

Proef de bieren van brouwerij Het Anker

Kleurrijke figuren van Mechelen

Leen Patat verkocht aardappelen op de markt. Haar man was constant dronken. Hier had ze zo genoeg van dat ze een gewicht van haar weegschaal nam en hem ‘een goei patat’op zijn hoofd gaf. Haar man viel dood neer. Ze werd opgepakt en moest voor de rechter komen. Leen Patat werd vrijgesproken omdat de hele straat kwam getuigen dat ze uit wettelijke zelfverdediging had gehandeld.

Zwette Maria
In de nacht van 31 mei op 01 juni 1919 werd het standbeeld van Margareta van Oostenrijk overgoten met zwarte verf. Het werd nooit bekend wie achter deze daad zat, men vermoed dat het ging om een studentengrap. Het standbeeld stond destijds vlakbij herberg Le Pavillon Belge. Men beweert dat ‘Zwette Margriet’ inspiratie heeft gegeven voor de bijnaam van de cafébazin van Pavillon belge, ‘Zwette Maria’.

Welke route neem jij?

Welke route neem jij?

Ellie ging voor Toerisme Vlaanderen en Toerisme Mechelen naar Mechelen. Bedankt voor het bruisende programma! De blog is volledig gebaseerd op persoonlijke ervaringen. Bekijk ook Fotoreportage: Mechelen, Bier in Vrouwenhanden

Ellie is maatwerkspecialist, zij staat altijd open voor nieuwe ervaringen en ontdekkingen. Ze heeft haar voetsporen in alle uithoeken van de wereld achtergelaten. Afrika heeft echter een bijzondere plaats in haar hart, India heeft haar het meest verwondert en Australië is waar het allemaal begon. Haar tip: Laat ruimte over voor het onverwachtse dat levert je de mooiste herinneringen op!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.