Vive Le Voyage

Midzomerfeest, vier de langste dag van het jaar

midzomerfeest

De midzomeravond valt jaarlijks rond 21 juni, de dag van de zonnewende: de dag waarop de zon het langst aan de hemel staat en de nacht het kortst is. In verschillende Noord-Europese landen wordt het midzomerfeest gevierd om het begin van de zomer in te luiden, maar nergens anders wordt dit feest zo uitbundig gevierd als in Zweden. Dansen, zingen, drinken en eindeloos genieten van het zonlicht. Dit jaar wordt het gevierd op 23 juni. Het midzomerfeest is een traditie nog voor de tijd van de christenen. Een traditie over de zonnegod die de duisternis had overwonnen. En als je wel eens in het hoge noorden van Scandinavië bent geweest in de winter (een periode van weinig zonlicht) dan snap je waarschijnlijk wel dat het begin van de zomer zo uitbundig wordt gevierd. Hoe je het het midzomerfeest zoals de Zweden kunt vieren? Je leest het hieronder.

1. Ontsnap uit de stad naar het platteland

Het midzomerfeest in Zweden is na kerstmis de belangrijkste nationale feestdag van het jaar. Het is een soort reünie voor veel families. Een feest waarbij zij eens per jaar gezellig met elkaar samen komen. Midzomer is geen feest om in de stad te vieren. Iedereen trekt naar dorpen, boerderijen en stuga’s (soort vakantiewoning) in tuinen, het platteland en de kust. Plekken als Dalarna, het eiland Öland en de kust van Bohuslän zijn een aantal populaire plekken om het zomerfeest te vieren. Daarnaast is het midzomerfeest echt familiefeest waar iedereen bij elkaar komt.

Stuga

Photo by Wilfred Smit/ CC BY

2. Maak je eigen krans

Het symbool van midzomer is de krans. Een band met gekleurde zomer bloemetjes verstrengeld rondom zachte berkentakjes. In de ochtend gaan verschillende kinderen op zoek in velden en weilanden om bloemen te verzamelen. Je midzomer outfit is namelijk niet compleet zonder een eigen gemaakte bloemetjes krans. Er wordt gezegd dat je je krans onder je kussen moeten leggen voor het slapen gaan, zodat je over je toekomstige liefde kunt dromen.

3. Leer de kikkerdans

Tijdens het midzomerfeest wordt er vaak muziek gemaakt, zo wordt er bijvoorbeeld accordeon en gitaar gespeeld en worden er liedjes gezongen. Het lied ‘Små Grodorna’ mag niet ontbreken bij het midzomerfeest. Het lied wordt beschouwt als een belangrijk onderdeel van de Zweedse nationale volkscultuur. Tijdens het liedje springen de feestgangers van het midzomerfeest als kikkers zingend rond de meiboom. Ze zingen dan vrij vertaalt: ‘Kleine kikkers zijn grappig om naar te kijken / Ze hebben geen oren of staarten.’ Een grappig gezicht is het wel en dat is ook de bedoeling. Plezier maken met elkaar.

4. Geniet van het eten

Eten speelt een belangrijke rol tijdens het midzomerfeest. Zo worden er traditionele gerechten en dranken geserveerd zoals smörgåsbord, een typisch Zweeds buffet met haringen in verschillende smaken, gerookte zalm, gekookte aardappelen (geserveerd met zure room en dille), hardgekookte eieren, kabeljauw en aardbeien. Een heerlijke aardbeiencremecake staat daarnaast ook vaak op tafel.

5. Geniet van een vreugdevuur

Tijdens het midzomerfeest worden er op verschillende plekken in het land vreugdevuren ontstoken om het begin van de zomer te vieren. In vroegere tijden geloofde men dat in de midzomernacht planten een bijzondere geneeskracht zouden hebben. Planten en bloemen werden dan ook door velen geplukt. Ook geloofde men dat er trollen, heksen, draken en boze geesten tijdens midzomer zouden rondspoken. Om die te verdrijven werden daardoor vaak grote vuren ontstoken om zich tegen de duistere en kille wezens te weren.

vreugdevuur

Photo by Antti Knutas / CC BY

Het midzomerfeest is erg bijzonder om mee te maken. Iets wat je in Nederland niet zult zien. Mocht je geen tijd hebben om Zweden op 23 juni te bezoeken dan zijn de dagen er voor of er na ook bijzonder om mee te maken. Aangezien de zon haast niet onder gaat zorgt dat voor een unieke beleving!

Student toerisme aan de NHTV in Breda. Mensen inspireren met de mooiste onbekende plekjes op de wereld. Niet volgen, maar ontdekken. De wereld is mooi, het leven is kort. Let's go!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.