Vive Le Voyage

Molenaarsgraaf: Ontdek dit dorp in de Alblasserwaard op een solex!

Ik kan me voorstellen dat je nog nooit van Molenaarsgraaf gehoord hebt, toch zijn er regelmatig toeristen te vinden in dit kleine dorpje midden in de Alblasserwaard. Ontdek de eeuwenoude molens, uitgestrekte weilanden en geniet van een biertje in een van de caféetjes.

Molenaarsgraaf, dorpje in het Groene Hart

Molenaarsgraaf is een lintdorp en ligt in de Alblasserwaard (provincie Zuid-Holland), aan de Graafstoom. Het dorp heeft aan naam te danken aan Willem de Molenaar. Deze man was een ambachtsheer die ergens in de 13e eeuw opdracht gaf tot het graven van een vaart (Graafstroom). De grens tussen de dorpen Molenaarsgraaf en Brandwijk loopt door het midden de Graafstroom. Wanneer je de bewegwijzerde ‘Molenroute’ volgt kom je door Molenaarsgraaf met haar deels 16e eeuwse kerk en prachtige molen. Het is een klein dorp wat niet meer dan 1500 inwoners kent.

Molenaarsgraaf Polder

Molenaarsgraaf Graafstroom

Ontdek de Alblasserwaard op een Solex

De Solex, heb je ze wel eens gezien? Het is niet meer dan en kleine (zwarte) bromfiets met een motorblokje dat het voorwiel aandrijft. Ideaal om een toertocht mee te maken door de Alblasserwaard, het zuidelijk deel van het Groene Hart. Voor zo’n 30 euro kun je een halve dag rondrijden. Maak gebruik van de super handige route app!

Karakteristiek voor dit gebied zijn de uitgestrekte veenweides, gelegen op ruim een meter beneden de zeespiegel. Qua bebouwing bestaat de Alblasserwaard hoofdzakelijk uit dorpen, buurtschappen en verspreid liggende boerderijen. Een van de bekendste dorpen in de Alblasserwaard is Kinderdijk. Wist je dat hier zich de grootste groep molens van Nederland bevindt en dat zij in 1997 aan de UNESCO Werelderfgoedlijst zijn toegevoegd? Niet alleen in Kinderdijk zul je molens vinden, in de Alblasserwaard zijn 28 molens overgebleven.

Molenaarsgraaf boerderij

Molenaarsgraaf pas op koeien

De Molentocht, een unieke schaatservaring

Heeft het hard gevroren en ligt er 13cm ijs? Doe dan de De Alblasserwaardse Schaatsmolentocht. Deze wordt gehouden op de bevroren wateren van de Alblasserwaard. Je kunt kiezen voor een toertocht van 25, 50 of 75 kilometer. De sfeer rond dit evenement is uniek! Stop bij de ‘koek en zopie’ tenten voor een warme chocomelk, broodje knakworst, snert of warme punch. In totaal werd de tocht dertien keer verreden, de laatste Molentocht was in 2012.

Molentocht

Arinda is verslaafd aan reizen, gek op onderwijs en heeft een sterke ondernemingsdrang. Tijdens het reizen wordt duidelijk dat zij een sociale onderneming op wil zetten in een ontwikkelingsland. Haar grootste droom wordt werkelijkheid als ze haar baan als leerkracht in Singapore opzegt. Vanuit Cambodja deelt zij reisverhalen en handige tips van over de hele wereld!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.