Vive Le Voyage

Mondriaan tot Dutch Design in Den Haag, Utrecht & Amersfoort

Mondriaan tot Dutch Design 2017

De primaire kleuren rood, geel en blauw. Zwarte verticale en horizontale lijnen. Piet Mondriaan, Gerrit Rietveld, Theo van Doesburg en Bart van der Leck. Gaat er al een belletje bij je rinkelen? Ik heb het over De Stijl, een kunstbeweging die de Nederlandse cultuur van de 20ste eeuw heeft doen veranderen. Een kunstbeweging opgezet in 1917 en na wat rekenen blijkt De Stijl dit jaar dus 100 jaar geleden te zijn opgericht. Het is dus feest! En dit onder de naam Mondriaan tot Dutch Design.

De Stijl

In 1917 werd het tijdschrift De Stijl opgericht in Leiden door de kunstschilder en dichter Theo van Doesburg. Piet Mondriaan (kunstschilder en kunsttheoreticus), Gerrit Rietveld (architect en meubelontwerper) en Bart van der Leck (kunstschilder en vormgever) sloten zich bij De Stijl aan. Al snel was het tijdschrift niet meer gewoon een tijdschrift, het groeide uit tot een icoon.

Mondriaan tot Dutch Design 2017

De Stijl ontstond als kunstbeweging tijdens de Eerste Wereldoorlog. Een periode die uiteindelijk zorgde voor innovatie en nieuwe denkrichtingen op het gebied van kunst, kleurgebruik en vormgeving. Samenwerkingen tussen kunstenaars, ontwerpers en architecten moest volgens Theo van Doesburg centraal staan. Bij deze samenwerkingen was vrolijkheid, optimisme en beeldende invloed op het leven belangrijk. Er moest gebruik gemaakt worden van lijnen en de primaire kleuren.

Dankzij De Stijl werd alles anders: kleding, gebruiksvoorwerpen, meubelen, huizen, straten en zelfs hele steden werden functioneler, simpeler en maatschappelijk relevanter. De leden van De Stijl waren op zoek naar antwoord op de vraag ‘hoe geef je de nieuwe samenleving van de toekomst vorm?’. Zij waren op zoek naar nieuwe kunst om de samenleving te moderniseren.

Mondriaan tot Dutch Design 2017

De Stijl is dus 100 jaar geleden opgericht en dat vieren we in Nederland met tentoonstellingen en evenementen. Winkeliers, gebouwen en straten zijn versierd met de kunst van De Stijl. Mondriaan tot Dutch Design is te vinden door het hele land.

Mondriaan tot Dutch Design 2017

Maar waarom heet het Mondriaan tot Dutch Design als we het over De Stijl hebben? Piet Mondriaan is en was voor alle De Stijl-kunstenaars en aanhangers het grootste voorbeeld. Met zijn optimisme, humor en geloof in vooruitgang werd De Stijl de kunstbeweging, zoals wij die vandaag de dag kennen. Deze uitgangspunten verbindt De Stijl met de huidige kunstbeweging Dutch Design. Veel Dutch Designers worden nog steeds geïnspireerd door De Stijl en in het bijzonder Mondriaan.

Tentoonstellingen in Nederland

Voor liefhebbers van kunst en design is Nederland in 2017 en walhalla. Er staan ontzettend veel tentoonstellingen op de agenda van Mondriaan tot Dutch Design. Den Haag, Utrecht & Amersfoort zijn belangrijke steden voor De Stijl, dus deze tentoonstellingen licht ik graag even voor je uit.

Mondriaan tot Dutch Design 2017

De internationale thuishaven van De Stijl in Den Haag

Den Haag is de internationale thuishaven van De Stijl door de vele kunstwerken van Mondriaan. In het Gemeentemuseum Den Haag vind je met 300 kunstwerken de grootste collectie van Mondriaan ter wereld. Eén van de grootste collecties van De Stijl is ook te vinden in het Gemeentemuseum, waar verteld wordt over het ontstaan van de kleurcombinatie rood, geel en blauw.

De Mondriaan & De Stijl tentoonstelling is het hele jaar door in het Gemeentemuseum Den Haag. Je kunt ook nog andere tentoonstellingen bezoeken in dit museum:

  • Piet Mondriaan en Bart van der Leck. De uitvinding van een nieuwe kunst: 11 februari – 21 mei;
  • De ontdekking van Mondriaan. Amsterdam | Parijs | Londen | New York: 3 juni – 24 september;
  • De architectuur en interieurs van De Stijl: 10 juni – 17 september.

Het Mondriaanhuis in Amersfoort

Piet Mondriaan is geboren in Amersfoort en de naam doet het al vermoeden: het Mondriaanhuis is het ouderlijke huis van de kunstenaar. Het huis is nu een museum waar je kennis kunt maken met het leven en het werk van Piet Mondriaan. Zo zie je de ontwikkelingen van zijn stijl en een levensgrote reconstructie van zijn studio in Parijs.

In Amersfoort kun je ook de volgende tentoonstellingen bezoeken:

  • De Kleuren van De Stijl in Kunsthal KAdE: 6 mei – 3 september.
  • De Stijl voorbij. Gerrit Rietveld en de jaren vijftig: 13 september 2017 – 8 januari 2018

Het Rietveld Schröderhuis in Utrecht

Naast Piet Mondriaan heeft ook Gerrit Rietveld veel invloed gehad op De Stijl. Hij werd geboren in Utrecht, waar ook veel van zijn kunst te vinden is. De bekendste werken van Gerrit Rietveld zijn het Rietveld Schröderhuis en de rood-blauwe stoel.

Een extra grote variant van de stoel is te vinden voor de Jaarbeurs in Utrecht en op de Stadhuisbrug, met de Domtoren op de achtergrond. Het Rietveld Schröderhuis staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is door Rietveld ontworpen in opdracht van kunstenares Truus Schröder. De tentoonstelling Het Rietveld Schröderhuis van het Centraal Museum is het hele jaar te bezoeken.

Mondriaan tot Dutch Design 2017

Utrecht heeft nog veel meer tentoonstellingen voor Mondriaan tot Dutch Design 2017:

  • Fietstocht ‘De Stijl in Utrecht: Rietvelds architectuur’: heel 2017
  • Rietveld wandelroute: heel 2017
  • Rietvelds Meesterwerk; Leve de Stijl! in het Centraal Museum: 4 maart – 11 juni
  • DROOG: Ontdek het begin van Dutch Design in Centraal Museum: 23 september – 3 december.

Ik ben benieuwd hoe jij de 100ste verjaardag van De Stijl gaat vieren. Laat je het mij even weten?

Vroeger waren een reisdagboek en een fijne pen mijn twee beste vrienden op reis. Tegenwoordig is dat mijn laptop. Om de mooiste herinneringen niet te vergeten en om deze te delen met anderen. Ik heb al wat reisverhalen mogen schrijven, maar er staat nog meer op mijn bucket list, omdat de wereld zo mooi is en zoveel onontdekte plekken heeft waar ik enorm van geniet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.