Vive Le Voyage

Monniken in Myanmar

Van jongs af aan ben ik al gefascineerd door monniken en het boeddhisme. Het is dan ook niet zo gek dat Azië mijn favoriete werelddeel is. En dat één van mijn reizen op mijn bucketlist een bezoek aan Dharamsala (het toevluchtsoord van de H.H. Dalai Lama) is. Ben je ook zo gefascineerd door deze bijzondere mensen en dit geloof, dan hoort Myanmar op je bucketlist te staan. Nog nooit heb ik zoveel monniken gezien, ontmoet, gesproken, gefotografeerd en er zelf mee op de foto geweest. Dit was zeer speciaal en gaf mij veel mooie momenten tijdens mijn reis. De monniken hier zijn erg toegankelijk, open en vriendelijk. Zelfs op de luchthaven had ik een spontane ontmoeting met een monnik. Vol positieve energie toonde hij interesse in mij en mijn cultuur. Ik complimenteerde hem over zijn Engelse taal. Vervolgens vertelde hij mij zijn levensverhaal, een bijzonder mooi moment.

Monniken hebben een bijzondere status in het land. Arm of rijk, iedereen helpt de monniken aan rijst, bezoekt regelmatig de pagoden en heeft in zijn huis een altaar voor boeddha of voor de ‘nats’. Het woord nat is afgeleid van natha wat in het Sanskriet bewaker of beschermengel betekent. Nats komen voor in het animisme en stammen uit de tijd voor het boeddhisme. De nats zijn geesten die een bepaalde plaats en/of persoon bewaken. Het boeddhisme in Myanmar is vermengd met de verering van de ‘nats’. Bijgeloof vormt ook een belangrijk aspect in het dagelijkse leven van de Birmanen. Helderzienden, waarzeggers en astrologen zijn hierin van groot belang. 
Je kan zelf ook een bezoek brengen aan een astroloog bij Mahamuni Paya. Dit is een bijzondere ervaring.

Monniken in Myanmar

Ongeveer 87 % van de bevolking is er aanhanger van het Theravada-boeddhisme. Als je reist door Myanmar zie je overal monniken, nonnen en pagodes. Van elke Birmaanse man wordt verwacht dat hij minstens twee keer in zijn leven een periode toetreedt tot de Sangha, de boeddhistische kloosterorde in Myanmar. Een paar weken als als ze tussen de 5-15 jaar oud zijn. En de twee keer als ze volwassen zijn, vaak na de 20ste verjaardag. Er zijn ook monniken voor het leven. Een bezoek aan het Maha Ganayon Kyaung klooster is zeker de moeite waard als je hier meer over wilt weten. Myanmar kent ook een vrouwen die zich hebben teruggetrokken in het kloosterleven. Deze nonnen scheren hun hoofd kaal en dragen roze kleden.

Graag deel ik deze bijzondere momenten door middel van de foto’s die ik gemaakt heb, zodat je een indruk krijgt van de ontmoetingen die je in Myanmar kan verwachten.

DSC04354

DSC04491

Monniken in Myanmar

Monniken in Myanmar

Monniken in Myanmar

Tip: bezoek het Maha Ganayon Kyaung klooster in Myanmar om in contact te komen met monniken.

Isabel is co-founder van ViveLeVoyage.nl en online strateeg in de wereld van toerisme & destinatiemarketing. Met haar bedrijf Sherpa’s Stories helpt ze toeristische organisaties het strategische pad uit te stippelen en de unieke verhalen in kaart te brengen. Haar grootste passie is reizen en haar droom is om Antarctica te bezoeken. Ze neemt je graag mee naar verrassende bestemmingen en laat je de onontdekte plekjes zien.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.