Vive Le Voyage

Mountains, Denver en Oysters – Colorado Rocks!

Colorado is een van de mooiste staten van Amerika en staat bekend om de Rocky Mountains en de vele indianenstammen die hier nog steeds wonen. De Rockies vormen een groot hooggebergte in het westen van Amerika en Canada. Ze beslaan een gebied met een lengte van meer dan 4800 km vanaf New Mexico tot helemaal aan Alaska.  Colorado kent veel hoge bergtoppen, waarvan Longs Peak, Mount Evans en Pikes Peak de bekendste zijn. In totaal zijn 53 toppen hoger dan 14.000 feet (4300 m), deze worden fourteeners genoemd. Naast bergen heeft Colorado ook leuke steden. Denver is de hoofdstad en is met 500.000 inwoners voor Amerikaanse begrippen een middelgrote stad. Je vindt hier leuke restaurants, bars en winkels. Ga je in juli dan kun je naar het Global Dance festival dat elk jaar wordt gehouden in het Red Rocks Amphitheatre in Denver. Vergeet ook niet een bezoek te brengen aan Aspen en Estes Park, twee super leuke dorpen in de buurt van Denver. Daarnaast vind je in Colorado kleine dorpjes die gesticht zijn tijdens de gold rush, hier waan je je nog in 1850 en kun je het echte Amerika ervaren met Cowboys en Indianen.

Pikes Peak

Als je geen enorme wandelaar bent, stap dan in de hoogste tandradbaan ter wereld: Manitou and Pike’s Peak Railway. Sinds 2006 rijden zomers en ’s winters treinen naar de top over een traject van 16 km. Eenmaal boven heb je een prachtig panorama-uitzicht vanaf 4301 meter.

Pike's Peak Colorado

Aspen 

Ontstaan aan het eind van de 19e eeuw als nederzetting voor zilverdelfers, maar de meeste van ons kennen Aspen natuurlijk als decadent ski-oord. Dat maakt een bezoek overigens niet minder leuk. Het dorp ademt een  hele relaxte, bijna Europese sfeer en is zelfs in de zomer een leuke bestemming. Je kunt er heerlijk wandelen door mooie straatjes en met een gondelbaan ben je snel op de top van de berg. In het dorp zijn veel leuke eettentjes waar je heerlijk biologisch kunt eten en ook voor drankje kun je hier heel goed terecht.

Aspen-Colorado

Nederland

Nederland is een klein plaatsje ooit gesticht door jawel: Nederlanders. En als je dan toch in de buurt bent, is het wel leuk om eens even een kijkje te nemen, al was het maar alleen om een foto te kunnen maken bij het bord. Het is een beetje een gek plaatsje waar elk jaar in het eerste weekend van maart de Frozen Dead Guy Days gehouden worden. Dit festival is vernoemd naar Bredo Morstoel, een overleden man die ingevroren in het dorp wordt bewaard. Ook wordt er tijdens dit festival een doodskisten race gehouden.

Nederland Colorado

Estes Park

Estes Park is een prachtig toeristisch plaatsje aan de voet van de Rocky Mountains, dichtbij de oostelijke ingang van Rocky Mountains National Park. Wil je een paar fourteeners beklimmen dan is dit dorp een prima plek om je “kamp” op te slaan in een van de hotels of inns. Het is zeker aan te raden om naar een van de toppen te wandelen, zelf heb ik Mount Evans bedwongen. Ga wel vroeg op pad, je moet voor een uur of drie in de middag terug zijn in het dal in verband met, soms heftige, onweersbuien. Om een uur of 7 ging ik met een vriendin en een gevulde rugzak de berg op. We hebben er ruim 5 uur over gedaan om de top te bereiken en zaten rond de lunch in de permafrost. Het was zwaar, maar zo mooi!!!

Collage Mount Evans

Een bergwandeling is zwaar en  maak je niet elke dag, tenminste ik niet. Gelukkig is er een hele mooie weg aangelegd die bekent staat als The Highway to the Sky: Trail Ridge Road. Het is de hoogste highway van Amerika en je kunt vanuit Estes Park een fantastische trip maken met mooie uitzichten en veel korte wandelpaden naar Look-outs met uitleg over het ontstaan van The Rockies. De weg is makkelijk te vinden vanuit het dorp en ook de look-outs staan heel duidelijk aangegeven.

Stanley Hotel

Het Stanley Hotel is een van de bekenste hotels in Amerika en werd in 1909 geopend. Het hotel is heel groot, het is “haunted”  en we kennen het allemaal! Stephen King heeft er een keer gelogeerd en kwam zo op het idee om bestseller “the Shining” te schrijven. En wie niet van lezen houdt, heeft vast de film wel gezien met Jack Nicholson in de hoofdrol. REDRUM! Ook is het hotel gebruikt als decor in de film Dumb and Dumber. De crew sliep in het hotel waar Jim Carey een van de haunted rooms kreeg, omdat iemand dacht dat hij dat wel kon waarderen. Niets bleek minder waar: na één nacht is hij vertrokken en hij wilde na die nacht eigenlijk niet meer filmen in het hotel.  Ook als je geen gast bent, kun je een ghosttour boeken en dat is een must do. Het is namelijk super grappig en ik moet zeggen dat ik een aantal vreemde foto’s heb met rare lichtbollen.

The Stanley Hotel - Estes Park Colorado

Tip: wil je logeren in het Stanley Hotel boek dan zeker een jaar van te voren, vooral als je een van de haunted rooms wil. Deze zijn namelijk snel vol geboekt!

Oh ja, en die Oysters, die komen niet uit de zee natuurlijk. Dat zijn stierenballen. Eet u smakelijk ;)

Vive le Voyage is een blog over reizen, in de breedste zin des woords. Of je nu leuke tips zoekt voor een weekendje weg in eigen land, een foodie bent op zoek naar lekker restaurants op je eerstvolgende vakantiebestemming, of een fervente backpacker die de halve wereld al heeft gezien: Op Vive Le Voyage vind je altijd handige tips, locaties, apps en travel gear.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.