Vive Le Voyage

Bezoek het Museum van Floortje Dessing op Leiden Station!

Museum van Floortje Dessing

Komende maand is perron 8/9b op het station van Leiden een bucketlist item! Zeker als je liefhebber bent van Oceanië en fanatiek fan bent van wereldreizigster Floortje Dessing. Een wachtruimte op het perron is namelijk omgebouwd tot het Museum van Floortje, een museum die je gratis bezoekt. Floortje Dessing opende hier op woensdag 21 juni haar mini museum die je kunt bezoeken tot en met 23 juli. Kies in de NS-app dus voor een extra lange overstap als je reist via Leiden!

Wat er te zien is in het Museum van Floortje

Objecten en gebruiksvoorwerpen uit Oceanië bewonder je in het Museum van Floortje. Maar waarom Oceanië? Van alle reizen die Floortje Dessing maakte, hebben Oceanië en het eilandleven in de Stille Zuidzee de meeste indruk op haar gemaakt. Zoals we weten vertelt zij altijd vol passie over haar reizen. Zo vertelt ze met diezelfde passie over haar liefde voor Oceanië. Robuuste vormen, kracht en trots: de kunst uit Oceanië vertegenwoordigt voor haar een avontuurlijke wereld die zo ver weg is. Kijk je mee naar de mini wereldreis van Floortje Dessing in het depot van het Nationaal Museum van Wereldculturen? Een ware schatkamer, waar ze de objecten kiest voor haar mini museum.

Kijkje in de wereldwijde culturen

Het depot van het Nationaal Museum van Wereldculturen is een verzameling van objecten en gebruiksvoorwerpen uit het Tropenmuseum, het Afrika Museum en het Museum Volkenkunde. In het depot vind je ongeveer 375.000 van deze objecten en gebruiksvoorwerpen van over de hele wereld. Zonde, dat deze verborgen schatten in een depot liggen, vind je niet? Daarom worden op stations wachtruimtes omgetoverd tot mini musea, om meer van de bijzondere collectie te laten zien. Deze collectie wordt dus niet alleen openbaar gemaakt, maar komt ook nog eens naar je toe. Het is een unieke manier om een kijkje te nemen in de wereldwijde culturele verschillen en overeenkomsten.

Floortje Dessing is niet de enige met haar eigen museum. Na het Museum van Floortje reist het project verder door Nederland:

  • Zanger Kenny B: Museum van Kenny van 27 juli tot en met 20 augustus in Arnhem;
  • Rapper Soufiane: Museum van Soufiane van 24 augustus tot en met 24 september in Utrecht;
  • Presentator Filemon Wesselink: Museum van Filemon van 28 september tot en met 22 oktober in Zwolle;
  • Kok Yvette van Boven: Museum van Yvette eindigt op 25 oktober in het Tropen Museum in Amsterdam.

Wat is jouw favoriete stukje wereld, waarvan je objecten en gebruiksvoorwerpen uit het depot zou willen kiezen?

Vroeger waren een reisdagboek en een fijne pen mijn twee beste vrienden op reis. Tegenwoordig is dat mijn laptop. Om de mooiste herinneringen niet te vergeten en om deze te delen met anderen. Ik heb al wat reisverhalen mogen schrijven, maar er staat nog meer op mijn bucket list, omdat de wereld zo mooi is en zoveel onontdekte plekken heeft waar ik enorm van geniet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.