Vive Le Voyage

New York’s best kept secrets

Als travel-addict staat het bezoeken van de ‘concrete jungle’ hoogstwaarschijnlijk wel op je bucketlist. Uiteraard breng je een bezoek aan het Empire State Building, het Vrijheidsbeeld, Times Square en Central Park, maar daarnaast heeft New York zoveel meer te bieden. Laat me je enthousiast maken over New York’s best kept secrets.

Old City Hall Metro Station

New York’s City Hall Subway Station is een verborgen parel welke is afgesloten voor publiek voor decennia. Deze metro-stop is geopend in 1904 en zou het pronkstuk zijn van de nieuwe en eerste metrolijn door de stad. Het station is gedecoreerd met kleurrijke glas in lood ramen, prachtige tegelwerken en elegante kroonluchters. Helaas is het gesloten in 1945 doordat er te weinig verkeer langs kwam. Zestien keer per jaar is er een tour door het metrostation, hier heb je wel een Museum Membership voor nodig en betaal je 50 dollar per ticket.

old-city-hall-metro-station

Gedeelte van de Berlijnse Muur

Wat doet een gedeelte van de Berlijnse Muur in New York City? In de lobby van 520 Madison Avenue vind je een gedeelte van de voormalige Berlijnse Muur. Het is gekocht in 1990 door de rijke vastgoedontwikkelaar Jerry Speyer. Het stuk bestaat uit vijf betonnen panelen, kleurrijk aan een zijde, geschilderd door de Duitse kunstenaars Thierry Noir en Kiddy Citny. De andere zijde is echter helemaal leeg, een herinnering aan het onderdrukkende politieke klimaat in voormalig Oost-Duitsland.

berlin-wall-new-york

Photo by Wally Gobetz / CC BY

The Smallpox Hospital

Het Smallpox Hospital is een verlaten ziekenhuis op Roosevelt Island. Het ziekenhuis was gebouwd om patiënten met de pokken te behandelen en af te scheiden van de rest van de bevolking. De pokken was een erg gevaarlijke en veel voorkomende ziekte in de 18e eeuw, welke zorgde voor meer dan 400.000 doden per jaar. Tegenwoordig geloven veel mensen dat het ziekenhuis is bezeten door de geesten van deze overleden patiënten. Je kunt het ziekenhuis niet in, maar je kunt het van buitenaf wel bewonderen.

The Smallpox Hospital New York

Photo by thebrooklyndodger / CC BY

The Whispering Gallery in Grand Central Terminal

The Whispering Gallery is een grote zuilengang in Grand Central Train Terminal in New York welke een mysterieuze akoestische functie heeft. Wanneer twee personen diagonaal tegenover elkaar staan en fluisteren, kunnen ze elkaar verstaan vanuit de andere kant van de koepel. Volgens geruchten heeft Jazz legende Charles Mingus op deze manier zijn vrouw ten huwelijk gevraagd.

Cold War Bomb Shelter in the Brooklyn Bridge

Iedere dag wandelen 150.000 voetgangers langs deze verborgen kamer, zonder te weten dat het überhaupt bestaat. Deze schuilkelder is ontdekt door stadsinspecteurs in 2006. Het is een verborgen kamer onder de Lower Manhattan entree welke vol lag met oude militaire voorraad voor het overleven van nucleaire bomaanslagen tijdens de Koude Oorlog. Zo lagen er dekens, medicijnen, watercontainers en voedselpakketten. Voor veiligheidsredenen is de precieze locatie van de schuilkelder geheim gebleven.

brooklyn-bridge

Marilyn Monroe’s Subway Grate

Tegenwoordig lopen veel toeristen voorbij deze metro roosters zonder te weten dat hier een van ‘s werelds meest iconische foto ooit is gemaakt. Het was namelijk op de hoek van Lexington Avenue dat Marilyn Monroe’s witte halter jurk omhoog werd geblazen door de wind van de metro roosters, wat op dat moment menig mannenharten op hol liet slaan. In werkelijkheid was deze scène een publiciteitsstunt, opgezet door 20th Century Fox marketingafdeling welke precieze tijd en datum lekte, zodat er tussen de 3000 en 5000 toeschouwers aanwezig waren op dit iconische moment.

marilyn-monroe

Photo by MTA / CC BY

Student aan het NHTV in Breda. Gepassioneerd in reizen, bloggen, creativiteit en fotografie, maar ook vooral goed in luieren, terrassen en Netflixen. Gek op authenticiteit en nieuwsgierig naar alles. Ik blijf me verbazen.

2 Comments

 1. Narelle | wegvanhetnoorden.nl

  30 september 2016 at 15:25

  Leuke post! Dat metrostation lijkt me erg gaaf en de whispering gallery vind ik ook heel bijzonder. Wij zijn al 2x in NYC geweest, maar er valt nog zo veel te zien!

  • Iris van den Boogaert

   30 september 2016 at 15:38

   Leuk Narelle! Er valt inderdaad zoveel te ontdekken, zolang je maar nieuwsgierig blijft ;)

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.