Vive Le Voyage

Nieuwe roaming regels, hoe zit dat nou?

Eindelijk is het zo ver. Sinds 15 juni kunnen de inwoners van de Europese Unie bellen en gebruik maken van mobiel internet tegen thuistarief. Het aantal belminuten, SMS’jes of megabytes aan data dat je in het buitenland gebruikt wordt nu op dezelfde manier berekend en afgeschreven als in je thuisland. Maar hoe zit dat nou? Hier een paar dingen die handig zijn om te weten.

De landen waarin dit kan

Ten eerste, de roaming regels gelden voor consumenten maar ook voor bedrijven. De landen waar het bij deze roaming regel over gaat, en waar het dus mogelijk is om tegen hetzelfde tarief als thuis te verbruiken zijn alle 28 EU-Landen. Naast die 28 EU-landen geldt deze nieuwe roaming regel ook voor de landen Noorwegen, IJsland en Liechtenstein. Het kan zijn dat de regels in die laatste 3 genoemde landen iets later ingaan. Daarnaast zijn de minilandjes zoals bijvoorbeeld Andorra en Vaticaanstad geen lid van de EU, maar hebben sommige providers in die landjes wel de nieuwe roaming regels ingesteld. LET OP: Zwitserland en Turkije zijn geen lid van de EU waardoor de regel in die landen niet geldt.

De periode van je roaming

Voor de normale vakanties in het buitenland die vaak enkele weken duren kun je zonder problemen gebruik maken van de nieuwe roaming regel. Maar als je langer in het buitenland verblijft of er zelfs woont dan zal je een bundel op de bestemming zelf moeten afsluiten. Het is zo bijvoorbeeld ook niet mogelijk bij een provider in een ander EU land een goedkopere bundel af te sluiten om die vervolgens maanden lang in Nederland te verbruiken. Hiervoor kan de operator een boete (straftoeslag) geven. Deze boete is ongeveer 1 cent per SMS, 7,70 per Gigabyte data en 3,2 cent per belminuut. De operator mag dit over een periode van 4 maanden natrekken.

Uitzonderingen

Een unlimited bundel of meer dan 2 GB data per maand? Let dan op. Het zal niet mogelijk zijn om onbeperkt te kunnen internetten in het buitenland. Wel zijn je providers verplicht een ruime hoeveelheid aan data te verstrekken. Dit gaat via een formule die als volgt gaat: pak de prijs van je mobiele data bundel (exclusief 21% BTW), deel deze door 7,70 en doe deze maal 2. De uitkomst hiervan is het aantal GB dat minimaal verstrekt moet worden. Bij bundels van 2 GB of meer kan je provider ook een limiet voor aantal GB instellen. Dit zal overigens altijd naar de klant gecommuniceerd moeten worden. Wanneer je bundel onder de €3,85/GB zit (bundel prijs delen door het aantal GB) dan zal een limiet vaak ingesteld worden. Die gaat volgens dezelfde berekening die eerder werd genoemd.

Dit limiet komt naar alle waarschijnlijkheid doordat er verwacht wordt dat er ander misbruik wordt gemaakt van de regel en dat populaire vakantiebestemmingen zoals Italië, Frankrijk en Spanje last krijgen van grote drukte op hun netwerken.

Student toerisme aan de NHTV in Breda. Mensen inspireren met de mooiste onbekende plekjes op de wereld. Niet volgen, maar ontdekken. De wereld is mooi, het leven is kort. Let's go!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.