Vive Le Voyage

Ohrid, de stad van 365 kerken

In het zuidwesten van Macedonië ligt het schilderachtige plaatsje Ohrid, dat ook wel het Jeruzalem van de Balkan wordt genoemd. Ohrid heeft deze naam te danken aan de 365 kerken. Voor elke dag van het jaar één. Als je slentert door de smalle straatjes van het oude centrum en één van de eeuwenoude monumenten bezoekt, dan ontdek je al snel waarom Ohrid sinds 1979 op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Wil je zelf ervaren waarom Ohrid het Jeruzalem van de Balkan wordt genoemd, dan moet je dit zeker doen.

De mooiste kerk van Macedonië, de St. Jovan Kaneo

Als je zoekt op ‘Ohrid’, dan is de kans groot dat er een foto voorbij komt van een kerk. Dit is de St. Jovan Kaneo uit de 13e eeuw. Eén van de mooiste kerken van Macedonië gelegen op een klif met misschien ook wel het beste uitzicht over het kraakheldere meer van Ohrid. In de kerk kan je een aantal mooie muurschilderingen zien waaronder die van St. Anna die Maria borstvoeding geeft. De leukste manier om vanuit het oude dorp naar de St. Jovan Kaneo te lopen is via de boardwalk en de verschillende strandjes. Aan het einde van het strand moet je vervolgens een paar meter omhoog klimmen. Vergeet je bikini en zwembroek niet zodat je na de klim een verkoelende duik kan nemen in het meer. Onder de klif waar de St. Jovan Kaneo ligt vindt je namelijk het Kaneo strand met een aantal restaurants waar je ook ligbedden kunt huren.

St Jovan Kaneo in Ohrid, Macedonie

Flaneren over de boulevard

Koop een ijsje, een zeer goedkoop ijsje aangezien Macedonië in 2015 is uitgeroepen tot het goedkoopste vakantieland van Europa en geniet op de boulevard van de ondergaande zon. Ten zuiden van de oude stad is een mooie brede boulevard aangelegd met restaurants, bars en terrassen waar je heerlijk kunt flaneren. Hier vindt je tevens diverse kleine bootjes waarvan de schipper je graag naar de andere kant van Ohrid of het meer brengt. Aan het einde van de boulevard ligt de gedenksteen van de Nederlandse schrijver A. den Doolaard die in de jaren 30 in Ohrid heeft gewoond. Onderweg hier naar toe kom je langs Objectif, een erg leuk café waar je tussen de locals heerlijke cocktails kunt drinken.

De boulevard van Ohrid, Macedonië

Klooster van St. Clement

Een van de oudste gebouwen van Ohrid is het bijzondere klooster van St. Clement. Het klooster dankt zijn naam aan St. Clemens, die er honderden jaren geleden een klooster en een Universiteit startte. In het gebedshuis kan je de prachtige iconen en fresco’s bekijken. Ook al ben je minder geïnteresseerd in de religieuze cultuur, dan is het nog zeker interessant om naar het klooster te gaan vanwege het uitzicht. De echte cultuur liefhebbers kunnen vanaf het klooster een kleine wandeling maken naar het Fort van Samuel of het Amfitheater.

Klooster van St. Clement in Ohrid, Macedonië

Waterfietsen op het meer van Ohrid

Omringd door groene bergen en indrukwekkende kliffen ligt daar het helblauwe meer van Ohrid. Een van de grootste en schoonste meren ter wereld. Op een warme zomerdag kan je hier prima verkoeling zoeken. Ohrid zelf heeft diverse strandjes waar het in de zomermaanden gezellig druk is. Huur voor een paar euro een waterfiets om het meer van Ohrid van dichtbij te verkennen.

Waterfietsen op het meer van Ohrid in Macedonië

Koop een Ohrid parel

In Ohrid kan je op meerdere plekken de Ohrid parels kopen. Deze zijn gemaakt van de schubben van visjes volgens een geheim procedé. Slechts drie families in Ohrid weten dit geheim en zij verkopen dan ook als enige de echte Ohrid-parels. Als je de Ohrid parels bij één van de families koopt dan worden deze geleverd met een echtheidscertificaat. 

Daniëlle is een senior consultant in de non profit sector. Ze is niet alleen nieuwsgierig in haar werk, maar ontdekt ook graag de minder bekende plekjes van de wereld. Alles legt ze vast op beeld. Want fotografie is naast reizen één van haar passies. Beelden zeggen tenslotte vaak meer dan woorden.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.