Vive Le Voyage

Ontdek het prachtige industriële erfgoed van Moravië, Tsjechië

In het oosten van Tsjechië ligt Moravië, een welvarende streek die nog relatief onbekend is. Het industriële erfgoed waar Moravië rijk aan is maakt het echter een interessante bestemming. Zo vindt je in de omgeving van Ostrava, de derde grootste stad van Tsjechië, een aantal kolenmijnen en ijzerfabrieken. Een aantal fabrieken en mijnen die inmiddels zijn gesloten zijn nu opengesteld voor publiek. Hierdoor kan je een beeld krijgen van het indrukwekkende industriële erfgoed van Moravië. De schoonheid van de oude fabrieken en kolenmijnen heeft mij in ieder geval aangenaam verrast.

Mijnwerker voor een dag in Landek Park

Dat Ostrava inmiddels één van de grootste steden van Tsjechië is komt door de mijnen die de stad en regio veel welvarendheid hebben gebracht. Vanaf 1767 werd hier namelijk het ‘zwarte goud’ zoals de kolen ook wel worden genoemd, gedolven. In Landek Park kan je het inmiddels grootste mijnmuseum van Tsjechië bezoeken. Op 622 meter kan je hier het leven van een mijnwerker ervaren. Als de gids ons naar het lange, donkere en vochtige gangenstelsel brengt, krijg ik al snel veel respect voor het leven dat de mijnwerkers hier hebben geleid. Hard werken onder zware omstandigheden. De gids laat zien welke machines de mannen onder de grond gebruikten en wat voor lawaai dit vaak opleverde. Het was zeker geen gemakkelijke klus om het zwarte goud te delven.

Landek Park Tsjechië

Onder de grond in Landek Park Tsjechië

Ervaar het leven van een mijnwerker

Ervaar het leven van een mijnwerker

Dat het ook niet altijd even veilig was onder de grond wordt maar al te goed duidelijk in het museum. Hier hebben ze de oude materialen en attributen tentoongesteld die vroeger werden gebruikt om de mijnwerkers te redden als bijvoorbeeld een mijn onder water was gelopen. Loodzware duikpakken werden er toen gebruikt. In een andere ruimte van Landek Park is een kunstinstallatie gemaakt van de oude mijnwerkerskleding. Aan stalen kettingen werd de kleding hier vroeger  gedroogd.

Mijnwerkerskleding in Landek Park

Mijnwerkerskleding in Landek Park

Heb je na de rondleiding trek gekregen, dan kan je terecht in het restaurant. Door de groene muren en oude zwart/witte foto’s heb je bijna het idee dat je in de oude kantine aan het eten bent. Kies voor de traditionele knoflooksoep en goulash om je bezoek aan Landek Park compleet te maken.

Knoflooksoep eten in Landek Park

Geniet van traditionele knoflooksoep en goulash na een bezoek aan de mijn

Ervaar de pracht van oud ijzer

Vlakbij Ostrava werd in de eerste helft van de 19e eeuw de fabriek NKP Dul Hlubina in het plaatsje Dolni Vitkovice geopend. Jarenlang werd hier ijzer geproduceerd. De fabriek is niet meer in gebruik maar behoort inmiddels wel tot Tsjechisch cultureel erfgoed door de aanwezigheid van industriële architectuur. De grote ijzeren constructies en hoogovens zijn goed onderhouden en dit levert schitterende foto’s op. Onder begeleiding van een gids is het zelfs mogelijk de oude fabriek van dichtbij te bekijken. Nadat je een veiligheidshelm hebt opgezet kan je met eigen ogen zien hoe mooi en indrukwekkend ijzer kan zijn. Dit kan zelfs vanaf het hoogste punt van de fabriek op 45 meter hoog. Je hebt dan gelijk goed zicht op de hoogoven van 60 meter en fabrieken in de regio die nog wel in productie zijn. Ben je eenmaal boven aangekomen, bestel dan een Tsjechisch pivo en geniet van het schitterende uitzicht in het Bolt café dat gelegen is op één van de bovenste lagen van de fabriek. Dit café is vernoemd naar Usain Bolt die tijdens een wedstrijd in Ostrava goud heeft gewonnen op de 200 meter.

Het terrein van Dolni Vitkovice

Het terrein van Dolni Vitkovice

Uitzicht over Dolni Vitkovice

Uitzicht over Dolni Vitkovice

NKP Dul Hlubina is ook een perfecte plek voor evenementen en tentoonstellingen. Informeer  welke exposities binnenkort worden georganiseerd of wanneer je een rondleiding kan krijgen op het terrein. Voor de lezende dansliefhebber, iedere zomer wordt hier Colours of Ostrava georganiseerd. Dansen tussen de hoogovens, een unieke ervaring.

Kunst in Dolni Vitkovice

Kunst in Dolni Vitkovice

De reis naar Moravië is mogelijk gemaakt door Czech Tourism. Bedankt voor de bijzondere en indrukwekkende ervaring!

Daniëlle is een senior consultant in de non profit sector. Ze is niet alleen nieuwsgierig in haar werk, maar ontdekt ook graag de minder bekende plekjes van de wereld. Alles legt ze vast op beeld. Want fotografie is naast reizen één van haar passies. Beelden zeggen tenslotte vaak meer dan woorden.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.