Vive Le Voyage

Ontdek Wallonië op de fiets

Glooiende heuvels, pittoreske dorpjes, kastelen, het lekkerste trappistenbier en niet te vergeten de Belgische Ardennen. Dit is Wallonië, het zuidelijke deel van België. Velen kennen Wallonië waarschijnlijk van een weekend in Dinant of een actieve vakantie compleet met avonturen met de kayak. Maar hoe leuk is het eigenlijk om dit deel van België op de fiets te verkennen? Ik kan je vertellen, heel erg leuk en door het fietsknooppuntnetwerk is dit nog eens heel makkelijk ook. Wist je namelijk dat Wallonië over een compleet RAvel fietsnetwerk beschikt waardoor je een fietstocht naar keuze kan samenstellen? Dit maakt het voor iedereen, van jong tot oud, heel gemakkelijk om Wallonië op de fiets te ontdekken.

Wallonië beschikt over een mooi fietsknooppuntennetwerk

Wallonië beschikt over een mooi fietsknooppuntennetwerk

Ontdek Picardisch Wallonie op de fiets

Ontdek Picardisch Wallonie op de fiets

RAvel, een compleet netwerk aan fietspaden

Het RAvel Netwerk staat voor Réseau Autonome de Voies Lentes. Oftewel een netwerk van trage wegen dat alleen bestemd is voor niet gemotoriseerd verkeer zoals fietsers. Je hoeft het fietspad dus niet te delen met onoplettende automobilisten. Wat dit fietsnetwerk uniek maakt is dat het merendeel van de fietspaden is aangelegd op oude spoorlijnen en jaagpaden. Hierdoor kan je veilig door Wallonië fietsen in een veelal groene omgeving. Bang zijn om te verdwalen is niet nodig doordat de fietsnetwerken in Wallonië ook beschikken over knooppunten. In Nederland en Vlaanderen zijn de groene borden die de knooppunten aanduiden voor de frequente fietsers inmiddels een bekend begrip. De knooppunten stellen jou als fietser in staat om zelf een route samen te stellen. Een korte route van 10 kilometer of een langere afstand van 50 kilometer door bossen en langs rivieren. Het is aan jou. Geef je liever de voorkeur aan een uitgestippelde route, dan is dit ook mogelijk. Er zijn diverse routes beschikbaar voor een fietstocht in Wallonië. Zelf heb ik verschillende fietstochten gemaakt in Wallonië waaronder in Picardisch Wallonië.

RAvel netwerk

Het RAvel netwerk

In Wallonië kom je de mooiste fietsen tegen

In Wallonië kom je de mooiste fietsen tegen

Picardisch Wallonië een tuin van groene heuvels en vlaktes

Picardisch Wallonië is een uitgestrekt gebied omsloten door Kortrijk, Brussel en Lille. Ik was nog niet eerder in dit deel van België geweest en wist ook niet goed wat ik kon verwachten. Eenmaal aangekomen in Tournai, ook wel bekend als Doornik, keek ik mijn ogen uit. Door de imposante kathedraal en de gekleurde banieren die wapperden aan de koopmanshuizen op de Grote Markt, voelde het net alsof ik even terug ging in de tijd, in de twee na oudste stad van België. In de omgeving van Tournai kan je mooie fietstochten maken.

Tournai

De Grote Markt van Tournai

Wij hebben na een stadswandeling in Tournai ervoor gekozen om een fietstocht te maken vanuit Ath, de stad van de Reuzen. Vanuit Ath is het namelijk maar circa 8 kilometer fietsen naar het Kasteel van Beloeil in het gelijknamige plaatsje Beloeil. Een fietstocht langs het kanaal Ath- Blaton dat ook onderdeel is van het RAvel netwerk. Ondanks de regen genieten we aan onze linkerzijde van de plezierbootjes die varen over het kanaal terwijl aan onze rechterzijde de kleine dorpjes worden afgewisseld met groene vlaktes. Voordat we er erg in hebben fietsen we Beloeil binnen en zien we het Kasteel van Beloeil liggen. Het kasteel, dat van de Prinsen de Ligne is, wordt omringd door slotgrachten en een imposante Franse tuin van maar liefst 25 hectare. Een perfecte plek om de benen te strekken na de fietstocht en te genieten van al het moois in de kasteeltuin.

Het Kasteel van Beloeil

Het Kasteel van Beloeil

Het Kasteel van Beloeil wordt omringd door een slotgracht

Het Kasteel van Beloeil wordt omringd door een slotgracht

Vanaf Kasteel van Beloeil kan je de fietstocht vervolgen naar de Taverne Saint-Géry in het dorpje Aubechies, dat behoort tot één van de 24 dorpjes van Les plus beaux villages. Oftewel de mooiste dorpjes van België. De gastheer heet je graag welkom in zijn taverne. In een sfeervolle ambiance kan je hier genieten van een uitgebreide lunch onder het genot van het lokale trappistenbiertje.

Helaas hebben wij de fietstocht over het RAvel netwerk niet verder vervolgd vanwege de regen, maar Picardisch Wallonië biedt nog vele kilometers die je verder kan ontdekken op de fiets.

Deze reis is gemaakt op uitnodiging van het Bureau van Toerisme van Wallonië.

Daniëlle is een senior consultant in de non profit sector. Ze is niet alleen nieuwsgierig in haar werk, maar ontdekt ook graag de minder bekende plekjes van de wereld. Alles legt ze vast op beeld. Want fotografie is naast reizen één van haar passies. Beelden zeggen tenslotte vaak meer dan woorden.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.