Vive Le Voyage

Oog in oog met schildpadden op São Tomé

Voordat ik naar São Tomé ging heb ik veel gelezen over de natuur. Ik kwam er dan ook snel achter dat er veel schildpadden voorkomen in de blauwe zee rondom São Tomé, maar dat São Tomé ook een belangrijke broedplek vormt voor 5 soorten zeeschildpadden. Terwijl ik enthousiast hier over vertelde tegen vrienden en familie hoopte ik natuurlijk tijdens mijn reis een schildpad te kunnen spotten. Nooit had ik verwacht zo’n unieke ervaring bij te mogen wonen als dat ik gister middag heb gedaan!

Casa Tatô

Even langs het museumpje in Morro Peixe was het plan. Casa Tatô is een klein museum waar het zeeleven rondom São Tomé op een erg speelse en leuke manier wordt weergeven. Terwijl wij in gesprek raken met een lokale meneer die werkt voor Casa Tatô komen we er al snel achter dat bij dit museum ook een stichting hoort die erg goed werk doet voor de zeeschildpad. Via Programa Tatô worden de eieren van de schildpad gered van hongerige straathonden en stropers. De baby schildpadden worden vervolgens op een veilige plek weer vrijgelaten om hun tocht voor te zetten in zee.

Een onverwachte wending

Terwijl ik nog rustig sta te luisteren naar de informatie die ik krijg over een van mijn lievelingsdieren, wordt de vraag gesteld of ik graag baby schildpadden zou willen zien. Nog enigszins twijfelend of ik de vraag in het Portugees goed heb begrepen, wordt een grote pak tevoorschijn gehaald met allemaal kleine schildpadjes, echt heel schattig!

Praia Tamarindos

Rond een uur of 5 rijden we naar een prachtig zandstrand genaamd Praia Tamarindos. Dit is een van de stranden waar veel zeeschildpadden hun eitjes leggen en waar ook veel baby schildpadje weer worden vrijgelaten. Ik mag helpen bij het een voor een uitzetten van de schildpadden. Zodra ze het zand raken, kruipen de kleine schildpadjes erg snel richting de branding waar ze vervolgens na een gevecht tegen de sterke golven de oceaan in zwemmen.

 

Heb jij ook wel eens zo’n geweldige ervaring gehad? Deel het dan hieronder in de reactie! Ik ben erg benieuwd naar jullie verhalen!

Anne-Floor is een enthousiaste en chaotische levensgenieter. Haar grootste hobby's zijn reizen, fotograferen en schrijven. Ze is student toerisme aan NHTV in Breda en gespecialiseerd in marketing en communicatie.

1 Comment

  1. Ellen

    16 februari 2017 at 21:52

    Ik heb heel lang geleden in Griekenland mogen helpen met het beschermen van nesten en begeleiden van baby schildpadjes. Maar dat laatste ’s nachts .
    Wat een mooie ervaring Anne Floor. Had ik best bij willen zijn.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.