Vive Le Voyage

Onontdekt Malawi als dé indrukwekkende safari bestemming

Op safari in Malawi

Malawi, het land met de indrukwekkende natuur van rode vlaktes en begroeide bergen, met de schoonheid van Lake Malawi en met de meest vriendelijke en kleurrijke bevolking die ik ooit heb mogen leren kennen. Malawi is niet voor niets The Warm Heart of Africa. Maar op safari in Malawi? Waarschijnlijk denk je dan eerder aan landen als Kenia en Tanzania. Toch is het nog onontdekte en niet toeristisch land eigendom van prachtige national parken. Dus ja, Malawi is ook een safari bestemming.

Op safari in Malawi

Op safari in Malawi

Heel vroeg in de ochtend werd ik zachtjes wakker gemaakt, want ik moest mijn tent uitkomen. Er sjokte namelijk op zo’n 100 meter, in de mist van het stuifzand, een kudde olifanten voorbij. Geweldig! Zo wil ik elke ochtend wel wakker worden. In de periode dat ik vrijwilligerswerk in Malawi deed ben ik een weekend op safari geweest in Liwonde National Park. De olifanten en hun kindjes bewonderde ik ook tijdens de safari met een 4WD. Je ziet de door de olifanten omgehakte bomen en met een beetje geluk kom je oog in oog te staan met een groep buffels.

Op safari in Malawi

Een andere bijzondere manier om de safari in Malawi te ervaren is per kano door de rivier en moerasachtige vlaktes. In Liwonde National Park ging ik samen met een lokale gids de kano’s in op zoek naar nijlpaarden en krokodillen. De krokodillen lieten zich helaas niet zien. De nijlpaarden daarentegen in grote groepen, meerdere keren. Ze zien er zo schattig uit, maar zijn zo gevaarlijk. Dat maakte de kano safari extra avontuurlijk.

Op safari in Malawi

Over Liwonde National Park: het nationale park is 580 vierkante meter groot en ligt in het zuiden van Malawi. Het park wordt gezien als het mooiste wildlife park van Malawi. De beste reistijd voor dit Malawiaanse safaripark is van juni tot en met november.

Malawi maakt werk van wildmigratie

Liwonde National Park heeft er sinds vorige maand vier nieuwe bewoners bij. Namelijk vier cheeta’s uit Zuid-Afrika. Deze cheeta’s zijn na twintig jaar de eerste cheeta’s die weer in Malawi leven. Twintig jaar geleden werden deze mooie dieren namelijk uitgeroeid door stropers.

Op safari in Malawi

Als onderdeel van de wildmigratie in Malawi werden vorig jaar ook al 250 olifanten verplaatst van Liwonde National Park en Majete Wildlife Reserve naar het Nkhotakota National Park. Dit jaar worden er opnieuw nog eens 250 olifanten verplaatst naar het nieuwe leefgebied. De reden voor de verhuizing van de olifanten is de enorme afname van het aantal olifanten in Nkhotakota National Park. Door stropers is het aantal namelijk van 1500 gedaald naar 100 olifanten. De non-profit organisatie African Parks werkt de komende jaren aan de groei van het aantal olifanten in dit nationale park. De organisatie beheert en beschermt, in opdracht van de overheid van Malawi, drie nationale parken in Malawi: Liwonde, Majete en Nkhotakota.

Op safari in Malawi

Deze drie nationale parken zijn de bekendste parken in Malawi. Het Majete Wildlife Reserve behoort sinds 2012 tot de Afrikaanse ‘big five’ parken. Majete is 70.000 hectare groot, waar je bijzondere wildsoorten kunt bewonderen, zoals dus de olifant, buffel, neushoorn, leeuw en luipaard. Vogelliefhebbers en vissers zijn bij het Nkhotakota National Park aan het juiste adres, want het park is meer dan 500 tropische vogelsoorten rijk.

Ben jij al overtuigd dat Malawi dé safari bestemming is?

Vroeger waren een reisdagboek en een fijne pen mijn twee beste vrienden op reis. Tegenwoordig is dat mijn laptop. Om de mooiste herinneringen niet te vergeten en om deze te delen met anderen. Ik heb al wat reisverhalen mogen schrijven, maar er staat nog meer op mijn bucket list, omdat de wereld zo mooi is en zoveel onontdekte plekken heeft waar ik enorm van geniet.

2 Comments

 1. ivonne

  1 juli 2017 at 10:57

  Lijkt me een heerlijke bestemming. Goed dat ze aan wildlife remigratie doen, dat zou in Nederland ook wel meer kunnen in plaats van de dieren af te schieten. Op safari gaan is altijd een heerlijke bezigheid.

  • Demi Bokern

   3 juli 2017 at 20:24

   Ja Malawi is echt prachtig! Zo puur Afrika! En helemaal met je eens wat betreft de safari een heerlijke bezigheid is. :)

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.