Vive Le Voyage

Op zoek naar het boeddhisme in China

Bij het boeddhisme in China wordt al snel gedacht aan het Tibetaanse boeddhisme waar Tibet zo bekend om is. Maar naast deze spirituele plek zijn er in China verschillende steden waar het boeddhisme gevonden kan worden waaronder Beijing en Xi’an. Tijdens mijn reis door China heb ik een bezoek gebracht aan de Lama Tempel in Beijing. Ook heb ik vanaf de oude stadsmuur van Xi’an een kijkje kunnen nemen in de Guangren Tempel waar de Tibetaanse vlaggen een opvallend beeld vormden tegen de bewolkte lucht.

Een heerlijke ontsnapping aan de hectiek

Het boeddhisme heeft mijn interesse altijd gewekt en daarom vond ik een bezoekje aan een boeddhistische tempel in China brengen een erg aantrekkelijk idee. De Lama Tempel is de grootste boeddhistische tempel buiten Tibet en vormt een oase van rust in de extreme hectiek van Beijing. De toeterende auto’s die voorbij razen in het verkeer hoor je amper en de grootste hordes met mensen lopen langs de buitenkant van de tempel voorbij, kortom een perfecte plek om tot rust te komen.

Lama Tempel Beijing

De Lama Tempel

De Lama Tempel, startook bekend als de Yonghe Temple, dat staat voor paleis van vrede en harmonie. De tempel is een klooster maar ook een leerschool waar het Tibetaanse boeddhisme wordt bestudeerd door monniken. Tijdens mijn bezoek aan de Lama Tempel waren verschillende monniken aan het bidden in de verschillende gebouwen van de tempel.

De Lama tempel is een enorm complex dat bestaat uit 5 gebouwen. Deze gebouwen worden van elkaar onderscheiden door binnenplaatsen. De buitenkant van de gebouwen zijn erg de moeite waard om te bewonderen net zoals de binnenkant van deze prachtig bewerkte en gedecoreerde gebouwen. In de tempel zijn verschillende Boeddha’s te vinden, waaronder een 24 meter hoge Maitreya Boeddha die uit een stuk sandelhout is uitgesneden. Dit prachtige goud beschilderde beeld is enorm imposant en je moet dicht op het beeld gaan staan en je hoofd in je nek leggen om het in zijn geheel te kunnen bewonderen. Het beeld is opgenomen in het Guiness Book of Records en dit is volkomen terecht!

Lama Tempel Beijing

In een van de zalen van de Lama Tempel vind je een beeld van Tsongkhapa. Tsongkhapa was de grondlegger van de gelukpa, de leerschool van het Tibetaanse boeddhisme. In de zaal worden dagelijks nog verschillende diensten gehouden, ook vormt deze zaal de school binnen de tempel. Ik vond het tijdens mijn bezoek erg mooi om te zien hoeveel mensen vol overgaven bidden richting Tsongkhapa. Ook offerde veel mensen wierrook of fruit als eerbetoon.

De Guangren Tempel

Na de bijzondere Lama Tempel te hebben bezocht kwam ik een week later in Xi’an nogmaals in aanraking met het Tibetaanse boeddhisme. Tijdens een fietstocht over de oude stadsmuur van Xi’an doemde een prachtig uitzicht over de Guangren Tempel op. Dit ontzettend grote contrast tussen de moderne stad en de traditionele cultuur zorgde voor een uniek plaatje. De wapperende Tibetaanse vlaggetjes en monnik die over het terrein van de tempel liep, brachten wij weer even terug naar de stille oase van de Lama Tempel.

Xi'an

Tip: Mocht je student zijn, neem dan zeker je studentenpas mee! Bij veel bezienswaardigheden, waaronder de Lama Tempel kost de entree maar de helft van de prijs als je een studentenpas kan laten zien.

 

Anne-Floor is een enthousiaste en chaotische levensgenieter. Haar grootste hobby's zijn reizen, fotograferen en schrijven. Ze is student toerisme aan NHTV in Breda en gespecialiseerd in marketing en communicatie.

1 Comment

  1. Ellen

    28 juli 2016 at 17:31

    Lees ik jouw reisverslag toch lekker in het Italiaanse zonnetje !!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.