Vive Le Voyage

Pareltjes van de Oost-Bohemen in Tsjechië

De sprookjesachtige oudste stuwdam van Tsjechië

Voor een city trip is Praag erg geliefd. De rest van Tsjechië is echter ook prachtig. Bovendien zijn er nog veel  onbekende pareltjes. In deze blog nemen we je mee naar de Oost-Bohemen. Een gebied wat overigens aan de voet van het Reuzengebergte ligt.

De historische stad Dvur Králové nad Labem

Geniet tijdens een wandeling van de schoonheid van deze stad. De ligging aan de voet van het Reuzengebergte is prachtig. Drink op het gezellige plein een biertje van de lokale bierbrouwerij Tambor. De hoge kwaliteit van water, Moravische mout en hop uit Zatec zorgen voor een karakteristieke smaak. Bewonder de versierde kleurrijke gevels en vakwerkhuizen om je heen. Beklim de 64 meter hoge toren van de gotische kerk St. Jan Krtitel (Johannes de Doper kerk). Je wordt beloond met een fenomenaal uitzicht. De natuur in de omgeving van de stad is daarnaast erg mooi. Onderneem één van de talrijke sportieve activiteiten. Kies bijvoorbeeld uit mountainbiken, hiken of klimmen. Dvur Králové nad labem is daarentegen vooral bekend om  Safari Park Dvur Králové . Het is namelijk de grootste dierentuin van Europa. Trek er een dagje voor uit om de ruim 2500 vooral Afrikaanse dieren te zien.  Reserveer eerst je entreeticket online.

Ontdek Dvur Králové nad Labem

Ontdek de kleurrijke en kneuterige stad Dvur Králové nad Labem

Oost-Bohemen, bezoek het barokke Hospitál Kuks

Het dorpje Kuks was vroeger alleen bekend vanwege zijn bronnen. Volgens de lokale bevolking hadden deze geneeskrachtige eigenschappen. In 1684 werd graaf František Antonín Sporck eigenaar van Kuks. Hij bouwde Hospitál Kuks een ziekenhuis voor veteranen uit het leger. Van 1743 tot 1938 werd er voor hen gezorgd. Vervolgens kreeg het ziekenhuis diverse functies van hervormingsschool voor slechthorende jongeren tot bejaardentehuis. Sinds 1946 is het een museum voor barokkunst. Bewonder ook de oorspronkelijke Tsjechische apotheek uit de 18e eeuw. Hospitál Kuks is in 1995 uitgeroepen tot Nationaal Monument van de Tsjechische Republiek. Wandel eerst door de  tuin met prachtige beelden. Het zijn de originele allegorieën over de deugden en ondeugden gebeeldhouwd door de belangrijke kunstenaar Mattias Bernard Braun. Vergeet niet de kruidentuin te bezoeken. Bekijk tijdens een rondleiding de Holy Trinity Church of de  muurschilderingen genaamd The Dance of Death.

Het barokke Hospitál Kuks

Raak geïmponeerd door het gigantische Hospitál Kuks

Wandel langs de zandstenen beeldenroute nabij Kuks

Je begint de wandeling bij treinstation Žireč. Volg de moderne beeldenroute Křížová cesta na Kuksu (de kruistocht bij Kuks). De route drukt op geheel eigen wijze het verhaal uit van de hoop en het lijden van de mens. Het oorspronkelijke idee komt echter wederom van Graaf František Antonín Sporck. Destijds is het plan door meningsverschillen niet uitgevoerd. Beeldhouwer Vladimir Preclik heeft het idee alsnog gerealiseerd. Hiervoor werkte hij samen met 15 top beeldhouwers uit Tsjechië. Bovendien moesten ze  een nauwe relatie hebben tot Oost-Bohemen. De locatie is daarnaast prachtig aan de rand van het bos. Terwijl je aan de andere kant  een weids uitzicht hebt over het dal. Bij ieder beeld lees je wat het idee erachter is en ook wie het heeft gemaakt. Tenslotte ga je aan het eind van de route onder de tunnel door. Vervolgens ga je voor treinstation Kuks  rechtsaf of linksaf richting Stanovice.

Wandel langs de beeldenroute nabij Kuks

Combineer je wandeling langs de beeldenroute met een bezoek aan Hospitál Kuks

Miletín bekend om de lokale ontbijtkoek en geboorteplaats van Karel Jaromír Erben

Het charmante dorpje is vooral bekend vanwege de lokale ontbijtkoek “miletínské modlidbièky” die hier wordt gemaakt. Ga naar binnen bij één van de authentieke winkeltjes aan het mooie plein om deze lekkernij te proeven en te kopen. Daarnaast vind je hier het geboortehuis van de Tsjechische dichter/schrijver Karel Jaromír Erben (1811-1870) . Hij verzamelde veel Slavische en Tsjechische volksverhalen en –mythen zoals Sto prostonárodních pohádek a pověstí slovanských v nářečích původních (Honderd Slavische volkssprookjes en -legenden in de originele dialecten) en Písně národní v Čechách (volksliederen in Bohemen). Zo leverde hij een bijdrage aan de vorming van een nationale identiteit. Bezoek zijn geboortehuis waar voorwerpen worden tentoongesteld die betrekking hebben op zijn geboorte en werk.

Proef de bekende ontbijtkoek van Kuks

Proef de lokale lekkernij “miletínské modlidbièky” ofwel ontbijtkoek

De oudste stuwdam van Tsjechië, “Les Kralovstivi”

Les Kralovstivi betekent “bos van het koninkrijk“. De fotogenieke dam ligt tegen de stroom van de rivier de Elbe nabij Bílá Třemešná. Het is de oudste en de mooiste dam van het land. Bovendien is de pittoreske dam sinds 2010 ook een Unesco-monument. Vanwege de prachtige torens is het net of je een kasteel nadert. Samen met de dijk van de dam, het huis van de bewakers en de bosrijke omgeving is het een sprookjesachtig tafereel. De indrukwekkende dam is in 1910 gebouwd. Tegelijkertijd werd de dam aan de bovenloop van de rivier Elbe bij Špindlerův Mlýn gebouwd. Deze twee dammen moesten namelijk plotselinge overstromingen door overtollig water uit het Reuzengbergte voorkomen. De dam is makkelijk te bereiken met de auto, per fiets of te voet. Zowel vanuit Bílá Třemešná als Dvur Králové nad Labem.

Bewonder Les Kralovstivi, de oudste stuwdam van Tsjechië

Bewonder de prachtige dam, momenteel staan de torens in de steigers voor onderhoud.

Lees meer over relatief onbekend Tsjechië zoals Ontdek het prachtige industriële erfgoed van Moravië

Ga op verkenning in een wonderschoon natuurgebied in Tsjechië en lees: verwonder je over het Boheems paradijs in Tsjechië

Ellie is maatwerkspecialist, zij staat altijd open voor nieuwe ervaringen en ontdekkingen. Ze heeft haar voetsporen in alle uithoeken van de wereld achtergelaten. Afrika heeft echter een bijzondere plaats in haar hart, India heeft haar het meest verwondert en Australië is waar het allemaal begon. Haar tip: Laat ruimte over voor het onverwachtse dat levert je de mooiste herinneringen op!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.