Vive Le Voyage

Persepolis

Persepolis is een ruïnestad in het zuiden van Iran. Deze ruïnestad is de oude hoofdstad van het Perzische rijk. Je kunt er de ruïnes bezoeken van deze ooit zo machtige stad die verwoest werd door Alexander de Grote. De naam Persepolis is echter niet de oorspronkelijke naam, maar dat is Parsa. Parsa betekend de stad van de Perzen. Persepolis is de Griekse naam en betekent stad van de Perzen. Waan jezelf een echte Perzische prinses als je bovenaf uitkijkt op deze oude stad!

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Geschiedenis

Persepolis ligt tegen bergwanden aan en kijkt uit over een grote vlakte. Vanwege de ligging was het voornamelijk een lente- en zomerpaleis en de besturing van Perzië vond voornamelijk plaats in Babylon, Susa en Ecbatana. Persepolis bevatte twaalf bouwwerken. Het belangrijkste bouwwerk was de audiëntiehal, waar de sjahs  hun audiënties hielden. Tijdens het Perzische nieuwjaar kwamen de onderdanen van de verschillende bevolkingsgroepen ‘giften’ (dat wil zeggen belastingen) aanbieden aan de sjah.

Alexander de Grote heeft de stad zo rond 330 voor Christus in brand gestoken op zijn veroveringstochten naar het oosten. Volgens de overlevering had hij honderden lastdieren nodig om alle schatten af te voeren. Echter hebben ook veel buitenlandse musea, zoals het Nationaal Museum van Egypte, nog kunstschatten van Persepolis liggen. Persepolis heeft zich na de brand nooit meer in volle glorie kunnen herstellen. Dit komt ook door de aardbevingen in het gebied.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Wat is er te zien?

Pas in het begin van de jaren ’30 werden er archeologen naar het gebied Persepolis gestuurd. Doordat het vele zand het paleis ondergestoven had, is veel van het beeldhouwwerk bewaard gebleven en nog steeds te bezichtigen. De voornaamste functie van Persepolis (het brengen van de giften) is uitgehouwen in de stenen in en rondom de ruïne. Daar is te zien hoe verschillende volkeren geschenken aan de koning kwamen brengen. De gedetailleerde reliëfs en de beelden die er nog staan, zijn indrukwekkend.

Het hoogtepunt van mijn bezoek aan het complex is dat het opklimmen van de berg waar Persepolis tegenaan ligt. Vanaf daar heb je een super mooi overzicht! Het moment om je even een ware prinses van het oude Perzië te wanen. Van bovenaf zie je hoe groot en overweldigend het is geweest. Het museum is een bezoek waard en is gevestigd in het geheel gerestaureerde verblijf van de koninginnen. Het museum geeft een goed beeld hoe vroeger het hele paleis er uitgezien heeft.

Van te voren dacht ik dat het bezoeken van Persepolis één van de hoogtepunten van mijn reis zou worden, maar ik moet eerlijk bekennen dat het me een beetje is tegengevallen. Ik denk dat mijn verwachtingen te hoog waren. Alleen het uitzicht van boven op de berg over Persepolis vond ik echt imponerend.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Hoe kom je er?

Vanuit Shiraz kun je zelfstandig een taxi regelen en zelfstandig naar Persepolis gaan. Persepolis ligt op ongeveer een uur rijden vanaf Shiraz.

Je kunt ook heel gemakkelijk een georganiseerde tocht naar Persepolis regelen. Een georganiseerde tour kost 25 dollar per persoon en duurt een halve dag. Tijdens deze tour ben je ongeveer twee volle uren in Persepolis en dat is meer dan genoeg.

De georganiseerde tour is aan te raden, omdat je dan met een Engelstalige gids het gebied bezoekt. Hierdoor ontvang je informatie over de historie van Iran en Persepolis. Ik moet wel eerlijk bekennen dat er zoveel jaartallen, volken en namen zijn die de gids je verteld dat het soms wel duizelt.

Tip: Bezoek  de prachtige Nasir Al Molk Moskee in Shiraz! En lees hier wat de 13 leukste activiteiten in Shiraz zijn!

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

 

Vive le Voyage is een blog over reizen, in de breedste zin des woords. Of je nu leuke tips zoekt voor een weekendje weg in eigen land, een foodie bent op zoek naar lekker restaurants op je eerstvolgende vakantiebestemming, of een fervente backpacker die de halve wereld al heeft gezien: Op Vive Le Voyage vind je altijd handige tips, locaties, apps en travel gear.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.