Vive Le Voyage

Phnom Penh: 5 must do’s

Phnom Penh is de hoofdstad van het prachtige Cambodja en telt ongeveer twee miljoen inwoners. Phnom Penh is een stad van uitersten. De stad werd, voordat de rode Khmer aan de macht kwam lang gezien als één van de mooiste steden in Azië. Echter heeft het rode Khmer regime, onder leiding van Pol Pot,  ervoor gezorgd dat er een hele heftige periode heeft plaatsgevonden, waarvan de sporen nog steeds zichtbaar zijn.  Deze geschiedenis staat in contrast met de vriendelijkheid van de bevolking. En waar het verkeer soms een grote chaos is, hangt er vooral s-avonds een relaxte sfeer. De bevolking is over het algemeen heel vrolijk en dit geeft de stad een aangename sfeer.

Hieronder staan de 5 must do’s in Phnom Penh.

1. Killing Fields

De Killing Fields liggen een kwartier rijden buiten de stad en is dus makkelijk bereikbaar. Er is bovendien een Nederlandse audiotour beschikbaar, die op een zeer duidelijke en indrukwekkende wijze verteld, wat er allemaal gebeurd is tijdens het Pol Pot regime.

Pol Pot werd leider van Cambodja op 17 april 1975. Tijdens zijn heerschappij stelde hij het agrarisch socialisme in, waardoor hij stadsbewoners dwong te verhuizen naar het platteland om op collectieve boerderijen te werken en dwangarbeid te verrichten. De gecombineerde effecten van dwangarbeid, ondervoeding, slechte medische zorg en executies resulteerden in de dood van ongeveer 21% van de Cambodjaanse bevolking. In totaal zijn naar schatting 2 tot 4 miljoen mensen gestorven onder zijn leiderschap”.  Bron: nl.wikipedia.org/wiki/Pol_Pot

Op de Killing Fields is een monument opgericht van 8000 schedels van mensen die door het regime om het leven zijn gebracht. Het is een bezienswaardigheid, die je gezien moet hebben om de geschiedenis van het land echt te kunnen begrijpen. Het is enorm triest en heel indrukwekkend. Lees meer over de Killing Fields

IMG_20140929_122650

2. Tuol Sleng gevangenis

Tijdens het regime van de rode Khmer werden alle hoogopgeleide inwoners en diens familieleden opgepakt en vastgezet in de Tuol Sleng gevangenis. In de voormalige Tuol Sleng gevangenis zit tegenwoordig een museum waarin je foto’s en verhalen kunt zien en lezen. Je ziet daar hoe en waar de gevangenen werden vastgehouden en gemarteld. Bijna dagelijks zijn er ook overlevenden aanwezigen, die je graag te woord staan om over deze periode te praten. Een aanrader is om eerst de Killing Fields te bezoeken en daarna de gevangenis. Omdat de informatievoorziening duidelijker is op Killing Fields.

IMG_20140929_122442

3. Koninklijk paleis & Wat Preah Keo

Deze twee bezienswaardigheden liggen op korte loopafstand van elkaar. Breng echt een bezoek aan het Koninklijk paleis van Cambodja met daarnaast de Wat Preah Keo, ‘de zilveren pagode’. Deze naam heeft het gekregen vanwege de 5000 zilveren vloertegels in de tempel liggen. In de tempel ligt de Gouden Boeddha. Dit standbeeld is gemaakt van puur goud en is bedekt met meer dan 1500 diamanten. Het Koninklijk paleis zelf is niet alleen van de buitenkant ontzettend mooi maar binnen valt er ook genoeg te zien. En voor een bezoek aan het paleis moeten je armen en benen bedekt zijn. Aan het einde van de middag komen elke dag veel inwoners bij elkaar op het grote grasveld voor het paleis om te picknicken en de sfeer die hierdoor ontstaat is aangenaam.

IMG_20141001_172935

4. Seeing Hands Massage Center

Op verschillende plaatsen in de stad kun je je laten masseren door blinden. Voetmassages zijn ook hier een echte aanrader. Een hele bijzondere ervaring die er daarnaast voor zorgt dat de blinden een kans op een toekomst hebben. Vlak naast het Royal Palace ligt o.a. een massagesalon van de ‘Seeing Hands Massage’ en daar kun je gewoon naar binnen lopen en direct een massage krijgen. De prijzen zijn gelijk aan de prijzen in andere massagesalons.

5. Boottocht op de Mekong

Phnom Penh ligt aan de Mekong en een boottocht is iets wat je gedaan moet hebben. Je kunt gewoon naar de haven toelopen en een boot huren en een privetocht boeken voor een uur, een halve dag of een avond. Je hebt een prachtig zicht op Phnom Penh vanaf het water en overal zie je vissers aan het werk etc.

Lees meer over Cambodja: Landmijnen museum of Angkor Wat

IMG_20140930_161059

Vive le Voyage is een blog over reizen, in de breedste zin des woords. Of je nu leuke tips zoekt voor een weekendje weg in eigen land, een foodie bent op zoek naar lekker restaurants op je eerstvolgende vakantiebestemming, of een fervente backpacker die de halve wereld al heeft gezien: Op Vive Le Voyage vind je altijd handige tips, locaties, apps en travel gear.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.