Vive Le Voyage

Phnom Penh, de Tuol Sleng gevangenis

Als je in Phnom Penh bent dan hoor je een bezoek te brengen aan de Tuol Sleng gevangenis. Hier word je genadeloos hard met je neus op de feiten gedrukt en eigenlijk is dit iets wat je helemaal niet wilt zien. Maar deze geschiedenis hoort helaas bij Cambodja en demonstreert de donkerste zijde van de menselijke geest, waarvan men zegt dat een ieder tot zover gebracht kan worden.

Geschiedenis

De Tuol Sleng wordt ook wel de S-21 gevangenis of Security Prison 21 genoemd en werd tijdens het Rode Khmer regime, van 1975 tot 1979, gebruikt. Er zijn ongeveer 13.000 Cambodjanen om het leven gebracht in dit oude schoolgebouw. Het is geen gevangenis, maar een vernietigingskamp. Tijdens het bewind van de Rode Khmer werd dit schoolgebouw gebruikt als martel- en ondervragingskamp. De gevangen mensen waren veelal hoogopgeleid: artsen, leraren en advocaten. Als je geld bezat, een speciale vaardigheid had zoals het spreken van een vreemde taal of een bril droeg, dan was je per definitie een tegenstander van het regime en dus zo goed als dood. Het systeem van de gevangenis was simpel: krijg de gevangenen zover dat hij de misdaden bekent waarvan hij beschuldigd is. Lukt dit niet goedschiks, dan maar kwaadschiks.

Tuol Sleng 3

Wat is er te zien?

In de voormalige Tuol Sleng gevangenis zit tegenwoordig een museum waarin je foto’s en verhalen kunt zien en lezen. De gevangenis is een oud schoolgebouw en bestaat uit meerdere gebouwen. Je ziet de martelkamers en het martelgereedschap. Een ander gebouw hangt vol met zwart/wit foto’s van de gevangenen. De Rode Khmer had de gewoonte om van iedere gevangene een foto te nemen voor, tijdens en na de martelingen. Rijen ogen van angstige gevangenen staren je aan. Als je deze foto’s bekijkt is het bewind ineens niet meer enkel een verhaal uit een geschiedenisboek. Je merkt hoe systematisch de Rode Khmer te werk ging.

Tuol Sleng 2

Overlevenden

Bijna dagelijks zijn er ook overlevenden of familieleden aanwezig, die je graag te woord staan om over deze periode te praten. Van slechts twaalf mensen is het bekend dat ze de gevangenis hebben overleefd. Deze mensen zijn door Pol Pot gespaard gebleven. Zij waren namelijk beeldhouwers en schilders die belast waren met het maken van beelden en portretten van de grote leider. Tip is om een gesprek met deze mensen aan te knopen!

Hoe kom je er?

Deze gevangenis ligt in het centrum van Phnom Penh.

 • Je kunt het via een georganiseerde tour bezoeken, veelal gecombineerd met een bezoek aan de Killing Fields.
 • Zelfstandig is dit ook goed te bezoeken door voor een paar dollar een taxi (tuk tuk / motor) te regelen:

Locatie: Hoek Straat 113 & Straat 350
Toegangsprijs: $5.00
Openingstijden: 8.30-11.00 & 13.30-17.00

Tip: Wees voorbereid als je deze gevangenis bezoekt. Een bezoek is meer dan de moeite waard en sluit je ogen niet voor de geschiedenis!

Bezoek ook de Killing Fields en lees wat je nog meer kunt doen in Phnom Penh

PicMonkey Collage

Reizen geeft me energie en maakt mij een rijker mens. Dit kan zowel door korte trips in Europa en Nederland te maken als door verre reizen. Waarbij Azië mijn favoriete werelddeel is. Wat ik zie op mijn reizen aan prachtige mensen, culturen, imponerende natuur, of alles wat op een andere manier mijn zintuigen prikkelt, draagt bij aan mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik loop graag buiten de gebaande paden! De wereld is zo mooi en leerzaam!

4 Comments

 1. Xiaowei

  28 oktober 2015 at 02:53

  Goed artikel. Wij zijn er ook laatst geweest en precies zoals je zegt, je wilt dit eigen niet zien maar het is wel een must. Het heeft bij ons een enorme indruk achtergelaten en staan ervan versteld hoe kort dit pas geleden is en hoe vriendelijk de mensen in Cambodja zijn terwijl ze zoveel ellende hebben meegemaakt. Ben je momenteel nog in Cambodja zelf?

  • Marieke Willems

   28 oktober 2015 at 15:13

   Bedankt voor je reactie! De mensen in Cambodja zijn inderdaad heel erg vriendelijk. Ik wist voordat ik deze gevangenis bezocht, en natuurlijk de Killing Fields, niet hoe erg het Rode Khmer regime daadwerkelijk is geweest. Ik had er natuurlijk wel eens wat over gehoord, maar het is echt vreselijk wat daar gebeurd is. Hebben jullie ook het landmijnen museum bezocht? Daar kun je ook echt zien wat de impact van het Rode Khmer regime i.c.m. de mijnen momenteel nog is. Ook heel indrukwekkend!

   Ik ben momenteel in Nederland, maar over drie weken ga ik weer op reis naar Azië. Zijn jullie wel in Cambodja?

 2. Sheila

  25 november 2015 at 13:03

  Het blijft één van de meest indrukwekkendste plaatsen waar ik ben geweest. Wat vond ik het daar heftig om rond te lopen.

  Ik vind het trouwens echt leuk om te lezen dat Azië ondertussen je favoriete continent is geworden en niet meer Zuid Amerika. En terecht ;)

  • Marieke Willems

   25 november 2015 at 16:57

   He Sheila. Leuk om je reactie te lezen! Ik ben inderdaad net zoals jou besmet met het Azie virus! Ik ben vandaag aangekomen in Mandalay,Myanmar☺ Ben je hier ook geweest? Groetjes marieke

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.