Vive Le Voyage

Photo diary: Albanië, op vakantie naar een land in opkomst

Sinds een aantal jaar is het mogelijk Albanië te bezoeken en sindsdien is het land dan ook sterk in opkomst. Jarenlang was het niet mogelijk het land te bezoeken vanwege het communisme. Hierdoor had het lange tijd iets mysterieus. Steeds meer mensen kiezen nu dan ook voor een rondreis door Albanië of plannen een dagtrip vanuit het buurland Macedonië . En terecht! Een fascinerende geschiedenis, ongerepte natuur, authentieke steden, bergen, een mooie kustlijn. Albanië heeft het allemaal.

Het Prespa meer

Het Prespa meer

Ik heb zelf vanuit Macedonië een dagtrip naar Albanië gemaakt. Vanuit Ohrid is het namelijk maar een uur rijden naar de grens met Albanië vlakbij de plaats St. Naum. Al is het maar een uur rijden, als je eenmaal alle formaliteiten achter de rug hebt en de grens oversteekt dan worden de verschillen met Macedonië al snel duidelijk. De wegen zijn slechter, er rijden opvallend meer Mercedessen oude maar ook de nieuwste modellen en langs de kant zie je vele koepelvormige bunkers. Deze bunkers zijn in opdracht van de dictator Enver Hoxha gebouwd om Albanië te beschermen tegen eventuele invasies.

Steek je de grens bij St Naum over dan is het slechts een aantal kilometers rijden naar Pogradec en niet veel verder ligt Korca. In deze steden zijn grote contrasten zichtbaar. Waar je in het oude gedeelte van Pogradec mannen langs de kant van de weg ziet staan met een hakbijl in hun hand die wachten op een nieuwe klus, drinken studenten in Korca koffie in één van de hippe koffietentjes op de boulevard. Rij je verder het land in, dan is het net of de tijd heeft stil gestaan.

Bekijk de fotoreportage om een idee te krijgen van dit mysterieuze Balkanland in het hart van het Middellandse-Zeegebied dat nog redelijk onbekend is. Ik ga zeker nog een keer terug.

De dorpjes van Albanië

De dorpjes van Albanië

4e hands schoenen kopen in Pogradec

4e hands schoenen kopen in Pogradec

Het leven op het platteland

Het leven op het platteland

Oud, nieuw, gloednieuw. Overal zie je een Mercedes rijden.

Oud, nieuw, gloednieuw. Overal zie je een Mercedes rijden.

De oudste weerman van Albanie

De oudste weerman van Albanie

1 van de 700.000 koepelvormige bunkers, een overblijfsel uit het communistische tijdperk

1 van de 700.000 koepelvormige bunkers, een overblijfsel uit het communistische tijdperk

Heerlijke kazen op de markt van Korca

Heerlijke kazen op de markt van Korca

Ben je op vakantie in Macedonië en wil je een dagtrip naar Albanië maken, loop dan binnen bij Lale tours. Zij organiseren kleinschalige tours in Albanië en Macedonië. Eigenaar Dimitri heeft jarenlang in Nederland gewoond en sinds zijn terugkomt in Macedonië samen met zijn Nederlandse vrouw het succesvolle familiebedrijf gestart.

Daniëlle is een senior consultant in de non profit sector. Ze is niet alleen nieuwsgierig in haar werk, maar ontdekt ook graag de minder bekende plekjes van de wereld. Alles legt ze vast op beeld. Want fotografie is naast reizen één van haar passies. Beelden zeggen tenslotte vaak meer dan woorden.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.