Vive Le Voyage

Preikestolen, een natuurwonder in Noorwegen

De natuur van Noorwegen kon ik eigenlijk alleen maar dromen, of ik was uren lang naar plaatjes en filmpjes aan het kijken die ik op internet zag. Toch bleef het daar niet bij. Als Erasmus student ben ik nu op uitwisseling in Noorwegen en ben ik nu al een maand gesetteld in het land van de fjorden, vis en watervallen. Twee weken geleden was het dan zo ver, Preikestolen bezoeken. Een prachtige rotsformatie die je een uitzicht biedt over de mooiste fjorden van Noorwegen. Ik ben nog langer niet klaar met het ontdekken van die prachtige land!

uitzicht preikestolen

In de buurt van Stavanger, de stad waar ik dus op uitwisseling ben, ligt de regio genaamd Ryfylk. In deze regio kun je de 604 meter hoge Preikestolen bewonderen. En niet alleen de klif is bijzonder, het uitzicht wat je daarnaast hebt is adembenemend. Het is niet te beschrijven hoe puur de natuur is in dit land, en zelfs de foto’s zeggen niet alles. Moet je na gaan als je daar zelf rondloopt.

Preikestolen is alleen te voet bereikbaar. Een wandeling vanaf Preikestolen Fjellstue, een hotel en restaurant, is ongeveer zes kilometer en duurt ongeveer vier uur heen en terug. De klim is goed te doen voor ouderen en zelfs voor kleine kinderen. Vanaf het begin ga je 100 meter steil omhoog. Daarna heb je verschillende plekken die wat gelijk lopen, waardoor je met korte pauzes het eindpunt, Preikestolen, vrij gemakkelijk kunt behalen. De klim die je maakt gaat door de pure natuur met bijzondere rotsformaties, grasweilanden, watervalletjes, beekjes en bebossing. En als je dan het hoogtepunt bereikt hebt is het genieten. Niet alleen genieten, ook een adrenaline-kick krijg je als je over het randje recht naar beneden kijkt. Geweldig!

klif-preikestolen

Praktische tips

Seizoen: het beste seizoen om de Preikestolen te bezoeken is van mei tot oktober.

Hoe kom je er?
Met de auto: Vanaf Stavanger neem je rijksweg 13 en steek je over met de veerboot naar Tau. Eenmaal aan de overkant volg je dezelfde weg verder. Als je vanuit het zuiden reist ga je richting het oosten vanuit Sandnes en volg je rijksweg 13 waar je vervolgens de veerboot Lauvik – Oanes neemt.

Met de bus: Als je vanuit Stavanger de veerboot neemt naar Tau, kun je vanuit daar met de bus naar Preikestolen Fjellstue.

Nog een leuk weetje, het water uit watervallen in de bergen van Noorwegen kun je gewoon drinken. Dat gezegd te hebben zou ik toch ook gewoon zelf genoeg eten en drinken meenemen want er zijn geen faciliteiten onderweg.

Student toerisme aan de NHTV in Breda. Mensen inspireren met de mooiste onbekende plekjes op de wereld. Niet volgen, maar ontdekken. De wereld is mooi, het leven is kort. Let's go!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.