Vive Le Voyage

4 tips om de wereld te bedanken dat jij op reis mag!

Purpose Travel: betekenisvol reizen en de wereld bedanken

Me verwonderen over de diversiteit van de natuur, de vrijheid van de indrukwekkendste dieren, de fijne hectiek in de wereldsteden, de kleurrijke huisjes in de dorpen, de intense gastvrijheid van de lokale bevolking en de rijke geschiedenis van hun cultuur. De hele wereld over reizen en het unieke van elk klein ieniemienie plekje ontdekken, dat is mijn lievelingsbezigheid. En misschien ook wel die van jou. Maar vind je ook niet dat we al die kleine ieniemienie plekjes moeten beschermen en behouden om te kunnen blijven genieten van de natuur, dieren, wereldsteden, dorpjes, locals en cultuur?

Laten we iets terug doen en met elkaar de wereld bedanken dat we zoveel van haar mogen zien. Laten we betekenisvol reizen, of mooier gezegd – want in het Engels klinkt alles net even iets spannender – Purpose Travel. En nee, het verandert je imago niet naar geitenwollensokken en je portemonnee wordt er ook niet leger van. Die clichés zijn zó 2017!

Purpose Travel: betekenisvol reizen en de wereld bedanken

Purpose Travel

Tijdens de Vakantiebeurs gaf Tessa aan de Stegge een inspirerende presentatie over dé reistrend voor 2018: Purpose Travel. Een win-win-win situatie die zorgt voor de toegevoegde waarde voor iedereen. Haar tips hebben mij geïnspireerd voor de komende reis naar Zuid-Amerika en ik deel ze ook graag met jou.

Purpose Travel: betekenisvol reizen en de wereld bedanken

1. Help overtourism bestrijden

Gedraag je niet als een massatoerist. Plekken als de Chinese muur, de bekende Thaise eilanden, de Machu Picchu in Peru en het Great Barrier Reef in Australië zien we graag, maar we helpen deze plekken ook de vernieling in door ze met miljoenen reizigers per jaar te bezoeken. Gelukkig worden er nieuwe bezoekersregelingen getroffen, waarbij er een limiet is aan het aantal bezoekers per dag. Maar dat een aantal Thaise eilanden (tijdelijk) moeten sluiten door de vele schade van het toerisme, is natuurlijk een stap te ver. Daarom ben ik blij dat een bezoek aan de Galapagos eilanden of de berggorilla’s in Rwanda duur is. Blij? Ja, blij! Want deze plekken worden niet overspoeld en vernield door toeristen.

Purpose Travel: betekenisvol reizen door overtourism te voorkomen

Probeer de highlights dus te vermijden. Maar wil je ze toch zien? Want als je dan toch in Peru bent, wil je wel die bekende Inca stad zien. Help dan mee in de verspreiding van het toerisme. Hierdoor worden de natuur en de cultuur minder snel uitgeput en profiteren de locals ook van je bezoek aan hun land. Reis bijvoorbeeld buiten het hoogseizoen, dan geniet je ook van meer rust, betere prijzen en meer ontmoetingen met de locals. Zo kan je ook de Chinese muur via verschillende ingangen, verspreid over de muur, bezoeken. Zoek uit welk deel rustig is, zo heb ook jij meer ruimte om de muur te bewonderen.

Purpose Travel: betekenisvol reizen door overtourism te voorkomen

Tip: naar een bestemming reizen om alleen de highlights te bezoeken of dagen te bakken op het strand is voor de meeste niet meer genoeg. Een land ervaar je pas echt als je je verdiept in het dagelijkse leven van de locals. Slaap bij iemand thuis, laat je rondleiden door de stad, ga bij iemand eten of neem een kijkje in zijn of haar werkleven. Maar hoe kom je in contact met de locals? Het reisplatform 2glimpse is hiervoor de oplossing, waar uitwisselingen tussen culturen zonder winstoogmerk worden gecreëerd. Maak een account aan en leer je host alvast kennen via de (video)chat. Oh, en jij kan natuurlijk ook de host uithangen door een reiziger in Nederland uit te nodigen.

2. Gun de locals je vakantiegeld. Je bent immers in hun land

Bij Purpose Travel hoort ook dat je geld tijdens je reis op de juiste plek terecht komt. De juiste plek zijn de locals. Voordeel voor jou is dat je het land door de ogen van de lokale bevolking ziet en het voordeel voor de locals is dat zij ook daadwerkelijk ‘rijker’ worden van je bezoek aan hun land. Bovendien is toerisme voor bijna de helft van de armste landen ter wereld een primaire inkomstenbron en is wereldwijd één op de tien mensen werkzaam in het toerisme. Ga dus op pad met lokale gidsen, eet bij lokale restaurants, logeer bij mensen thuis of help ze een handje op de boerderij.

Purpose Travel: betekenisvol reizen door de locals je geld te gunnen, je bent immers in hun land

Een leuk aandenken mee naar huis nemen? Koop je souvenirs bij de kleine winkels en kraampjes die gerund worden door locals. Blijf bij het kopen redelijk in het afdingen, want zij moeten vaak rondkomen van heel weinig geld. Tuurlijk is afdingen in sommige landen onderdeel van de cultuur, maar hé die €0,50 is voor jou maar een muntje en voor een gezin in veel gevallen een hele maaltijd.

Purpose Travel: betekenisvol reizen door de locals je geld te gunnen, je bent immers in hun land

3. Steek je handen uit de mouwen bij een lokaal project

Het werd al even genoemd: de locals helpen op de boerderij. Maar ook andere lokale projecten tijdens je reis vallen onder Purpose Travel. Mits je het op de juiste manier doet. Laat je niet verleiden door grote westerse organisaties die je beloven dat je gaat helpen in een weeshuis of dierenopvang. Dit geeft jou misschien een goed gevoel, maar dat gevoel neem ik al snel bij je weg als ik zeg dat er opzettelijk kinderen wees gemaakt worden om de weeshuizen vol te krijgen en dieren mishandelt worden om ze te kunnen opvangen. Die westerse organisaties schuif je dan geld in de schoenen onder het mom van ‘voluntourism’.

Purpose Travel: betekenisvol reizen door te werken bij lokale projecten op de juiste manier

Wat je wel goed kan doen?

  • Meld je aan bij platforms als Workaway of WWOOF en kom direct met de locals in contact. Je gaat dan bijvoorbeeld werken op een biologische boerderij, in het huishouden of bij een lokaal vrijwilligersproject in ruil voor kost en inwoning;
  • Maak het strand schoon en ruim al het plastic op;
  • Help met het herstellen van een oud wandelpad;
  • Ga met een boswachter op pad.

Purpose Travel: betekenisvol reizen door te werken bij lokale projecten op de juiste manier

4. Compenseer eenvoudig je CO2-uitstoot

Maak je een reis buiten Europa? Dan is maar liefst 76% van de totale CO2-uitstoot van je vakantie te danken aan je vlucht. Voor een vakantie in Nederland is je vervoer slechts 12% van de totale CO2-uitstoot. Wanneer jij je vlucht naar een bestemming binnen of buiten Europa compenseert, wordt je geld gebruikt voor een project dat ergens ter wereld het milieu verbetert. Voor een paar euro draag jij je steentje al bij aan zonne- of windenergie en het planten van bomen.

Purpose Travel: betekenisvol reizen door je CO2-uitstoot te compenseren

Zo betaalde ik maar €11,50 voor de CO2-compensatie van mijn retourvlucht met KLM naar Buenos Aires in Argentinië en terug van Cartagena in Colombia. Hiermee draag ik bij aan de herbebossing en het behoud van het tropische bos in Panama. Het is een project dat het herstel van de ecosystemen en biodiversiteit steunt en de ontwikkeling van de lokale bevolking bevordert. In mijn ogen is dit een must en mag het geen twijfelachtige keuze meer zijn.

Tijdens je reis verminder je de uitstoot van CO2 ook door te verblijven bij een eco-accommodatie of een activiteit te ondernemen waarbij duurzaamheid hoog in het vaandel staat. Oh, en je reispapieren meesjouwen is ten eerste niet comfortabel en ten tweede niet milieuvriendelijk (of eigenlijk andersom). Met apps als Tripit bewaar je alle nodige papieren op een plek en hoef je niet een hele boom aan papier uit te printen.

Purpose Travel: betekenisvol reizen door je CO2-uitstoot te compenseren

Wat ga jij terug doen voor de wereld om haar te bedanken voor je mooie reizen?

Leestip: dé reisbestemmingen zijn voor 2018, waar je natuurlijk ook betekenisvol moet reizen!

Vroeger waren een reisdagboek en een fijne pen mijn twee beste vrienden op reis. Tegenwoordig is dat mijn laptop. Om de mooiste herinneringen niet te vergeten en om deze te delen met anderen. Ik heb al wat reisverhalen mogen schrijven, maar er staat nog meer op mijn bucket list, omdat de wereld zo mooi is en zoveel onontdekte plekken heeft waar ik enorm van geniet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.