Vive Le Voyage

Pushkar Fair

Een keer per jaar zijn kamelen voor een aantal dagen het stralende middelpunt in India. En deze rol spelen de kamelen met verve! Gedurende deze dagen zijn koeien en goden even wat minder belangrijk en draait alles om kamelen. Kamelen worden op de Pushkar Fair namelijk in grote getale gekocht en verkocht. Ze worden zeer kleurrijk beschilderd en bont aangekleed.

Wat is er te doen op de Pushkar Fair?

De Pushkar Fair is de laatste jaren uitgegroeid tot een zeer belangrijke gebeurtenis in de deelstaat Rajasthan. Uit alle hoeken van de deelstaat Rajasthan komen de duizenden inwoners en kamelenhandelaren bij elkaar in de Thar woestijn. Allen gekleed in prachtige traditionele kledingdracht. Tel hierbij de toeristen op en er is een werkelijk uniek samenzijn van 200.000 mensen en 50.000 kamelen in het stadje Pushkar.

50.000 kamelen

Er zijn zoals eerder genoemd naar schatting 50.000 kamelen aanwezig op dit festival. Maar vergis je niet, dit zijn geen ‘normale’ kamelen, zoals ik eerder in mijn leven gezien heb. Deze kamelen zijn sierlijk aangekleed, fraai geschoren, kleurrijk beschilderd en alle denkbare festiviteiten en mogelijke activiteiten met kamelen passeren de revue in deze dagen. Je moet de levendige handel in deze kamelen natuurlijk ook niet aan je voorbij laten gaan. Gelukkig is er een programmaboekje aanwezig in het Engels en staan er overal borden en hierdoor heb ik probleemloos alles kunnen bijwonen wat ik wilde zien.

DSCN2955

Wanneer is de Pushkar Fair?

Een keer per jaar in de maand van Kartik (oktober-november) wordt de jaarlijkse Pushkar Fair gehouden in Pushkar. Dit festival duurt een aantal dagen.

De datum voor de komende Pushkar Fair:

  • 19 tot 25 november 2015
  • 8 tot 14 november 2016

Let op: vanwege de massale drukte is het aan te raden om op tijd een accommodatie te reserveren. Veel accommodaties zijn al snel volgeboekt en de prijzen voor last minute reserveringen zijn ontzettend hoog.

Hoe kom je op de Pushkar Fair?

Je kunt de Pushkar Fair via een georganiseerde tour in Nederland of India regelen. Maar ik ben er zelfstandig heen gereisd en ik heb ter plekke zelf alles zonder gids uitstekend kunnen bekijken. Er is geen entree en door de plattegrond en vele aanwijzingen met borden is het geen probleem om de juiste plekken te bereiken.

Pushkar ligt in de deelstaat Rajasthan in India en het is mogelijk om er via een aantal opties te komen:

Trein: Vanuit alle (grote) plaatsen in India is Ajmer te bereiken per trein. Ajmer is het dichtstbijzijnde treinstation. Pushkar ligt op ongeveer 10 km afstand van Ajmer. Er rijden geen treinen of bussen op dit traject, dus is een taxi voor de laatste 10 km de enige oplossing.

Bus: Er zijn vaste busdiensten tussen Jaipur en Ajmer. Vanuit Jaipur vertrekt er iedere 15 minuten een bus naar Ajmer. Jaipur is de hoofdstad van Rajasthan en is vanuit alle steden per bus te bereiken. Vanuit Ajmer moet je de laatste 10 km naar Pushkar per taxi afleggen.

Vliegtuig: In Jaipur ligt het dichtstbijzijnde vliegveld. Jaipur is te bereiken per vlucht vanaf Delhi, Calcutta, Bombai, Jodhpur en Udaipur. Vanaf Jaipur is het ongeveer 2,5 uur rijden (135 km) naar Pushkar. Dit is met de trein of bus te regelen, zie bovenstaande informatie.

DSCN2993

 

Vive le Voyage is een blog over reizen, in de breedste zin des woords. Of je nu leuke tips zoekt voor een weekendje weg in eigen land, een foodie bent op zoek naar lekker restaurants op je eerstvolgende vakantiebestemming, of een fervente backpacker die de halve wereld al heeft gezien: Op Vive Le Voyage vind je altijd handige tips, locaties, apps en travel gear.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.