Vive Le Voyage

Raften in Zuid-Afrika, écht een must!

‘Life begins at the end of your comfort zone’: Een bekende quote en één die ongelofelijk waar blijkt te zijn. Tijdens onze reis door Zuid-Afrika krijgen we de kans om 5 dagen te gaan raften op de Orange River. Onze eerste reactie? Gaaf! Doen we!

Raften is zoiets als het overbodige over boord gooien

5 dagen geen stromend water, geen toilet of douche (ook geen simpele/zelf gebouwde) en geen elektriciteit. Plus een beperkte inpak lijst. Alles moet tenslotte mee op een boot! Hoewel we prima zonder warm water kunnen, een donzen dekbed en de luxe die wij in Nederland kennen, is dit wel een uitdaging.

Raften Zuid Afrika pick up

We gaan raften op de langste rivier in Zuid Afrika!

De trip begint in het dorpje Zastron, over de Orange River naar Lesotho. Met bijna 2000 km is de rivier de langste in Zuid Afrika en ze is door een Nederlandse ontdekkingsreiziger vernoemd naar ons koningshuis!

De dag voor vertrek verzamelen de organisatie en deelnemers. De tenten staan klaar, iedereen leert elkaar kennen en al snel zit de sfeer er goed in. We gaan vroeg naar onze tent, er zal een lange dag volgen. Wat een rustige nacht zou worden, verandert in een storm. Windvlagen die de tenten van de grond loshalen, spullen verspreid over de hele camping en bovenal… Koud! ’s Ochtends breekt de zon door en wordt het snel warm. De gastheer heeft een heerlijk ontbijt met verse eieren en jus d’orange geregeld. We hebben er zin in!

Spullen worden in de drybags gestopt, eten en drinken ingeslagen. Het is tijd om naar de rivier te rijden, achter in de bak van een pick-up, of een “bakkie” zoals de Zuid-Afrikanen zeggen. De eerste dag op het water verloopt vlekkeloos. Een aantal kleine stroomversnellingen onderweg. We kunnen wennen aan de boot. Terwijl een duik nemen bereiden de gidsen een lunch voor. Aan het eind van de middag worden de boten op de oever getrokken en de tenten opgezet. Terwijl de zon ondergaat, genieten we van de rust zo ver van de bewoonde wereld. Met een koud biertje, naast het kampvuur trekken we de conclusie dat we dit prima een paar dagen volhouden.

Raften Zuid Afrika uitzicht

Het verhaal de schep met een toiletrol

Midden in het kamp staat een grote schep met een rol toiletpapier. De eerste dag blijft iedereen er nog ver vandaan en worden er vooral veel grapjes gemaakt. Hmm, wie zal de eerste zijn?

De dag van grotere stroomversnellingen, verse pannenkoeken en spinnen

In de ochtend worden we wakker van de geur van pannenkoeken en eieren die door een van de gidsen op een klein gaspitje gemaakt worden, wat een luxe! Op het water veranderen de kleine stroomversnellingen in grotere, er wordt gezwaaid naar locals die hoog boven de rivier op de oever lopen met hun vee en onze huid begint al een lekker kleurtje te krijgen. In de nachten is er soms wat onrust als iemand even tijd voor zichzelf zoekt in de bosjes en bijna op een schorpioen gaat staan of grote dikke spinnen tegenkomt. De schep uit het midden van het kamp wordt wat vaker, nog steeds onder gejoel van de medekampeerders, mee de bosjes ingenomen.

Tip: Wil je meer dieren zien? Lees dan verder over safari parken in Zuid Afrika.

De dag van een extreme versnelling, koeien bevrijden en een paar uur peddelen

De laatste dag begint vroeg. We moeten nog een flink stuk afleggen en we weten dat de sterke stroomversnelling nog moet komen. Vanuit onze tent op de oever is al te zien hoe het water met verpletterde kracht van rots naar rots gaat en draaikolken in het water achterlaat. Na een korte instructie van de gidsen over de te nemen route in de versnelling, gaan de boten een voor een de versnelling door. Onder aanmoedigingen van de rest van de groep, een hoop gegil en gelach komt iedereen doorweekt maar ongeschonden de versnelling door. Nu rest nog een paar uur peddelen naar het ophaalpunt.

Na de lunch wordt de omgeving vlakker, komen we meer locals tegen en zijn er meer dieren langs de oever. Er is nog een onverwachte stop om 2 koeien met onze handen uit het slib te graven. Na wat zwoegen in de modder staat een van de koeien weer op het gras. De rest laten we over aan de locals omdat we verder moeten naar het ophaalpunt.

Raften Zuid Afrika koe uitgraven

Raften in Zuid Afrika, aanrader of niet?

Moe, vies en onder de blauwe plekken worden we achter in de pick-up geladen. We rijden terug naar Zastron. Terug naar een douche, toilet en een ondergrond zonder zand. Onder het genot van een biertje praten we na, worden foto’s uitgewisseld en nieuwe plannen gemaakt. We zijn het allemaal eens. Wat een top ervaring!

Tip: Houdt jij van avontuurlijk reizen? Misschien is een kampeerreis door Afrika iets voor jou!

Deze blog is geschreven door gastblogger Anneke Grootveld (25 jaar). Zij houdt van reizen en alles staat zo’n beetje op haar bucketlist. Anneke is tijdens haar reizen altijd op zoek naar een nieuwe adrenaline kick. Haar mooiste plekken tot nu toe: Zuid Afrika, Bryce Canyon USA en op haar bucketlist staan: Myanmar, Filipijnen.

Vive le Voyage is een blog over reizen, in de breedste zin des woords. Of je nu leuke tips zoekt voor een weekendje weg in eigen land, een foodie bent op zoek naar lekker restaurants op je eerstvolgende vakantiebestemming, of een fervente backpacker die de halve wereld al heeft gezien: Op Vive Le Voyage vind je altijd handige tips, locaties, apps en travel gear.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.