Vive Le Voyage

Op reis naar Noord-Korea?

Waarom? Ben je gek? Is dat mogelijk? Hoe regel je deze reis? Hoe regel je een visum? Wat heb je gezien? Is het moeilijk reizen? Kom je wel terug? Veelgestelde vragen en opmerkingen die ik te horen kreeg toen ik aankondigde naar Noord-Korea te gaan. Mijn antwoorden waren dan als volgt:

Ik wil de andere kant van een land belichten, de positieve kant. Nee, ik ben niet gek. Ja, het is beter te doen dan je zou denken. Georganiseerd, vanaf het moment dat je aankomt en het land verlaat. Via een visumbureau. Veel aparte en bijzondere dingen, het is onrealistisch. Nee, het is niet moeilijk reizen want alles is georganiseerd. Ja, ik kom zeker terug naar Nederland.

Waar moet je rekening mee houden als je naar Noord-Korea afreist?

De reis naar Noord-Korea was een zeer bijzondere ervaring. Voor mij was deze reis niet te vergelijken met alle andere reizen die ik tot nu toe gemaakt heb. Het is in één woord: onwerkelijk! Als je op reis wilt gaan om heerlijk te ontspannen en te genieten, dan zou ik de reis naar Noord-Korea zeker niet adviseren. Zoek je avontuur én wil je een bijzondere ervaring meemaken dan is Noord-Korea een aanrader. Je bent namelijk zeven dagen in een land dat totaal anders is dan het land waar je vandaan komt. Het is alsof je 50 jaar terug gaat. Daarnaast moet je je goed realiseren dat je in een land bent waar de definitie van vrijheid anders omschreven is. Voor ons is Noord-Korea een streng communistisch land. Voor de mensen die wij ontmoet hebben is Noord-Korea een democratische republiek; Democratic People Republic of Korea (DPRK). Discussies hierover zijn uitgesloten. Een van de gidsen vroeg na vijf dagen hoe Nederlanders over zijn land dachten. Het eerste wat in mij opkwam was; hoe ga ik hier nu tactisch op antwoorden. Uiteindelijk werd het een prima gesprek, echter was hij degene die hierover begon. Persoonlijk zou ik hier zelf niet over zijn begonnen. Ik zou dit ook niet adviseren om te doen.

IMG_0421

De leiders

Voor de Noord-Koreanen die wij ontmoet hebben zijn de leiders; president Kim IL Sung, generaal Kim Jong IL en Marshall Kim Jong Un hun helden. Tenminste zo kwam het over. Tijdens je reis weet je niet altijd wat je kan en moet geloven. Dit heb ik dan ook geprobeerd los te laten, want anders focus je je tijdens reis op dingen waar jezelf geen invloed op hebt. Het is soms allemaal moeilijk te bevatten. Op het moment dat wij ons realiseerde dat voor de mensen die wij ontmoet hebben de leiders een soort van “geloof” zijn, was het voor ons iets beter te begrijpen. Ik weet het, het klinkt bizar. Maar hierdoor werden sommige situaties iets makkelijker te begrijpen. Een voorbeeld is het buigen voor elk standbeeld van de leiders en het neerleggen van bloemen. De eerste keer keek ik mijn reisgenoot aan en ik wist dat wij hetzelfde dachten; dit is bizar! Na een paar dagen waren wij het bloemen kopen (5 euro per bos) een beetje beu, maar het was gewoon niet anders. Hier moet je je bij neerleggen. En dit geldt voor meer situaties.

IMG_0321

Op reis met een gids

Op het moment dat je arriveert staan er twee gidsen voor je klaar. Je krijgt dan meteen de regels te horen waar je je aan moet houden in dit land:

 • Respect voor de president, de generaal en de marshall
 • Geen postzegels of kranten kapot scheuren waar de leiders op staan
 • Als je een foto maakt, dan dienen de leiders geheel op de foto te staan
 • Toestemming vragen aan de gidsen om foto’s te maken
 • Geen foto’s van militairen maken, uitzondering is bij de DMZ (Korean Demilitarized Zone)

Wij hadden een privéreis, dat betekent dat je twee gidsen en een chauffeur krijgt. Je moet echt geluk hebben met je gidsen, zij bepalen namelijk grotendeels je reisprogramma. Wij hadden fijne gidsen; Yu en Choi. Yu was een vrouw van onze leeftijd. Dit klikte meteen; het ging al snel over daten, wat je in het weekend doet en wat je leuk vindt. Yu wilde van alles van ons weten. Choi, een man van rond de 45-50 was iets rustiger. Hij bekeek alles de eerste dagen van een afstand. Hij was 8 jaar gids en dit was de eerste keer dat hij twee vrouwen begeleidde. Dit was zeker in ons voordeel. Naar mate wij hem beter leerde kennen, wilde hij ook van alles weten. Hij nam met ons elke dag het reisprogramma door. Halverwege onze reis gaf ik aan dat een aantal bezienswaardigheden ontbraken in het programma. Van tevoren had ik het Noord-Korea hoofdstuk van de Lonely Planet gedownload en mij uiteraard ingelezen over alles wat er te doen was. Choi zorgde er uiteindelijk voor dat wij alsnog die dingen gingen doen. Ook regelde hij dat wij bij de Noord-Koreaanse Mc Donalds gingen eten. Wij hadden het getroffen met Choi en Yu, van andere reizigers hoorden wij ook hele andere verhalen over hun gidsen.

IMG_1651

Gids 24/7

De gidsen zijn de hele dag bij je. Zonder gids mag en kan je niks doen. ’s Avonds mag je het hotelcomplex niet verlaten. Er was een moment dat ik dacht iets geregeld te hebben. Wij mochten zo waar met één gids aan het eind van de dag een stukje lopen in een stad en de zonsondergang vanaf een heuvel bekijken. Bleek later dat dit op de planning stond voor de volgende ochtend. Was ik even misleid. Het is dan ook belangrijk dat je leuk met je gidsen om gaat en dat je realiseert dat je zeven dagen met ze opgescheept zit. Ik moet eerlijk bekennen dat ik het afscheid na zeven dagen best lastig vond. Yu was zo’n lieve meid. In de zeven dagen hadden wij echt een band met haar opgebouwd. Wij kregen van haar een algemeen emailadres van de touroperator zodat wij haar konden contacten. Op dat moment realiseerde ik me dat het zo bizar is dat in deze tijd, waar technologie ons allemaal verbindt en grenzen vervagen, ik haar nooit meer direct zou kunnen contacten. Dan realiseer je je weer dat je in Noord-Korea bent.

Ben je op zoek naar een bijzondere reis? Dan is Noord-Korea zeker een mooie ervaring. Voor mij was deze reis mijn moment van 2013.

Isabel is co-founder van ViveLeVoyage.nl en online strateeg in de wereld van toerisme & destinatiemarketing. Met haar bedrijf Sherpa’s Stories helpt ze toeristische organisaties het strategische pad uit te stippelen en de unieke verhalen in kaart te brengen. Haar grootste passie is reizen en haar droom is om Antarctica te bezoeken. Ze neemt je graag mee naar verrassende bestemmingen en laat je de onontdekte plekjes zien.

6 Comments

 1. Nanda Vlb

  8 februari 2016 at 11:50

  Hoihoi,

  Super leuk om over je reis naar deze bijzondere bestemming te lezen! Noord-Korea heb ik heel hoog op mijn lijstje staan om te gaan bezoeken tijdens het backpacken (waarbij ook iedereen mij voor gek verklaard).
  Mijn vraag was dan ook of het wel handig is om dat als meisje alleen te doen, wat de kosten van deze reis zijn en hoe je alles moet regelen met visum,gids enz?

  Voor alvast super bedankt voor je reactie!

  Groetjes,

  Nanda

  • Isabel Mosk

   9 februari 2016 at 20:30

   Hi Nanda,

   Dank voor je bericht!

   Het is prima te doen als vrouw. Wij waren er als twee vrouwen en hebben de reis vanaf Beijing geboekt bij Noordkorea2go.nl. Wij zijn 8 dagen gegaan en de kosten lagen zo rond de 1700 euro. Hier komt het visum voor China nog bij en de circusvoorstelling waar wij naartoe zijn geweest. Hier zit alles in: vlucht van China naar Noord-Korea, trein, eten, accommodaties, bezoeken, etc. Behalve de extra dingen zoals naar een attractiepark en de Noord-Koreaanse ‘McDonalds’. Het is een fascinerende reis, zeker de moeite waard om een keer mee te maken. Onwerkelijk, bizar en fascinerend tegelijk.

   Ik heb me nooit onveilig gevoeld. Laat me weten als je gaat!

   Groet,
   Isabel

 2. Elisa

  13 februari 2018 at 22:35

  Ik heb ook nog een vraagje, ondanks dat dit artikel al een paar jaar oud is. Misschien reageer je nog wel 🙈 Ik ben van plan om volgend jaar door Azië te gaan backpacken, en ik wil ook heel graag naar Noord-Korea. Weet jij of het mogelijk is vanuit Noord-Korea direct naar Zuid-Korea te gaan? Of moet je echt per se naar China? Vind ik op zich niet heel erg, maar het zou wel een stuk sneller (en waarschijnlijk ook goedkoper) zijn om direct naar Zuid-Korea te kunnen. En iemand zei ook tegen me dat sommige landen je kunnen weigeren omdat je in Noord-Korea bent geweest. Ik kan dit op het internet nergens terugvinden maar ik denk dat ik dan gewoon verkeerd zoek… Aangezien de relatie tussen Zuid-Korea/Japan en Noord-Korea tamelijk vijandig is, maak ik me daar nu best zorgen over.

  • Isabel Mosk

   16 februari 2018 at 15:19

   Hi Elisa,

   Het is onmogelijk om van Noord-Korea naar Zuid-Korea te gaan. Je komt Noord-Korea alleen maar binnen georganiseerd. Dit moet je vooraf boeken. Dit kan bij Koryo Tours of via Yourway2go.nl/noord-korea-reizen (hier heb ik het geboekt). Dit is dan inclusief vlucht van Beijing naar Noord-Korea en trein terug naar Beijing (andersom kan ook). Noord-Korea is duurder omdat je dit alleen als groepsreis kan boeken. Goedkoop naar Noord-Korea is niet mogelijk. Je kan wel aantal dagen verminderen door het goedkoper te maken. Ik ben er zelf 8 dagen geweest. Ik heb hier zelf geen last van gehad met mijn visum. Ik denk dat de USA misschien lastig is, maar dat zeggen ze ook over een Iran visum (deze heb ik nu in mijn paspoort) en de verhalen zijn wisselend. Ik ben daarna nog aantal keer op reis geweest in Azie en Afrika en kwam gewoon binnen met mijn Noord-Koreaanse visum. Ik hoop dat deze informatie jou verder helpt! Het is een aanrader Noord-Korea. Van alle landen die ik heb bezocht (76 in totaal) was dit de meest unieke ervaring ever!

 3. Diede Löhr

  9 maart 2018 at 09:57

  Hoi! Ik ben heel geïnteresseerd in een reis maken naar Noord-Korea. Er is echter iets wat mij tegenhoudt. Ik zal de reis waarschijnlijk in mijn eentje maken, maar ik ben een meisje van 18 jaar. Ik heb meerdere malen gelezen dat het land heel veilig is, dus daar maak ik me geen zorgen over. Waar ik me wel zorgen over maak, is het alleen zijn daar. Ik weet niet precies hoe het momenteel is georganiseerd met de regels over het meenemen van Westerse boeken, reisgidsen, muziek (telefoon) etc., maar ik kan me voorstellen dat het een en ander niet mee mag. Ik zal dan dus in de ochtenden en avonden helemaal alleen zijn, zonder “entertainment”. Heb je overdag veel contact met anderen, of met niemand anders behalve je gidsen?

  Daarnaast ben ik in de VS geweest, zo’n drie jaar geleden. Ik heb gelezen dat het soms lastig is om de VS binnen te komen als je een stempel van Noord-Korea in je paspoort hebt, maar is dit andersom ook het geval?

  Ik hoop van je te horen!

  Diede Löhr

  • Isabel Mosk

   3 april 2018 at 21:29

   Dag Diede,

   Dank voor je reactie! Je kan Noord-Korea prima doen in je eentje omdat je altijd begeleiders erbij hebt. Het zou ook zo kunnen zijn dat je in een groep terecht komt met meerdere individuelen reizen. Je gaat je zeker niet vervelen in de avond omdat je ’s avonds niet uit je hotel mag. Wij lazen boeken of deden activiteiten in het hotel zo ver dit mogelijk is.

   Het is geen probleem met het visum. Dit is juist andersom.

   Groet,
   Isabel

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.