Vive Le Voyage

Op reis naar Noord-Korea?

Waarom? Ben je gek? Is dat mogelijk? Hoe regel je deze reis? Hoe regel je een visum? Wat heb je gezien? Is het moeilijk reizen? Kom je wel terug? Veelgestelde vragen en opmerkingen die ik te horen kreeg toen ik aankondigde naar Noord-Korea te gaan. Mijn antwoorden waren dan als volgt:

Ik wil de andere kant van een land belichten, de positieve kant. Nee, ik ben niet gek. Ja, het is beter te doen dan je zou denken. Georganiseerd, vanaf het moment dat je aankomt en het land verlaat. Via een visumbureau. Veel aparte en bijzondere dingen, het is onrealistisch. Nee, het is niet moeilijk reizen want alles is georganiseerd. Ja, ik kom zeker terug naar Nederland.

Waar moet je rekening mee houden als je naar Noord-Korea afreist?

De reis naar Noord-Korea was een zeer bijzondere ervaring. Voor mij was deze reis niet te vergelijken met alle andere reizen die ik tot nu toe gemaakt heb. Het is in één woord: onwerkelijk! Als je op reis wilt gaan om heerlijk te ontspannen en te genieten, dan zou ik de reis naar Noord-Korea zeker niet adviseren. Zoek je avontuur én wil je een bijzondere ervaring meemaken dan is Noord-Korea een aanrader. Je bent namelijk zeven dagen in een land dat totaal anders is dan het land waar je vandaan komt. Het is alsof je 50 jaar terug gaat. Daarnaast moet je je goed realiseren dat je in een land bent waar de definitie van vrijheid anders omschreven is. Voor ons is Noord-Korea een streng communistisch land. Voor de mensen die wij ontmoet hebben is Noord-Korea een democratische republiek; Democratic People Republic of Korea (DPRK). Discussies hierover zijn uitgesloten. Een van de gidsen vroeg na vijf dagen hoe Nederlanders over zijn land dachten. Het eerste wat in mij opkwam was; hoe ga ik hier nu tactisch op antwoorden. Uiteindelijk werd het een prima gesprek, echter was hij degene die hierover begon. Persoonlijk zou ik hier zelf niet over zijn begonnen. Ik zou dit ook niet adviseren om te doen.

IMG_0421

De leiders

Voor de Noord-Koreanen die wij ontmoet hebben zijn de leiders; president Kim IL Sung, generaal Kim Jong IL en Marshall Kim Jong Un hun helden. Tenminste zo kwam het over. Tijdens je reis weet je niet altijd wat je kan en moet geloven. Dit heb ik dan ook geprobeerd los te laten, want anders focus je je tijdens reis op dingen waar jezelf geen invloed op hebt. Het is soms allemaal moeilijk te bevatten. Op het moment dat wij ons realiseerde dat voor de mensen die wij ontmoet hebben de leiders een soort van “geloof” zijn, was het voor ons iets beter te begrijpen. Ik weet het, het klinkt bizar. Maar hierdoor werden sommige situaties iets makkelijker te begrijpen. Een voorbeeld is het buigen voor elk standbeeld van de leiders en het neerleggen van bloemen. De eerste keer keek ik mijn reisgenoot aan en ik wist dat wij hetzelfde dachten; dit is bizar! Na een paar dagen waren wij het bloemen kopen (5 euro per bos) een beetje beu, maar het was gewoon niet anders. Hier moet je je bij neerleggen. En dit geldt voor meer situaties.

IMG_0321

Op reis met een gids

Op het moment dat je arriveert staan er twee gidsen voor je klaar. Je krijgt dan meteen de regels te horen waar je je aan moet houden in dit land:

 • Respect voor de president, de generaal en de marshall
 • Geen postzegels of kranten kapot scheuren waar de leiders op staan
 • Als je een foto maakt, dan dienen de leiders geheel op de foto te staan
 • Toestemming vragen aan de gidsen om foto’s te maken
 • Geen foto’s van militairen maken, uitzondering is bij de DMZ (Korean Demilitarized Zone)

Wij hadden een privéreis, dat betekent dat je twee gidsen en een chauffeur krijgt. Je moet echt geluk hebben met je gidsen, zij bepalen namelijk grotendeels je reisprogramma. Wij hadden fijne gidsen; Yu en Choi. Yu was een vrouw van onze leeftijd. Dit klikte meteen; het ging al snel over daten, wat je in het weekend doet en wat je leuk vindt. Yu wilde van alles van ons weten. Choi, een man van rond de 45-50 was iets rustiger. Hij bekeek alles de eerste dagen van een afstand. Hij was 8 jaar gids en dit was de eerste keer dat hij twee vrouwen begeleidde. Dit was zeker in ons voordeel. Naar mate wij hem beter leerde kennen, wilde hij ook van alles weten. Hij nam met ons elke dag het reisprogramma door. Halverwege onze reis gaf ik aan dat een aantal bezienswaardigheden ontbraken in het programma. Van tevoren had ik het Noord-Korea hoofdstuk van de Lonely Planet gedownload en mij uiteraard ingelezen over alles wat er te doen was. Choi zorgde er uiteindelijk voor dat wij alsnog die dingen gingen doen. Ook regelde hij dat wij bij de Noord-Koreaanse Mc Donalds gingen eten. Wij hadden het getroffen met Choi en Yu, van andere reizigers hoorden wij ook hele andere verhalen over hun gidsen.

IMG_1651

Gids 24/7

De gidsen zijn de hele dag bij je. Zonder gids mag en kan je niks doen. ’s Avonds mag je het hotelcomplex niet verlaten. Er was een moment dat ik dacht iets geregeld te hebben. Wij mochten zo waar met één gids aan het eind van de dag een stukje lopen in een stad en de zonsondergang vanaf een heuvel bekijken. Bleek later dat dit op de planning stond voor de volgende ochtend. Was ik even misleid. Het is dan ook belangrijk dat je leuk met je gidsen om gaat en dat je realiseert dat je zeven dagen met ze opgescheept zit. Ik moet eerlijk bekennen dat ik het afscheid na zeven dagen best lastig vond. Yu was zo’n lieve meid. In de zeven dagen hadden wij echt een band met haar opgebouwd. Wij kregen van haar een algemeen emailadres van de touroperator zodat wij haar konden contacten. Op dat moment realiseerde ik me dat het zo bizar is dat in deze tijd, waar technologie ons allemaal verbindt en grenzen vervagen, ik haar nooit meer direct zou kunnen contacten. Dan realiseer je je weer dat je in Noord-Korea bent.

Ben je op zoek naar een bijzondere reis? Dan is Noord-Korea zeker een mooie ervaring. Voor mij was deze reis mijn moment van 2013.

Isabel is co-founder van ViveLeVoyage.nl en online strateeg in de wereld van toerisme & destinatiemarketing. Met haar bedrijf Sherpa’s Stories helpt ze toeristische organisaties het strategische pad uit te stippelen en de unieke verhalen in kaart te brengen. Haar grootste passie is reizen en haar droom is om Antarctica te bezoeken. Ze neemt je graag mee naar verrassende bestemmingen en laat je de onontdekte plekjes zien.

2 Comments

 1. Nanda Vlb

  8 februari 2016 at 11:50

  Hoihoi,

  Super leuk om over je reis naar deze bijzondere bestemming te lezen! Noord-Korea heb ik heel hoog op mijn lijstje staan om te gaan bezoeken tijdens het backpacken (waarbij ook iedereen mij voor gek verklaard).
  Mijn vraag was dan ook of het wel handig is om dat als meisje alleen te doen, wat de kosten van deze reis zijn en hoe je alles moet regelen met visum,gids enz?

  Voor alvast super bedankt voor je reactie!

  Groetjes,

  Nanda

  • Isabel Mosk

   9 februari 2016 at 20:30

   Hi Nanda,

   Dank voor je bericht!

   Het is prima te doen als vrouw. Wij waren er als twee vrouwen en hebben de reis vanaf Beijing geboekt bij Noordkorea2go.nl. Wij zijn 8 dagen gegaan en de kosten lagen zo rond de 1700 euro. Hier komt het visum voor China nog bij en de circusvoorstelling waar wij naartoe zijn geweest. Hier zit alles in: vlucht van China naar Noord-Korea, trein, eten, accommodaties, bezoeken, etc. Behalve de extra dingen zoals naar een attractiepark en de Noord-Koreaanse ‘McDonalds’. Het is een fascinerende reis, zeker de moeite waard om een keer mee te maken. Onwerkelijk, bizar en fascinerend tegelijk.

   Ik heb me nooit onveilig gevoeld. Laat me weten als je gaat!

   Groet,
   Isabel

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *