Vive Le Voyage

Reizen…alleen maar mooie uitzichten?

uitzicht

Laatst vroeg iemand aan mij: ‘Waar zou je vooral niet naartoe willen reizen?’ Voor de reisverslaafden en cultuurliefhebbers onder ons is dit misschien een ongewone vraag. De vraag: ‘Waar wil je nog naar toe? Of wat is je favoriete bestemming?’ zou je eerder verwachten. Een antwoord schud je dan gemakkelijk uit je mouw. Dit keer lukte dit bij mij niet. Ik moest er even goed over nadenken.

Bestaan er eigenlijk wel plekken waar je niet naar toe zou willen reizen? Misschien landen zoals Syrië of Irak? Waar het wereldnieuws ons alleen maar over oorlog, honger en misère informeert? Of zijn juist onbekende maar gevaarlijke slangeneilanden in Brazilië of Myanmar plekken waar je niet naar toe wilt? En hoe zit het met een plaats zoals Tsjernobyl? Waar de grootste kernramp ooit plaatsvond? Genoeg plekken zou ik zeggen. Maar is dit niet kortzichtig?

Er zijn namelijk genoeg andere plekken in de wereld waar je naar toe gaat zonder bij na te denken. En daar gaat het ook niet allemaal vlekkeloos…

 

Als kettingroker rondtoeren in Delhi

Zodra de vliegtuigdeur open gaat ontstaat er een penetrante geur in de cabine. De lucht is zwaar, het ruikt naar rook en het zicht is slecht. Een paar dagen Delhi en je bent een heleboel gebruikte tissues rijker. Ook deze maand was het weer raak. De Air Quality Index stond op 999. Alsof je 40 sigaretten op een dag rookt. En niet alleen in Delhi is dit het geval. In totaal hebben 94 steden in India de laatste 5 jaar de luchtkwaliteitsnormen niet gehaald.

 

india-fog

New Delhi, aan het einde van de straat zie je op een goede dag India Gate….

 

Zwemmen in plastic

Wie stille oceaan zegt, denkt misschien wel aan verre oorden… Hawaï, Japan of Papoea Nieuw-Guinea. Maar haaks tegenover deze exotische eilanden, drijft een plastic soep, oftewel Great Pacific Garbage Patch in het Engels. Een stroming van plastic afval tussen Hawaï en de Amerikaanse westkust met een oppervlakte van meer dan 143,000 voetbalvelden! Volgens de voorspellingen zal dit in 2050 verviervoudigen. Dit betekent dat er dan meer plastic dan vis in de oceaan zwemt… toch maar vaker je eigen tas meenemen naar de winkel?

 

Bottle bank?

Aangespoeld plastic, photo by Ben Salter / CC BY

 

Bikini en kaplaarzen mee op vakantie in Fiji?

 

Een eilanden paradijs in de stille oceaan. Een toeristenoord par excellence. Maar ook een plek waar constante dreiging heerst. De opwarming van de aarde, de zeespiegel die stijgt en het onvoorspelbare weer. Ontwikkelingen die ertoe bijdragen dat stukken land langzaam verdwijnen, het koraal verslechterd en lokalen moeten hun woningen verlaten. Nu nog irreëel, maar binnenkort misschien de realiteit.

 

 

Food for thought in de VS

Per jaar verspilt de wereld 1.3 biljoen kilo voedsel. Dit is niet mis. Landen in de westerse wereld zijn de grootste voedselverspillers. De VS staat hierbij aan de top. Bijna 50% van het voedsel dat geproduceerd wordt is waste. In ieder geval food for thought bij een volgende trip naar de Verenigde Staten!

 

Waiting For Death

Graan is klaar om geoogst te worden, Photo by Ian Sane / CC BY

 

 

 

Samba moves maar ook gevaar in Brazilië

 

Brazilië een land van de Latijnse moves, het vers tropisch fruit en de Copacabana in Rio de Janeiro. Maar ook het land met de meest gevaarlijke steden. Om precies te zijn, 21 van de 50 meest gevaarlijke steden liggen in Brazilië. Steeds meer mensen verhuizen van het platteland naar de drukke steden, opzoek naar een beter leven. Drugs, wapenhandel en corruptie zijn de grote problemen. Gelukkig staat Rio de Janeiro niet in deze lijst, maar voor wie ernaar toe gaat, toch wel even opletten!

 

View of Rio de Janeiro

Uitzicht van Rio de Janeiro, Photo by Phil Whitehouse / CC BY

 

Kortom, als iemand mij nog een keer vraagt waar ik niet naar toe wil. Dan blijft dit voor mij een lastige vraag. Reizen is een ervaring, soms negatief maar meestal positief. Voor mij is het een leerschool waar ik de wereld en mezelf beter leer kennen. En dat is wat reizen zo bijzonder maakt! Niet alleen mooie plekken ontdekken, maar ook even kort deel uitmaken van een andere cultuur om zo beter te begrijpen waarom niet alles overal hetzelfde is. Openheid, tolerantie en begrip. Ik laat me hier liever door leiden dan vooroordelen of angst. En hoop dat meerderen dit doen. Niet alleen in het reizen, maar ook in het dagelijks leven.

Een Spaanse dichter, Pablo Neruda zei ooit:

‘Muere lentamente quien se transforma en esclavo de habito
Repitiendo todos los días los mismos senderos,
Quien no cambia de rutina,
No se arriesga a vestir un nuevo color
O no conversa con quien desconoce 

‘Hij bloeit dood die zich langzaam transformeert in een gewoontedier
Elke dag hetzelfde,
Hij die zijn routine niet veranderd
Die het niet aandurft om een nieuwe kleur te dragen
Of niet met iemand praat die hij niet kent’

 

Laat je niet tegenhouden door angsten of vooroordelen. Sta open voor nieuwe landen, ideeën  en culturen. Is ‘reizen’ dus alleen maar staren naar mooie uitzichten? Volgens mij niet.

Deze blog is geschreven door Marijke Slaats. Meer dan 10 jaar reist ze voor werk en plezier de hele wereld af. En als het even kan plant ze elke maand een trip. Spanning, avontuur en andere culturen prikkelen haar om te bloggen. Het onmiskenbare gevolg? Dat ze lekker lang nageniet van haar reis.
Vive le Voyage is een blog over reizen, in de breedste zin des woords. Of je nu leuke tips zoekt voor een weekendje weg in eigen land, een foodie bent op zoek naar lekker restaurants op je eerstvolgende vakantiebestemming, of een fervente backpacker die de halve wereld al heeft gezien: Op Vive Le Voyage vind je altijd handige tips, locaties, apps en travel gear.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.