Vive Le Voyage

Ronda in Spanje: Tips voor een dag genieten

Tips voor Ronda, Spanje

Ronda – een oude kleine stad gelegen in Andalusië oftewel zuid Spanje. Een bezoek aan deze stad is echt de moeite waard. Ronda is namelijk gebouwd op een 100 meter diep ravijn omringd door natuur met een stadskern vol historische gebouwen en straatjes. Een zeldzame combinatie die zorgt voor adembenemende uitzichten en fotogenieke plekjes. Met 37,000 inwoners is het niet de grootste stad van zuid Spanje maar door haar natural beauty trekt Ronda miljoenen bezoekers ieder jaar, zelfs celebrities van Ernest Hemingway tot Michelle Obama behoren tot deze groep! Om niet gevangen te raken tussen de toeristen en toch heerlijk te genieten van je dag, heb ik een aantal ideeën en praktische tips voor je op een rij gezet.

 

Verdwaal in de oude stad van Ronda

Ronda is een kleine stad, dus echt de weg kwijt raken gebeurt niet zo snel. Maar het is zeker een aanrader om door de steegjes van de oude stad te dwalen. Je zult merken dat behalve de Spaanse, er ook Romeinse en Moorse invloeden overal te zien zijn. De stad is gebouwd over de Tajo Grande, een 100 meter diepe kloof die de stad in tweeën deelt. Er zijn drie bruggen die de stad verbinden. De bekendste maar ook opvallendste brug is de Puento Nuevo.

Puente Nuevo, Tips voor Ronda in Spanje

Puento Nuevo. Photo by Javi from Vivir para Viajar / CC BY

 

Geniet van de Andalusische keuken

Na een paar uur rondlopen is het tijd om eens lekker te genieten van de Spaanse keuken. Soms kan dit tegenvallen in populaire toeristische plekken. Vanuit eigen ervaring weet ik dat het lekkerste eten niet altijd geserveerd wordt waar veel toeristen zitten. Vraag dus aan de locals waar je lekker een hapje kunt eten. Bij ons werd Casa Maria aanbevolen en dit was een schot in de roos. Ze hebben geen menu kaart, ze serveren je 3 tot 4 gangen en iedere keer is het een verrassing. (Uiteraard kun je wel aangeven waar je wel of niet van houdt.) Het personeel spreekt mondjesmaat Engels maar dat maakt niet uit. Je smaakpapillen zijn zo onder de indruk dat je geen woorden meer nodig hebt! (3 tot 4 gangen incl. 1 drankje kost €25 – €30 per persoon.)

 

Casa Maria, Tips voor Ronda, Spanje

Bistro Casa Maria. Photo by Javi, Vivir para Viajar / CC BY

 

Als je budget wat ruimer is, dan is de Parador ook een goede optie. Voorheen het stadhuis maar nu een gastronomisch restaurant en 4 sterren hotel met geweldige uitzichten.

Is je budget wat kleiner en heb je geen trek in een grote maaltijd? Dan is Don Miguel een aanrader. Genieten van een drankje op het terras in de zon met uitzicht.

 

Wandel buiten de stadsmuren om

Behalve een siësta, kun je na een grote maaltijd ook een leuke wandel route maken buiten de stadsmuren van Ronda. Ookwel de Camino de los Molinos genoemd. Je wandelt op plattelands weggetjes langs paardenstallen, windmolens en uiteindelijk kom je aan de voet van het ravijn van Puento Nuevo. Hier kun je hele mooi foto’s maken en genieten van de rust. Veel toeristen vind je hier namelijk niet.

Camino de los Molinos, Ronda, Spanje

Paarden langs de wandelroute: Camino de los Molinos. Photo by Javi, Vivir para Viajar / CC BY

 

Vergeet niet te relaxen

En als je nog tijd over hebt, ga dan eens langs de Arabische baden. Voor maar €3 p.p. kun je ze bezichtigen. Maar als je even genoeg hebt van cultuur en geschiedenis, loop dan een paar honderd meter verder op. Daar zijn Arabische baden die wel gewoon in gebruik zijn. Voor €23 p.p. lekker 2 uur genieten van stoombaden en een massage van 15 minuten.

Best wel de moeite waard toch, een dagje Ronda?

 

Een paar praktische tips

  • Ronda is prima te bezoeken in één dag. Vanuit Malaga gaat iedere twee uur een bus. De rit duurt ongeveer 2 uur en kost €11.  Tickets kun je boeken via busbedrijf Los Amarillos.
  • Ronda kun je ook bezoeken met de auto. Een auto is makkelijk te huren in Spanje. Vanuit Malaga of de Costa del Sol is het ongeveer 1,5 uur rijden. Alleen al om door de bergen te rijden en de landschappen te bewonderen is het de moeite waard!
  • Parkeren in de stad Ronda is voor Spaanse begrippen duur. Tarieven beginnen vaak vanaf €2 per uur. Als je deze kosten wilt omzeilen en het niet erg vindt om een stukje te lopen, kun je de auto ook buiten de stad parkeren.
  • Ga je culturele attracties bezoeken (musea of bijv het Mondragon Paleis)? Koop dan een tourist pass voor €10. Hiermee kun je 4 verschillende attracties bezoeken in een dag. Deze pas is ook te koop bij het toeristen informatie loket in Ronda.
  • Relax sessies voor de Arabische baden kun je beter een dag van te voren reserveren. Vaak zijn ze op de dag zelf al volgeboekt.
Deze blog is geschreven door Marijke Slaats. Meer dan 10 jaar reist ze voor werk en plezier de hele wereld af. En als het even kan plant ze elke maand een trip. Spanning, avontuur en andere culturen prikkelen haar om te bloggen. Het onmiskenbare gevolg? Dat ze lekker lang nageniet van haar reis.
Vive le Voyage is een blog over reizen, in de breedste zin des woords. Of je nu leuke tips zoekt voor een weekendje weg in eigen land, een foodie bent op zoek naar lekker restaurants op je eerstvolgende vakantiebestemming, of een fervente backpacker die de halve wereld al heeft gezien: Op Vive Le Voyage vind je altijd handige tips, locaties, apps en travel gear.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.