Vive Le Voyage

Ho Chi Minh – Saigon en de Vietnamoorlog

Saigon – Ho Chi Minh is de stad waar je nog steeds op die plekken kunt staan, waar de bekende foto’s van de Vietnamoorlog gemaakt zijn. Foto’s die de hele wereld overgegaan zijn en wereldberoemd zijn. Vandaag de dag zijn dit echter plekken die je rustig voorbij kunt lopen, maar door je te realiseren welke verhalen zich daar afgespeeld hebben, zijn het echt bijzondere plekken.

Burning Monk Monument

Op het eerste oog lijkt dit een niet interessant monument op een willekeurige kruispunt in Saigon. Maar wie zich verdiept in het verhaal achter dit monument, zal kippenvel gaan voelen als je hier staat. Thich Quang Duc was een Vietnamese Monnik die zichzelf op 11 juni 1963 in brand stak. Dit om aandacht te vragen voor de onderdrukking tegen monniken. De foto die hiervan gemaakt is, is wereldberoemd geworden en er zijn zelfs filmpjes hiervan te vinden op youtube.

20141022_112850
Foto: Malcolm Browne

Na de dood van deze monnik werd zijn lichaam verder verbrand, maar zijn hart zou intact zijn gebleven. Dit werd door andere monniken gezien als een teken van compassie. Vanaf dat moment werd naar hem gerefereerd als een Verlichte. Deze daad heeft daadwerkelijk impact gehad. John F. Kennedy heeft zelfs letterlijk gezegd: “No news picture in history has generated so much emotion around the world as that one”. Het zorgde ervoor dat de internationale druk op het katholieke Ngo Đình Diem regime toenam, tot dan toe volledig gesteund door Amerika. Ngo Dinh Diem werd gedwongen zijn plannen om het boeddhisme in Zuid-Vietnam te onderdrukken op te geven. In de jaren daarop volgden vele monniken Thich Quang Đucs voorbeeld.

Burning monk

Secret CIA Building

Het “Geheime CIA Gebouw” is een andere plek in Saigon waar je zo voorbij zou kunnen wandelen zonder dat je door hebt dat je op een historisch zeer bekende plaats bent. De Nederlander Hubert van Es, maakte de wereldberoemde foto op 29 april 1975, precies één dag voor de val van Saigon. De foto bovenaan dit artikel is de hele wereld over gegaan.

Deze foto laat het zeer gehaaste en chaotische vertrek van de Amerikanen zien op de laatste dag voor de val van Saigon en is symbool geworden voor de wanhoop van de Amerikanen in de Vietnamoorlog. Slechts een helikopter en duidelijk teveel mensen die plaats willen nemen hierin. Een plek in deze helikopter maakte waarschijnlijk letterlijk het verschil tussen leven en dood uit. Overigens is altijd gedacht dat deze foto genomen is bij de Amerikaanse ambassade. Iets wat dus niet het geval is en typerend is voor deze oorlog, zoals Hubert van Es zelf heeft gezegd in the New York Times in 2005: “Like so many things about the Vietnam War, it’s not exactly what it seems”. 

ciabuilding

Locatie

  • Burning Monk Monument:  Nguyen Dinh Chieu street / Cach Mang Thang Tam Street
  • Secret CIA Building: 22 Gia Long Street

Tip: Boek een tour achterop een scooter met een gids bij XO tours in Saigon – Ho Chi Minh en dan zie je deze twee plekken! Dit kan heel gemakkelijk via de website XO Tours

Zie voor meer informatie: War Remnants Museum en Saigon / Ho Chi Minh en Vietcong Tunnels

Vive le Voyage is een blog over reizen, in de breedste zin des woords. Of je nu leuke tips zoekt voor een weekendje weg in eigen land, een foodie bent op zoek naar lekker restaurants op je eerstvolgende vakantiebestemming, of een fervente backpacker die de halve wereld al heeft gezien: Op Vive Le Voyage vind je altijd handige tips, locaties, apps en travel gear.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.