Vive Le Voyage

Schilderachtig Kreta, het zonnige Agios Nikolaos

Kreta wordt meestal afgebeeld als een eiland vol feest met veel drank. Maar dit geldt enkel voor een klein deel van het eiland. Op de oostelijke helft van het eiland Kreta ligt de zonnige havenstad Agios Nikolaos. Dit prachtige dorpje is geschikt voor een strandvakantie, cultuurvakantie of natuurvakantie door de grote diversiteit!

Een helder blauwe zee
Zoals in heel Griekenland is de zee bij Agios Nikolaos prachtig helder blauw. Vanaf de boulevard, die op de rotsen langs de kust van het stadje is gebouwd, kun je tot op de bodem van de zee kijken. Het water is heerlijk warm, wat het aangenaam maakt om te zwemmen. Ik raad iedereen wel aan om waterschoentjes aan te trekken als je de zee in gaat. De grote hoeveelheid zee-egels zijn prachtig om te zien maar niet prettig als je er op gaat staan. Naast de vele rots-strandjes heeft Agios Nikolaos ook een zandstrandje. Dit is vrij zeldzaam in Griekenland.
Je kan fantastisch duiken bij Agios Nikolaos. Helaas liet mijn studentenbudget deze dure lessen niet toe. Tijdens mijn bezoek aan Agios Nikolaos heb ik in een van de plaatselijke souvenir winkeltjes een snorkel-set gekocht met flippers, snorkel en duikbril. Met dit goedkope setje heb ik de mooiste tijd van mijn leven gehad. Omdat het water zo helder is, hoef je niet tot de bodem te zwemmen. De zee-egels, zeesterren en vissen zijn prima te zien vanaf het wateroppervlak. Niet al te ver uit de kust ligt een autowrak op de bodem. Het is zeker de moeite waard om hier naar toe te snorkelen. Niet alleen het wrak vormt een mooi plaatje, ook de grote scholen met vissen waar je tussen zwemt maken dit snorkeltripje een om nooit te vergeten.

agios 3

Het bodemloze meer
Midden in het schilderachtige centrum van Agios Nikolaos is het Voulismeni meer, wat verdronken meer betekend, te vinden. Volgens de verhalen zou het binnenmeer bodemloos zijn. Na deze legendes hebben verschillende ontdekkers geprobeerd de bodem te bereiken maar zonder succes. Dit leek de legendes te bevestigen. Tot in de vorige eeuw een Engelse schipper vaststelde dat het meer toch echt niet bodemloos is maar 64 meter diep.
Tegenwoordig liggen veel gezellige restaurantjes om het meer heen. Het prachtige meer wordt nu gebruikt als haven voor kleine vissersbootjes. Aan het meer grenzen verschillende rotswanden. In de rotswand is een schattig wit kerkje gebouwd. Dit gebouw is zeker het fotograferen waard!

Agios 1

Agios Nikolaos gaat nooit vervelen
Naast de prachtige zee en het gezellige centrum om het meer zijn er genoeg redenen waarom Agios Nikoloas nooit gaat vervelen. De overvloed aan winkeltjes maakt Agios Nikolaos ook een gezellige winkelstad. Deze winkeltjes zijn voornamelijk open in de zomermaanden. Mocht je in het najaar Agios Nikolaos bezoeken, zal je een vrij rustige stad aantreffen.

agios 2
In het centrum van de stad vind je ook verschillende musea waaronder het Archeologische Museum met belangrijke vondsten uit de Minoïsche tijd.
Naast alle leuke activiteiten en bezienswaardigheden die in Agios Nikolaos te vinden zijn, is de stad ook een perfect vertrekpunt voor verschillende uitstapjes in de omgeving. De centrale ligging en goede verbindingen met de omgeving zorgen ervoor dat het reizen makkelijk en snel gaat. Een bezoekje aan het bergdorpje Kritsa of een boottocht naar Spinalonga is dan ook mogelijk in een fluitje van een cent!

Anne-Floor is een enthousiaste en chaotische levensgenieter. Haar grootste hobby's zijn reizen, fotograferen en schrijven. Ze is student toerisme aan NHTV in Breda en gespecialiseerd in marketing en communicatie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.