Vive Le Voyage

Sharm el Sheikh, een perfecte duikspot aan de Rode Zee

Egypte is en blijft één van mijn favoriete landen om te duiken. Dichtbij, redelijk goedkoop en vrijwel het hele jaar door zon. Sharm El Sheikh is dan ook  een ideale bestemming als je een week wilt ontspannen en een paar duiken wilt maken.

Reisinformatie

De beste maanden om naar Egypte te gaan zijn april/ mei en september/ oktober. De watertemperatuur ligt dan rond de 22°C en het is niet zo heet als  in de zomermaanden waar de temperatuur al snel kan oplopen tot 40°C/ 45°C.

De zichtbaarheid ligt het hele jaar door gemiddeld tussen de 20 en 60 meter. Volop kans dus om de mooie vissen te spotten. Als duikpak heb je de meeste maanden voldoende aan 3mm. In de zomer kan je makkelijk een shortie aan. 

De boten in Sharm El Sheikh

Duikspots

Met ruim 50 duikscholen en meer dan 40 duikspots kan je Sharm El Sheikh met recht een duikerswalhalla noemen. Iedere ochtend vertrekken vanuit de haven dan ook tientallen boten met duikers richting open zee. Ik heb nog lang niet op alle 40 spots gedoken, maar dit zijn mijn favoriete tot nu toe.

Nationaal Park Ras Mohammed

Het Nationaal Park Ras Mohammed is een beschermd natuurpark dat bekend staat als één van de mooiste duikplekken op de wereld. Dit komt door diversiteit aan levend koraal, de vele plateaus en vissoorten. Er worden met enige regelmaat nog haaien gespot. Shark Reef en Jolanda Reef zijn de bekendste spots van het Nationaal Park. De drop off is spectaculair.

Ras Mohammed

Op zoek naar scheepswrakken

Voor de kust van Sharm el Sheikh liggen tientallen scheepswrakken. De bekendste is de SS Thistlegorm die in 1941 is gezonken en op ongeveer 30 meter diepte ligt. Omdat het wrak vrij ver uit de kust ligt vertrekken de meeste boten al vroeg (4am) richting Thistlegorm. Ben je geen gevorderde duiker of wil je niet zo vroeg opstaan dan is Jolanda Reef een aanrader. Tijdens een gemakkelijke duik kom je op 15-25 meter een wrak tegen waarvan de vracht van toiletten en badkuipen verspreid over het plateau liggen.

Tiran

De straat van Tiran kent 4 indrukwekkende koraalriffen. Gordon Rif, Thomas Rif, Woodhouse Rif en Jackson Rif. Van deze 4 was een drift dive bij Woodhouse mijn favoriet. Ik had het geluk niet alleen veel kleine visjes tegen te komen zoals mijn lievelings vis de Red Sea Bannerfish, maar ook grote tonijnen. Jackson Rif staat bekend om zijn hamerhaaien, die vaak in juli, augustus en september worden gespot. Helaas had ik tijdens mijn duik minder geluk.

Tiran

Daniëlle is een senior consultant in de non profit sector. Ze is niet alleen nieuwsgierig in haar werk, maar ontdekt ook graag de minder bekende plekjes van de wereld. Alles legt ze vast op beeld. Want fotografie is naast reizen één van haar passies. Beelden zeggen tenslotte vaak meer dan woorden.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.