Vive Le Voyage

Spinalonga, een eiland om nooit te vergeten

Ik was op het moment dat het eiland Spinalonga achter de rotsen verscheen even stil. Het eiland heeft veel weg van een spookstadje. Het is net alsof je er elk moment een bewoner kan tegen komen, terwijl je weet dat het verlaten is. Deze verlaten sfeer geeft een emotionele lading aan het eiland. Ondanks deze emotionele lading is het eiland spectaculair om te zien en bezoeken. Dit komt door de  omringende helder blauwe zee en het Venetiaanse fort dat als blikvanger op het eiland ligt.

Al deze elementen maken een bezoek aan Spinalonga een absolute must. De indrukwekkende geschiedenis van het eiland zorgt ervoor dat het onmisbaar is in je reis naar Kreta.

Een stukje geschiedenis

In 1202 kwamen de Venetianen naar het eiland en bouwde het indrukwekkende fort. Het fort werd gebouwd om de stad Elounta te beschermen tegen de Turken. Ondanks de verovering van Kreta in 1669, bleef het eiland Spinalonga tot 1715 Venetiaans. Dit heeft er dan waarschijnlijk ook voor gezorgd dat de Venetiaanse bouwwerken nog goed in de oude staat zijn gebleven.

spina3

Leprakolonie

Het eiland Spinalonga kreeg een totaal andere invulling toen in 1903 Kreta een republiek werd. Het eiland werd aangewezen als leprakolonie waar mensen met de ziekte lepra naar verbannen werden. Hier moesten de lepra-patiënten zien te overleven en werden ze geïsoleerd van de buitenwereld. Als je op het eiland rond loopt en de gerenoveerde huisjes bekijkt, is het bijna ondenkbaar om in te beelden dat dit eiland het leefgebied was van allemaal ernstig zieke mensen. Pas toen in 1950 de medicijnen tegen lepra beschikbaar waren voor de lepra-patiënten werd het mogelijk om terug te keren naar de normale maatschappij.

Natuurlijk is dit een erg zielig verhaal en moet het vreselijk geweest zijn voor de mensen die op Spinalonga hebben geleefd, maar Kreta heeft niet voor niks het besluit genomen om de lepra-patiënten hier naartoe te sturen. De ziekte was extreem besmettelijk en om te voorkomen dat de ziekte zich bleef verspreiden, werd dit als enige oplossing gezien.

spinalonga foto

Indrukwekkende excursie

Het leukste is om een tour te boeken met een gids die je van alles kan vertellen over de geschiedenis van het indrukwekkende eiland. Dit kan makkelijk vanuit de haven van Elounta of Agios Nikolaos. Ik heb zelf een boottocht geboekt in de haven van Agios Nikolaos. Dit heeft mij twintig euro gekost en was zeker de moeite waard. Voor dat je het eiland gaat bezoeken, maak je eerst een prachtige boottocht langs de kust van Kreta. Vanaf het water is de indrukwekkende rotskust goed te zien. Ook heb ik toen de kans gekregen om op een van de helderste plekken in zee van heel Griekenland te zwemmen. Ik moet toegeven dat het water echt ongelofelijk helder was ondanks de diepte. Het anker van de boot was nog zichtbaar vanaf het wateroppervlak.

Toen we aankwamen bij het eiland werd de geschiedenis van Spinalonga uitgebreid verteld door een gids. Met de achtergrond informatie die ik kreeg van de gids werd mijn bezoek aan het eiland Spinalonga een geweldige ervaring die ik niet snel zal vergeten.

Anne-Floor is een enthousiaste en chaotische levensgenieter. Haar grootste hobby's zijn reizen, fotograferen en schrijven. Ze is student toerisme aan NHTV in Breda en gespecialiseerd in marketing en communicatie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.