Vive Le Voyage

Spot de reuze zeeschildpad in het Surinaamse Galibi

Altijd al een reuze zeeschildpad in het echt willen spotten? Ga dan naar het Surinaamse Galibi. Suriname is het land van de verborgen schatten waar het op sommige plekken lijkt alsof de tijd heeft stil gestaan. Zo ook in het kleine dorpje Galibi dat aan de noordoostkust van Suriname ligt. Breng een bezoek aan de Indianen, zie met eigen ogen hoe de reuze zeeschildpad eitjes legt en ervaar het gevangenisleven van Papillon in het nabij gelegen Frans Guyana.

Galibi

Het beschermde natuurreservaat Galibi ligt in de monding van de Marowijnerivier aan de Atlantische kust. De kust bij Galibi is uniek in Suriname: het is een van de weinige plekken met natuurlijke witte zandstranden. Helaas is het niet mogelijk om hier van de zon te genieten, het merendeel van de stranden is namelijk beschermd natuurgebied.  In de dorpjes Langamankondre en Christiaankondre dat het grootste inheemse dorp van de Caraïben is, kan je op een aantal plekken wel  naar het strand. In Christiaankondre staan een aantal simpele huisjes waar je zelfs kunt overnachten.

De prachtige stranden van Galibi

Breng een bezoek aan de Indianen

De Carib indianen zijn de inwoners van Galibi. De twee dorpen waar de indianen wonen hebben een kapitein (dorpshoofd) en een Basja (onderkapitein). De meeste inwoners zijn vissers en landbouwers. Vooral de vrouwen werken op de kostgrondjes in het nabijgelegen oerwoud. Het is zeker de moeite waard om tijdens je bezoek aan Galibi door de dorpjes te wandelen waar de indianen wonen. Bezoek een school of neem een kijkje in het vrouwencentrum waar je kan zien wat voor mooie producten er worden gemaakt met de oude ambachten.

Galibi

Ervaar hoe de reuze zeeschildpad haar eitjes legt

Galibi staat bekend als een van de belangrijkste legstranden voor de reuze zeeschildpadden in het West-Atlantische gebied. Ieder jaar tussen februari en augustus vindt hier een bijzondere gebeurtenis plaats; de reuze zeeschildpadden komen bij vloed aan land om hun eieren te leggen. Een unieke gebeurtenis en voor mij één van de hoogtepunten tijdens mijn reis aan Suriname. De schildpadden kunnen maar liefst 2 meter worden en hebben vaak tienduizenden kilometers afgelegd voordat ze het strand bereiken. Afhankelijk van het getij wordt bepaald wat de beste tijd is om naar de legstranden te varen, maar vaak is dit in de avond. Als je geluk hebt steek je net als ik onder een heldere sterrenhemel de oceaan over. Eenmaal aan land gekomen ga je onder leiding van lokale gidsen op zoek naar de reuze schildpadden die een grote kuil graven om maar liefst tot 150 eieren te leggen. De gids zal je ook nestjes laten zien die net zijn uitgekomen. Tientallen baby schildpadjes lopen over het strand richting het water. Helaas overleeft slechts een klein deel dit doordat vele worden opgegeten door krabben, gieren en roofvissen.

Ben je in tussen februari en augustus in Suriname, reis dan naar Galibi. Het is een onvergetelijke ervaring die je niet snel vergeet.

De reuze zeeschildpad aan land

Waan je als Papillon in Frans Guyana

Vanuit Galibi zie je bijna Frans Guyana liggen. De meeste mensen combineren het bezoek dan ook met Saint Laurent dat in Frans Guyana ligt. Deze plaats is berucht om Camp de la Transportation waar Papillon gevangen heeft gezeten.

Lees mijn blog over het gevangenisleven van Papillon.

Ervaar het leven van papillon

Hoe kom je er?

Vanuit Paramaribo kan je via de bekende Bosjes brug over de Surinamerivier het kustplaatsje Albina bereiken. Vanaf hier varen er piaka’s, typische indiaanse boten, over de Marowijnerivier naar Galibi. Vergeet je poncho niet want op sommige plekken kan de rivier onstuimig zijn. Wil je naar Frans Guyana? Ook dit kan je bereiken vanuit Albina.

Met de piaka naar Galibi

 

 

Tip: Boek een meerdaagse excursie via een touroperator. Het openbaar vervoer is in Suriname is nog niet zo goed dat je gemakkelijk van de ene naar de andere bestemming reist.

Daniëlle is een senior consultant in de non profit sector. Ze is niet alleen nieuwsgierig in haar werk, maar ontdekt ook graag de minder bekende plekjes van de wereld. Alles legt ze vast op beeld. Want fotografie is naast reizen één van haar passies. Beelden zeggen tenslotte vaak meer dan woorden.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.